Vasi komentari

Na ovoj strani mozete ostaviti vas komentar vezan za ovaj sajt, proceduru dobijanja drzavljanstva, vase iskustvo, informaciju koju zelite da podelite sa nama.

Bice objavljeni samo pristojni komentari.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7,643 komentara

 1. Ćao društvo!
  Evo posle par godina sam ponovo ušao na sajt da vidim šta se izmenilo? Još davne 2013. sam sve to odradio. Radim u Nemačkoj, dobro mi je, ali vuče nostalgija. Samo porodično treba ići, za one koji imaju porodice.
  Ali :
  u Nemačkoj se polako uvode olakšice za srpske pasoše. Za oko 3 godine neće više ni trebati mađarski pasoš. Evo, vozači autobusa (kao ja), tesari, medicinari, elektroničari, kuvari, već polako dolaze u Nemačku i dobijaju na po godinu dana papire. Naravno, nemački se mora znati, bar za A2 nivo. To je ipak zemlja sa 83 mil. ljudi, ogromno tržište rada. NIjedan gazda Vas neće ako ne govorite nemački. Svi koji ste u postupku dobijanja pasoša, želim Vam da uspete. Sretno !

  1. Nemačka je ogromna zemlja, progutala je milion Sirijaca. Može da dovodi radnike ako baš ne može da nađe ali po njihovim uslovima.
   Sa mađarskim pasošem možeš i u Holandiju, Švedsku, Švajcarsku, Francusku, Dansku, Luksemburg, Austriju…i tako dalje da ne nabrajam bez problema, spakuješ se i odeš.

   Ne moraš da se cimaš za vizu.

   Pitaj te koji su došli šta bi se desilo da ostanu bez posla ?
   Pakuj kofere i nazad kući i onda opet sve ispočetka (traži poslodavca, moli kukaj, šalji papire, stoj u redu ispred ambasade, plaćaj prevode, čekaj odgovore, čekaj odgovr poslodavca, čekaj odgovor od biroa, čekaj odgovor od ambasade, pokušaj ponovo ako dobiješ negativan odgovor, i plaćaj za svaki papir pa opet sve ispočetka).
   A ne možeš ni posao da promeniš jer si osuđen na tog jednog poslodavca naredne dve godine.
   Znači ako ti da otkaz za godinu i 11 meseci, ugasio si.

   Mi kad uđemo u EU, a to ako se uopšte desi, biće posle 2025. godine.
   A realnije za 10 godina. I na to dodajte još 7 godina koliko po zakonu imaju članice da nas ograničavaju za slobodno tržište rada (to su iskoristili i za Bugarsku i za Rumuniju i za Hrvatsku) . Znači 15-18 godina čekanja nam ne gine.
   Tako da svi koji se trudite da naučite mađarski, ne odustajte, to je mnogo manja muka nego da budete zavisni o ambasadi, lažnom braku, nadrndanom poslodavcu ili ne znam čemu već.
   Sloboda nema cenu!
   Makar nikada ne iskoristili pasoš osećaj da imate slobodu je neprocenjiv.

   1. Petre, u pravi si skoro za sve, a ono sto nisi ja cu samo malo da ispravim.
    EU zemlje imaju pravo da ogranice novu zemlju koja je usla u EU na 2+3+2 godine zabrane zaposljavanja bez radne dozvole.
    Nemacka je vec posle 2 godine ukinula Hrvatima to ogranicenje, tako da oni od 01.07.2015. mogu ravnopravno da traze posao u DE kao i sami nemci bukvalno.
    Slovenija, Austrija i jos par zemalja su produzile HR na jos 3 godine, koje isticu sada 01.07.2018. Do tada mogu da se odluce da li ce im ukinuti radne dozvole (otvoriti slobodno trsiste rada) ili ce im poduziti na jos 2 godine i tako iskoristiti maksimalnu mogucnost da im ‘udare’ zabranu na 7 godina. Posle isteka tog perioda od 7 godina, nema vise ogranicenja i onda nastaje potpuno otvaranje trsista rada.
    Tako da, sto se Nemacke tice, prema Hrvatskoj nisu iskoristili cellu zabranu, vec samo 2 godine.

    Mnogo je ljudi sto iz Hrvatske, sto iz SRB ili BiH sa hrvatskim pasosom ovde u DE, verujem, bas iz tog razloga sto su Austrijanci produzili tu zabranu, i da je kojim slucajem ukinu sada u Julu 2018, mnogi ce se radije preseliti u Austriju, jer su blize kuci, a i standard nije los ni u AT.
    Tako da, prednost HU pasosa je i u tome sto sa ovim pasosem nepostoje ogranicenja ni u jednoj EU zemlji za posao, pa ni u AT.

  2. Pozdrav Srdjo,
   Lepo je sto si nas se setio.
   Tvoji komentari i iskustvo se nalaze na ovom sajtu, ali eto, srecom ljudima je sada olaksano, pa mogu direktno da prevedu SRB vozacku na Nemacku, SVE kategorije.
   Da, za vozace uvek ima posla ovde u DE. Jezik je bitan za svaki malo bolje placeno posao, osim za neke majstorske zanate.

 2. Pozdrav svima,netko ko je dobio poziv sada za zakletvu,da znamo do koji mesec su stigli iz prosla godina koji su predali dokumente?Ja sam julu,jos nista.Sajt je jako korisan ,hvala onima koju su pridoneli ovo da funkcionise pozdrav svima iz Makedonije

 3. Hitno potreban dobar i proveren profesor madjarskog!

  Pozdrav svima! Madjarski ucim vec izvesno vreme ali sam naprasno ostao bez profesorke (zdravstveni razlozi) te mi sada hitno treba novi profesor.

  Ovde već preporučivanu profesorku Jelicu sam kontaktirao, ali ona trenutno nema slobodnih termina. Ancsa Loren takodje nije slobodna. Dakle vi ste mi sada jedina šansa 🙂

  Moj email: bg.diak@gmail.com

  Köszönöm szépen!

  1. Ne znam koliko je ko upucen ali ja kao dipl. profesor madjarskog silom prilika moram biti, pa zelim da podelim sa vama informaciju da uslov ispunjavaju i oni koji imaju pretke rodjene ili koji su ziveli na istoj toj teritoriji od 1942-1944. Eto,ako ste i te srece, to je dobro.
   Pozdrav

   1. To se odnosi samo na teritoriju Bačke tokom II svetskog rata a ne na celu Vojvodinu.
    Banat je tokom II svetskog rata bio pod okupacijom Nemačke, a Srem pod okupacijom ND Hrvatske.

    Mihailo, osnivač ovog dajte je to već ranije detaljno objasnio.
    Vidite pod Menu/Uslovi
    “Uslovi za apliciranje za madjarsko drzavljanstvo:
    Direktan predak na teritoriji Madjarske (Austro-Ugarske, znaci cela Vojvodina) pre 26.7.1921. godine ili Backe od 11.4.1941. do 20.1. 1945. godine.”

    Ja bih samo da dodam da se računa i teritorija Hrvatske bez Dalmacije i Istre ako imate direktne pretke rodjene tamo pre 26.07.1921 god.
    Srećno!

   2. Mala dopuna.
    I Prekomurje, Medjumurje i Baranja su kao i Bačka bili pod okupacijom Madjarske tokom II svetskog rata, pa je moguće i za sve one čiji su direktni preci tamo rodjeni od 11.04.1941. do 20.01. 1945. god. da se prijave za dobijanje madjarskog državljanstva.

    Prekomurje, Medjumurje, Baranja kao i Bačka su pre 26.07.1921 god. takodje bili u sastavu nekadašnje kraljevine Madjarske pa se i taj period naravno računa.
    Srećno!

 4. Pozdrav, treba da izvadim madjarski pasos ali bih hteo da u njemu bude razlicita adresa od srpskog(adresa bi bila isto u Srbiji).U srpskom ne bih menjao, pa ne znam da li je dovoljno samo da kazem koju adresu da upisu ili mora da pise i u srpskom ta adresa.

  1. Gleda se koja Vam je zvanično prijavljena adresa u Srbiji u srpskoj ličnoj karti ili pasošu.
   Dakle ne možete prijaviti za madjarske dokumente neku drugu adresu u Srbiji ako je nemate upisanu u srpski pasoš ili u ličnu kartu.

   Ako ste se preselili i želite da prijavite neku novu adresu u Srbiji, prvo morate da je promenite u srpskoj ličnoj karti pa tek onda da podnesete zahtev da Vam se to promeni u madjarskoj Lakcim karti i da kad to završite tražite da izvadite madjarski pasoš.
   I po srpskom i po madjarskom zakonu dužni ste da prijavite promenu adrese.

   U skladu sa članom 19. Zakona o ličnoj karti (“Službeni glasnik RS” br. 62/06 i 36/11) imalac lične karte je dužan da ukoliko se promene njegovi lični podaci, podnese zahtev za izdavanje nove lične karte u roku od 15 dana od dana nastupanja promene.
   Ukoliko je imalac biometrijske lične karte sa čipom promenio adresu prebivališta, isti je dužan da se zahtevom za prijavu prebivališta na novoj adresi obrati organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu svog novog prebivališta, pri čemu ne menja obrazac lične karte koju ima.
   U slučaju promene adrese prebivališta imaoca lične karte bez čipa, isti je dužan da, uz zahtev za prijavu novog prebivališta, podnese i zahtev za izdavanje nove lične karte.”

   Srpski pasoš možete ali i ne morate da menjate zbog promene adrese. Stvar izbora.
   Ličnom kartom prvenstveno dokazujete promenu/novu adresu.
   Bilo bi dobro da MUP omogući da se adresa prebaci na čip i u pasošu kao i u srpskoj ličnoj karti kako bi se izbegli problemi sa starom adresom u srpskom pasošu i izbegli troškovi oko vadjenja novog pasoša.
   Srećno!

    1. Markane, u madjarskom pasosu fizicki ne pise niti jedna adresa. (Dok u srpskom pise.) Cisto informacije radi.
     Niti udaraju pecat u HU pasosu na pasoskim kontrolama kada se sleti avionom u neku Eu zemlju, samo ga skeniraju i cao.

 5. Pozdrav svima. Da li BiH neko mogao da mi odgovori , koliko je potrebno da se izradi madjarski pasoš po redovnoj proceduri tj. Ne ubrzanoj i da li je tada potreban izvod iz MKR?

  1. Do sada po redovnoj proceduri za izradu pasoša nisu tražili madjarski izvod iz MKR već samo Lakcim kartu, Honositasi Okirat (Uverenje o državljanstvu), srpski pasoš na uvid i 14.000 HUF (za odrasle za rok važenja od 10 god).

   Po redovnoj proceduri rok za izradu pasoša (i madjarske lične karte koja je besplatna) je 15 dana, mada obično (u Segedinu) budu gotovi i ranije, za desetak dana ako nije gužva.
   Srećno!

 6. Pozdrav svima, ucim madjarski 4 meseca iz raznih knjiga ali nemam pitanja i odgovore sa razgovora iz ambasade ,da li bi neko bio ljubazan da mi posalje pitanja i odgovore koji se postavljaju na razgovoru u ambasadi,bio bih vam jako zahvalan, i ja cu vama poslati koje god hocete knjige, imam 2,5 gb raznih knjiga na madjarskom u pdf formatu, evo vam moj mejl za kontakt iznadoblaka4ever@gmail.com

 7. Razgovor u ambasadi nije toliko lagan kao ranije ali idalje moze da se prodje i dobije madjarsko drzavljanstvo uz malo truda. Ja sam uzela drzavljanstvo ali sam zaista vredno radila i imala dobrog ucitelja. Uvek se raspitajte da li neko ima diplomu profesora madjarskog ili samo zna madjarski i srpski igrom slucaja i odlucio je da zaradi na ovaj ili onaj nacin. Iako sigurno ima i onih koji nisu profesori a znaju da prenesu znanje. Ja sam prezadovoljna sa malom grupom u kojoj sam radila i na kraju i naucila jezik i idalje ga fino pricam i odrzvam.Ako nekog zanima, ne znam da li je dozvoljena preporuka ali eto, mozete da pogledate http://www.madjarski.rs To je dvoje ljudi, mladih profesora sa iskustvom koji su mi i prijatelji postali koliko su fini i zainteresovani da te nauce i uopste odobrovolje..Pozdrav svima i srecno ljudi!!

 8. zdravo Svima. posle duzeg vremena da Vam se javim i da Vam se zahvalim za preporuku profesora i za sve potrebne informacije sto sam nasla na ovoj stranici. pre deset dana sam dobila drzavljanstvo i odlucila da nastavim sa ucenjem jezika bilo bi jako glupo da ga zaboravim jer sam kao i Vi ogroman trud ulozila . pre par dana nasla sam jednu stranicu na fb-u gde mogu i pocetnici ali i Mi ” pravi madjari” hahahahahah da odrzavamo jezik. stranica se zove “ucite madjarski”. https://www.facebook.com/ucitemadjarski/ evo mali moj doprinos za sve ono sto sam dobila na ovom sajtu . pozdrav svima. ne odustajte

  1. Razgovor u ambasadi nije toliko lagan kao ranije ali idalje moze da se prodje i dobije madjarsko drzavljanstvo uz malo truda. Ja sam uzela drzavljanstvo ali sam zaista vredno radila i imala dobrog ucitelja. Uvek se raspitajte da li neko ima diplomu profesora madjarskog ili samo zna madjarski i srpski igrom slucaja i odlucio je da zaradi na ovaj ili onaj nacin. Iako sigurno ima i onih koji nisu profesori a znaju da prenesu znanje. Ja sam prezadovoljna sa malom grupom u kojoj sam radila i na kraju i naucila jezik i idalje ga fino pricam i odrzvam.Ako nekog zanima, ne znam da li je dozvoljena preporuka ali eto, mozete da pogledate http://www.madjarski.rs To je dvoje ljudi, mladih profesora sa iskustvom koji su mi i prijatelji postali koliko su fini i zainteresovani da te nauce i uopste odobrovolje..Pozdrav svima i srecno ljudi!!

 9. ja sam bio sa zenom sad u februar jer u Novembru zena koja nas ispitala nije bila bas zadovoljna sa nama i rekla samo jos malkice ucite i bice sve uredu ali nije bilo neznanje jezika jer ucimo sa drugaricom koja je prava madjarica.Isto ona je bila i sad i prepoznala nas odmah i rekla kad ste bili prosli put.odgovorili sve na sva pitanja samo na jedno nismo dobro razumeli jer je unela podatke u Computer a nama pitanje postavila.Postavila nam dosta pitanja da na kraju se transformisalo u normalnu pricu.Pitala nas da je kazem broj licne karte i koliko jos vazi i gde je izdata,koje je devojacko prezime majke i gde je rodjena,odakle smo dosli i ko je vozio auto dali ima polozeno,odakle znate madjarski i ko vas uci,drugari i jedna drugarica jer selo pored nas na 3 km je madjarsko,i da volim madjarsku kulturu,rekao sam DA i rekla mi da je pricam sta znam o kulturi,posle zenu da je kaze sta voli da kuva i da joj kaze recept.na kraju je rekla gde zelite zakletvu (rekli smo BG)i pozdravila se snama i rekla stavite vasu desnu ruku ispred mene na stolu.bilo je nekoliko pitanja jos ali nista strasno.Nikada na cas madjarskog nismo isli samo smo ucili Itt Magyarorszag 1 i 2 i Szóról szóra magyarul.pored ovo sa drugaricom jos oko 320 pitanja iz sve i svaceg .pr.Koliko godisnjih doba ima, koje su,nabrojite,koje je najtoplije a koje najhladnije.Dali se bavite sportom,trenirate,dali ste trenirali nekada.Dali znate koji svi praznici postoje,koji je bio i koji ce biti.ovo su samo 3 pitanja od tih 320+ sto imamo.i mislim da je vise nego dovoljno za prolaz.Nemojte kratka pitanja da napravite jer ce vam biti teze da je razumete.Ona je jako fina osoba bila sa nama i imam samo reci hvala.Pozelim joj srecu i zdravlje sta god da bude.Sad Cekamo odgovor i nadamo se da je pozitivan…Srecno Svima…

  1. Da vam kazem to nikako nisu laka pitanja.za to treba bas dobro znati.nadam se da nece i mene bas tako jer i ja cu pre zakletve morati na razgovor.

  2. Da vam kazem to nikako nisu laka pitanja.za to treba bas dobro znati.nadam se da nece i mene bas tako jer i ja cu pre zakletve morati na razgovor.

 10. Ja krenuo na jezik danas,onako od nule,majko moja ovo je strasno na jedno uvo uslo na drugo izaslo,mozda je tako samo u pocetku ne znam

 11. Pozdrav svima,
  Ovo je odgovor (dio odgovora) na pitanje sta je potrebno od dokumenata za izradu madjarskog pasosa po ubrzanoj proceduri, s napomenom da nemam madjarski izvod iz MKR. Ako sam ja dobro razumjela, madjarski izvod je potreban.
  Molim da neko, kome je maternji jezik madjarski, pročita i protumači. Bila bih mu veoma zahvalna!

  Tájékoztatjuk, hogy a magyar útlevélre, magyar állampolgárok jogosultak. A honosítási okirattal tudja igazolni magyar állampolgárságát.
  Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok az alábbiak:
  – honosítási okirat
  – személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány
  – személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmány (külföldi hatóság által kiállított)
  – magyar hatóság által kiállított anyakönyvi kivonat, az első okmány igénylése esetén.

  Az anyakönyvi kivonatát Budapest Főváros Kormányhivatal Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztálya állítja ki. Javasoljuk, hogy az anyakönyvi kivonat kiállításával kapcsolatos pontos tájékoztatás érdekében a Főosztállyal vegye fel a kapcsolatot.
  A Főosztály elérhetőségeit az alábbi honlapon találja:
  http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szervezeti-egyseg/allampolgarsagi-es-anyakonyvi-foosztaly

  A magánútlevél igénylése lakóhelyhez nem kötött, bármely okmányirodában, kormányablakban, illetve Budapest Főváros Kormányhivatalának Központi Okmányirodai Főosztályán is történhet.

  A pótdíj ellenében igénybe vehető gyorsított eljárás 7 napos, 3 napos vagy 24 órás határidővel zajlik.
  A 7 napos eljárásban igényelt útlevél bármely okmányirodában, kormányablakban átvehető.
  A 3 napos és 24 órás eljárásban igényelt útleveleket kizárólag Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalának Központi Okmányirodai Főosztályán (1133 Bp. Visegrádi u. 110.) vehetik át az ügyfelek.

  A nagykorú polgár kérelmét személyes megjelenés útján nyújthatja be.
  ……….

  1. Na žalost, u pravu si za mađarski izvod iz matične knjige.
   – magyar hatóság által kiállított anyakönyvi kivonat, az első okmány igénylése esetén.
   – izvod iz matične knjige, u slučaju da se prvi put vadi dokument (pasoš, lična karta)
   a to se čeka mesecima ( čitaj: i duže od godinu dana). Znam ljude koji čekaju već tri godine.
   Mada mislim da ako ne tražiš pasoš ubrzanim postupkom izvod ti nije potreban.
   A i čekanje na pasoš u Segedinu koji bude za desetak dana i nije neki strašan period.

   1. Hej, samo jedna stvar, ja sam ovaj pasus na madjarskom razumeo u smislu da je za pasoš potreban NEKI OD navedenih dokumenata!
    (ili lična karta ili lakcim-karta, ili potvrda prilikom traženja prvog dokumenta, ili dokument o naturalizaciji)…
    Nema mnogo smisla da se u redovnoj proceduri na istom mestu ne traži izvod, a da se u 24h-proceduri traži.

    1. Pa moguće da ga redovnom procedurom sami nabavljaju, a da od skoro ne mogu za 24h (ko zna) pa traže od tebe da ti doneseš.

     Ako si u adatlapu, prilikom predaje zahteva za državljanstvo, tražio da ti dostave izvod iz MRK poštom , njega ćeš čekati par godina.

     Pretpostavljam da izvod iz MKR isto tako možeš sam da tražiš u nekoj od kormanyablak kancelarija i dobiješ za par dana. Pretpostavljam, ne znam.

     Ja kada sam vadio pasoš u BP za 24h nije trebalo.
     Idi normalnom procedurom, isto ti je. Samo ćeš ići dva puta i umesto što ćeš za pasoš platiti 58000HUF, platićeš put/smeštaj.
     Nek ti to bude avantura, časti sebe par dana u Budimpešti 🙂
     Ne dobija se EU pasoš svaki dan 🙂

 12. Ima li neko blizu Jagodine ko zna madjarski. Mene zvali iz ambasade ali se nisam javio , jer moj jezik nije na zavidnom nivou. Razumem sva osnovna pitanja , i dam odgovore ali neka debata, tesko.

  1. Zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri navodi da je jedan od uslova za dobijanje državljanstva (pored znanja madjarskog jezika) da direktan predak MORA biti RODJEN na teritoriji nekadašnje kraljevine Ugarske pre 26.07.1921 god, i da je nebitno koje je bio nacionalnosti i gde je kasnije živeo i umro.

   Nekadašnja kraljevina Ugarska – MADJARSKI deo Austro-Ugarske je obuhvatala sve teritorije severno od reka Save i Dunava i zapadno od reke Une, dakle cela Vojvodina i Hrvatska bez Dalmacije i Istre.

   Samo ROZE teritorija na mapi je bila u sastavu kraljevine Ugarske pre 26.07.1921 god.
   Kliknite na link za mapu:
   http://www.zonu.com/fullsize-en/2011-06-27-13963/Republic-of-Austria-1919.html

   Dakle zakon je jasan, nema tu šta konzulat u Subotici ili neko drugi da tumači da li može ili ne.
   Naučite madjarski jezik i prijavite se.
   Mnogi su ovde u komentarima navodili kako su se prijavili i dobili državljanstvo na osnovu pretka koji je rodjen u Hrvatskoj bez Dalmacije i Istre (Srem, Slavonija, Baranja, Banija, Lika, Kordun, Gorski Kotar i grad Rijeka).
   Srećno!

    1. Hvala!
     Trudim se da koliko znam i umem svojim komentarima pomognem drugima.

     Samo pažljivo proverite mape i vidite da Vam predak nije rodjen na teritoriji Dalmacije i Istre koje su bile u sastavu Austrijskog dela Austro-Ugarske.
     Npr. ako Vam je predak rodjen u kninskoj krajini nemate pravo da se prijavite jer se npr. Knin ili npr. Benkovac nalaze na teritoriji Dalmacije koja je bila u sastavu Austrijskog dela Austro-Ugarske, ali ako je rodjen u npr. Gospiću imate pravo jer je Lika bila u sastavu nekadašnje Ugarske.
     Srećno!

 13. Molim vas recite mi koliko vaze prevedena dokumenta (izvodi). Originali su izvadjeni 2014 god a prevedeni na madjarski 2016 god. Da li to sve jos uvek vazi?
  Hvala

  1. Da ,papiri vaze,nista nisu menjali.Ja sam sva dokumenta i prevode resavala 2013.godine,a zahtev podnela 2017.godine sa tom istom dokumentacijom.

 14. Da li je neko vadio Licnu kartu sa adresom u Srbiji, a da je u medjuvremenu otisao u Eu da zivi i radi, i da je zatim izvrsio promenu adrese sa srpske na tu neku Eu adresu? Ako jeste, kako se to radi i da li je potrebno?

  1. Sve statusne promene (promena prezimena, promena adrese, venčanje, razvod, rodjenje deteta) dužni ste da prijavite i po srpskom i po madjarskom zakonu.

   U zemlji prijave statusnih promena se podnose po matičnom kancelarijama/opštinama u Madjarskoj (i Srbiji), a u inostranstvu po madjarskim (i srpskim za Srbiju) ambasadama i konzulatima.
   Obavezno ih prethodno nazovite kako bi zakazali termin.

   Ako ste zaboravili madjarsko jezik podsetite se da Vam ne bi ODUZELI madjarsko državljanstvo zbog nedovoljnog znanja madjarskog jezika.
   Po zakonu madjarsko državljanstvo se može oduzeti u prvih deset godina od dama sticanja (zakletve) i zbog nedovoljnog znanja jezika.

   Ne postoji odredjen rok do kada treba da prijavite statusne promene (što pre to bolje) a kazne za neprijavljivanje statusnih promena su uglavnom novčane.
   Srećno!

   1. Hvala Šule sto izdvajas vreme da odgovaras svima, ali mene ipak interesuju prakticna iskustva ljudi, pa ipak ocekujem da se javi neko ko je promenio külföldi cím u madjarskoj licnoj karti nakon preseljenja iz Srbije u neku Eu drzavu.

  2. Hvala!
   Trudim se da koliko znam i umem svojim komentarima pomognem drugima.
   I meni su komentari drugih pomogli.

   Problem je što kada ljudi dobiju madjarsko državljanstvo i izvade madjarski pasoš i ličnu kartu, velika većina njih ode sa ovog sajta/foruma (što i nije neočekivano jer je ovde reč uglavnom o procesu dobijanja državljanstva i pasoša), i zato ima malo komentara i iskustava šta i kako dalje posle dobijanja državljanstva i pasoša.
   Srećno!

 15. Pozdrav, ja bih htela u Segedinu da podnesem zahtev, jer sam čula da tako mnogo brže ide..pa me zanima, ako neko zna, na koju adresu da se javim, koga da kontaktiram da bih sa spremljenon dokumentacijom mogla da odem? Nije mi baš blizu pa da se ne vozam ako ne moram više puta. Hvala

  1. Osnivač ovog sajta Mihailo je već opisao iz svog ličnog iskustva predaju dokumenata za pasoš u Segedinu.
   Može se predati na dva mesta u Segedinu.

   U Madjarskoj nema zakazivanja termina za predaju dokumenata za državljanstvo i za predaju za pasoš.
   Ako predajete dokumente za dobijanje državljanstva, s obzirom da nemate prijavljeno prebivalište u Madjarskoj, praksa je da zovu kandidate na dodatnu proveru jezika u Subotici ili Beogradu, čime za nekoliko meseci dodatno produžavate proces u odnosu na to da ste predali u Subotici/Beogradu.

   Za detaljnije informacije i adrese pogledajte pod Menu/Iskustva/ pod br. 5. I kliknite na Segedin da skinete i otvorite dokument.
   Srećno!

 16. Da li ima neko sveze iskustvo sa predajom u Visegradi ulici u Budimpesti, za uslugu pasos za 24h? Da li je dovoljan samo srpski pasos (+ honositasi okirat + lakcim kartja)? Nekoliko ljudi mi je vec pricalo da su im trazili i madjarski izvod iz maticne knjige rodjenih, te da su se zbog toga vratili neobavljenog posla. Hvala unapred.

 17. Pozdrav svima,

  Iskustvo sa polaganje zakletve u Bernu, Svajcarska. Predao sam 30. maja prosle godine, dobio poziv na zakletvu 26. januara, zakletva bila 14. februara. Pojavilo se oko deset ljudi plus desetak gostiju. Vecina je govorila dobar madjarski i bili su Madjari po etnickoj pripadnosti, ali u Svajcarskoj dugo vremena. Cenim da im je razlog trazenja drzavljanstva bio pretezno simbolican. Bili su raznih doba, od dece do penzionera. Ambasador i Konzul su bili prilicno opusteni i srdacni, mnogo smeha i sale. Bilo nas je trojica Srba (odmah smo se prepoznali po pasosima) pa smo se uzajamno pomagali oko razumevanja i popunjavanja formulara (zapisnik, upis u registar, prijavljivanje za izbore, itd.). Nekoliko reci od Ambasadora, posle himna, pa zakletva, pa szózat. Na kraju sampanjac. Nikakva propitivanja. Konzul i sekretarice su bili voljni da objasnjavaju oko formulara, pa i da ponove kad nije bilo jasno. Moj nivo madjarskog je solidan (B1-B2) ali daleko od toga da uvek sve razumem. Sveukupno oko 40-45 minuta je trajala procedura. Kada citam iskustva onih koji predaju u Srbiji i Madjarskoj vidim da su predaja i zakletva u inostranstvu (makar u Svajcarskoj) mnogo jednostavniji i manje stresni.

  Eto, ako nekome koristi.

  Pozdrav,
  Zoki

  1. Cao, ja mogu da ti preporucim svoju profesorku, zove se Magdolna, zivi u Budimpesti i drzi casove preko Skajpa. Pre nje sam imala dve nase profesorke i bilo je strasno. Magdolna daje i mogucnost besplatne konsultacije na kojoj ti kaze na kom si nivou. Kucaj na guglu h u n g a r i a n l e s s o n s o n l i n e ne mogu ovde da napisem puno ime sajta, odbija mi. Pozdrav i srecno sa ucenjem!

 18. Pozdrav Adrijana,cestitam,da li mozes da mi kazes pitanja i kako je tekao razgovor u ambasadi,krenuo sam na kurs pre 2 dana,pa bi mi znacilo da mi kazes na sta da obratim paznju pri ucenju,ako mozes da mi kazes sta su te pitali i ostalo

  1. Pozdrav shone,mene iskreno nisu nesto puno pitali.Bilo je ispitivanje tipa od kada pricas madjarski sa kime,kada su ti rodjeni roditelji u koju skolu si isla odnosi se na madjarsku ili srpsku,onda da li neko ima vec honositasi i na koga se pozivam.Mislim da je to manje vise bilo sve.Srecno.

 19. I meni je ovaj sajt dosta pomogao,ja idem na zakltvu u sredu 21.02.Mislim da ako imas volje i zelje sve moze,ja sam slusala i pricala madjaeski.od rodjena i aktivno ga pricala do polaska u prvi razred.Posle se jezik sve manje pricao i ja sam morala da idem na casove da bih obnovila.Ja 90%razumem ali teze odgovoram ali sam uspela u misiji.I svima ostalim zelim puno srece uz puno volje i zelje i uspecete.

 20. Zdravo svima. Kao i svi ovde planiram za koji mesec da polazem usmeni ispit. Zanima me da li bi neko ko je uci jezik hteo da malo pricamo na skajpu, fejsu. S obzirom da imamo iste teme o kojima bismo pricali ( na madjarskom ), i nivo jezika. Lakse mi je da pricam sa vama nego sa nekim izvornim govornicima. Mozemo da pricamo koliko hocete, samo na madjarskom, i taman na taj nacin pomognemo jedni durgima. javite mi ko je zainteresovan, i ostavicu vam link od facebook stranice.

 21. Poštovana gospodo, svako ko je imao neprijatno iskustvo ili poznaje nekoga ko je PREVAREN od izvesne IRENE MORIC iz Subotice, koja ima više saradnika sa kojima je prevarila/obmanula veliki ljudi za različite sume novca, neka se javi na mail: sebastianilovic@gmail.com
  sa svojim iskustvom i kontaktom, kako bi se radilo na tome da novac bude vraćen a ona bude procesuirana.

 22. Pozdrav , slao sam email da se raspitam vezi Madjarskog drzavljanstva dobio sam odgovor da je odluceno i da je juce poslato u Suboticu. Sad mene zanima posle koliko ovi iz Subotice meni posalju odgovor?

    1. Drugar ja sam julu predao,jel moze da mi pises e-mail na kojom si pitao,za koliko vrijeme su ti odgovorili,i da mi posaljes tekst na magjarskom kako da posaljem hvala puno i sa srecom drzavljanstvo

 23. Poštovani Sule, primetila sam da baratate sa dosta odličnih informacija. Molim vas, ako znate pravi meil od Madj ambasade u Podgorici , da mi ga pošaljete. Hvala unapred.

  1. Sa zvanične web stranice madjarske ambasade u Podgorici, Crna Gora.

   AMBASADA MAĐARSKE U PODGORICI

   Adresa: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
   Broj telefona (Crna Gora): 00 382 20
   Broj telefona: 602-880, 602-910
   Dezurni broj: 00 382 67 234 745
   Fax: 625-243
   Ambasador: Krisztián Pósa
   Email: mission.pdg@mfa.gov.hu
   Web stranica: podgorica.mfa.gov.hu/mne
   Srećno!

  2. Ista informacija za Ambasadu u Podgorici stoji i na zvaničnom web sajtu Ministarstva Spoljnih Poslova i Trgovine Madjarske

   Address:
   81000 Podgorica, Kralja Nikole 104

   Country code:
   00-382-20

   Telephone:
   602-880
   602-910

   Telephone hotline:
   00-382-67-234-745

   Fax:
   625-243

   Consul:
   Csaba FÉLEGYHÁZI

   E-mail:
   mission.pdg@mfa.gov.hu

   Website:
   podgorica.mfa.gov.hu

   Consular district:
   Montenegro

   http://www.kormany.hu/en/ministry-of-foreign-affairs-and-trade/missions
   Srećno!

 24. Ja sam čuo da po novim kriterijumima ko želi da dobije mađarsko državljanstvo, moraće da zna da otpeva mađarsku himnu, ali pravilno, neće tolerisati ni jednu grešku, čak ako pogrešite jednu notu, nećete moći dobiti državljanstvo.
  I mora to jako lepo da zvuči, komisija od 3 člana koji su akademski muzičari će da ocenjuju da li ste pravilno otpevali himnu ili ne, falš pevanje neće priznati.
  Tako da pored kursa brzog učenja mađarskog jezika, najbolje da se upišete i na neki kurs operskog pevanja ili da odete uzeti privatne časove sviranja, jer će možda i to tražiti. Violinu ili klavir.
  Sad da li je istina, ne znam, ja čuo.

  1. Evo još jedne rekla kazala priče (“Sad da li je istina, ne znam, ja čuo.”)

   Do sada su rekla-kazala pričama tvrdili da će zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri biti ukinut krajem pretprošle godine, zatim kada bude dobijen milioniti novi madjarski državljanin, pa do kraja prošle godine i NIŠTA se od toga nije ispostavilo kao tačno.

   Svi koji su iznosili te tvrdnje naravno nisu mogli da navedu tačan izvor informacije (ko, kada i gde je to izjavio).
   Isto važi i sa ovom tvrdnjom da himna mora lepo da se peva i da će komisija od tri člana to da proverava.
   Da neće možda ta komisija da ocenjuje i da li pevate otvorenih ili zatvorenih očiju? A možda će tražiti i da skakućete na jednoj nozi dok pevate? To bi baš bio prilog za radio Milevu odakle verovatno i potiče ova vest.

   Ljudi se na osnovu zakona inače prijavljuju za madjarsko državljanstvo a ne za posao pevača madjarskih pesama.

   Ako već to tvrdite navedite ko, kada i gde je to izjavio (računaju se samo zvanični predstavnici madjarske države i vlade) kako bi svi ovde mogli da provere verodostojnost te informacije.

   Srećno Vam bilo na kursu pevanja i sviranja.
   Čuo sam da radio Mileva traži pevače i svirače madjarske himne.
   “Sad da li je istina, ne znam, ja čuo.”

    1. Naravno da se sprdam, toliko su poostrili kriterijum da ti treba B2 nivo jezika po mom misljenju. Treba da znas da opises film,sliku, proces kuvanja, kako se pravi madj. gulas i slicno..

 25. Pozdrav, da li je neko predavao za madjarsko drzavljanstvo u Atini? Imam ovde boravisnu dozvolu na godinu dana, i verovatno cu je produziti, ali ispunjavam uslove za njihov pasos i zelim ga. Da li mislite da bi me vracali u Srbiju na polaganje jezika (jos uvek ga ucim) ako vec imam papire za Grcku?

  1. Pošto imate grčku boravišnu dozvolu i živite u Atini, možete se bez problema prijaviti i predati dokumenta za madjarsko državljanstvo u madjarskoj ambasadi u Atini.

   Neće Vas zbog toga zvati na dodatnu proveru jezika u Srbiji jer Vi legalno živite u Grčkoj.
   Van Srbije se kraće čeka na zakazivanje termina za predaju dokumenata jer ima daleko manje kandidata.
   Takodje možete izabrati i da polažete zakletvu u Atini.
   Srećno!

 26. Interesuje me da li je neko dobio pasos u poslednjih godinu dana a da je cistokrvni srbin, dakle da nema pretke koji su bili madjarske nacionalnosti i da nije ucio madjarski kao mali, tacnije da je krenuo od pocetka?

  Pricao sam sa drugarom na ovu temu, kaze da mnogo teze pustaju ako nemas makar malo madjarske krvi, rigorozniji su dosta i gledaju da ti postave pitanje da ih ne razumes

   1. Svaka im cast, tebi zelim srecu takodje. Nadam se da je moguce. Ja sam takodje krenuo da ucim jezik.

    Koji je tvoj trenutni nivo jezika, i koliko ga vremena ucis?

  1. U zakonu nije tačno naveden nivo madjarskog jezika koji je potreban za prolazak (“potrebno je da razumete i da u kratkim rečenicama odgovorite na postavljena pitanja”).

   Pošto je reč o USMENOM ispitu, različiti ispitivači u različitim danima sa različitim raspoloženjem u različitim mestima mogu imati i različite kriterijume za prolaz.

   Kao i kod svakog drugog usmenog ispita mnogo je važnije koliko imate (ne)sreće da naletite na (ne)raspoloženog ispitivača nego samo znanje. Kao što ste i sami rekli, uvek mogu da nadju neko pitanje na koje ne znate odgovor.
   Kod pismenog ispita je obrnuto, mnogo je važnije znanje nego raspoloženje ispitivača.

   Tačno je da prema Madjarima ponekad imaju blaže kriterijume (reč je ipak o madjarskom državljanstvu), ali ako neko ne zna jezik neće proći bez obzira da li je čistokrvni Srbin ili Madjar.
   Bilo je dosta slučajeva i da su obarali i Madjare a ne samo Srbe koji ne znaju dobro jezik.

   Ceo proces za dobijanje državljanstva po pojednostavljenoj proceduri je besplatan tako da nikoga (novčano) ne kažnjavaju ako ne prodje. Pre ili kasnije ko je uporan i dobro nauči jezik prodje i dobije madjarsko državljanstvo.
   Srećno i ne odustajte!

  2. Ja sam nedavno dobila drzavljanstvo, a cistokrvna sam srpkinja!
   Pocela sam uciti madjarski jezik u ozbiljnim godinama (50 godina). U sredini u kojoj zivim skoro da i nema madjara, nema dobrog kursa madjarskog jezika, ni ucitelja.
   Ali imala sam cilj. Ucila sam sama, pa sa uciteljicom putem skajpa, jednom dobila odbijenicu i drugi put, nakon 2,5 godine ucenja, dobila drzavljanstvo.
   Poznajem osobu koja ima madjarsko porijeklo, ali nije znala jezik , vec ga je ucila od pocetka, i prosla je sve ovo, isto kao ja. Ni lakse, ni teze od mene.

 27. Dajem časove mađarskog jezika. Uslugu pružam preko Skyp-a .Akcenat na konverzaciji. Za sva ostala pitanja, zainteresovani neka se jave na tel. 069 16 08 355

 28. Procitala sam sve komentare za poslednjih 6 meseci, zaista puno informacija hvala svima. Ja sam pocela da ucim Madjarski od nule i nadam se da cu za godinu dana stici do B1 nivoa i uspesno proci intervju.
  Mislim da je ovo odlicna prilika da se uzme EU pasos (ako ispunjavano pravne uslove tj. imamo pretke sa teritorije Ugarske pre 1921) i greota bi bilo da se ne potrudimo i ne naucimo jezik.
  Takodje s obzirom da ce Orban ponovo pobediti na narednim parlamentarnim izborima, to znaci da ce ovaj zakon verovatno vaziti jos 4 godine (nema smisla da covek ukine zakon koji je sam doneo).

  Pozdrav i srecno svima 😀

  1. Baš tako kako ste rekli.
   100% podržavam i lajkujem 🙂
   Kao što ste rekli bila bi greota ne uzeti EU državljanstvo koje nam Madjari potpuno BESPLATNO nude!

   A Madjarsko-EU državljanstvo omogućava tkzv. Freedom of Movement – pravo neograničen život i rad u 32 evropske države (28 članica EU plus Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Norveškoj i Islandu).
   A o putovanju sa Madjarskim pasošem bez viza u npr. Veliku Britaniju, Irsku, Australiju, Kanadu i SAD da i ne govorim.
   Samo se treba potruditi i naučiti madjarski jezik.
   Nije lako, ali što se mora nije teško 🙂

   Lakše je naučiti jezik nego se maltretirati sa srpskom pasošem svakih par godina oko radnih i boravišnih dozvola u EU trošeći puno para, vremena i živaca – (da li će Vam ponovo odobriti EU radne i boravišne dozvole sledeći put ili ne).

   Prošetajte se u ranim jutarnjim satima ispred npr. Nemačke ili Austrijske ambasade u Beogradu i vidite ljude koji nisu imali sreće da imaju madjarskog pretka, kako moraju da čekaju za dobijanje radne i boravišne dozvole.
   A za dobijanje tih dozvola izmedju ostalog takodje morate naučiti i znati strani/nemački jezik.
   Zato svaki put neka Vam ta slika bude pred očima kada Vam bude muka od učenja madjarskog jezika.

   Ovaj zakon će najverovatnije važiti još NAJMANJE četiri godine ako/kad Orban pobedi na izborima.
   Uopšte ne mora da znači da će zakon biti ukinut kad jednog dana premijer Orban više ne bude premijer.
   O razlozima zašto će ovaj zakon najverovatnije važiti još dugo godina i posle silaska premijera Orbana sa vlasti pisao sam u komentaru pre četiri dana.
   Srećno!

 29. Pozdrav!

  Zanima me da li ima neko da je sa madjarskim pasosem isao preko madjarske granice? Ako ima, da li su bili ispitivani u smislu da carinik hoce da ih proveri i ako da koja su to pitanja?

  1. Pozdrav!
   Kada predate cariniku vas pasos na uvid on automacki smatra da vi znate jezik.Vode se teorijom da ako neznate jezik kako ste onda dobili pasos.Tako da vam je moj savet da izbegavate tu rutu puta jer ako vam jezik nije jaca strana.

 30. Pozdrav svima!

  Drzim casove madjarskog jezika preko skajpa i u Pancevu!
  Ako ste zainteresovani, mozete me kontaktirati na broj telefona: 064 035 85 85

 31. Imam jednu nedoumicu,

  dakle posle predaje dokumenata cekamo 6-9 meseci na dogovor (odobreno ili odbijenica), da li mi ponovo mozemo da apliciramo vec sutra od dana kada dobijemo odbijenicu, ILI kad dobijemo odbijenicu treba da sacekamo jos dodatnih 6 meseci da bi ponovo aplicirali ?

  1. Čim dobijete odbijenicu možete ih zvati da ponovo zakažete termin za predaju dokumenata, tu nema nikakvih ograničenja.
   Naravno ne možete ih zvati i zakazati pre nego što dobijete odgovor/odbijenicu, jer ste još uvek u procesu i stoga odgovor na Vaš prethodni zahtev za državljanstvo još nije stigao.

   Madjari doduše savetuju da posle odbijenice ne žurite sa ponovnim zakazivanjem kako bi imali vremena da još bolje naučite jezik, da bi sledeći put znali i prošli test jezika.
   Srećno!

 32. Gospodine Sule.
  Dobio sam e-mail da pozovem ambasadu kako bih zakazao zakletvu. Moje znanje mađarskog ttrenutno nije na nivou na kombih mogao da pričam preko telefona. interesuje me koliko vremena imam da ih pozovem?

  1. Odgovor da Vam je državljanstvo odobreno i da treba da ih nazovete da zakažete zakletvu znači da Vam je Honositasi Okirat (Uverenje o Naturalizaciji – Madjarskom državljanstvu) stiglo u ambasadu/konzulat u koji ste naveli da želite da položite zakletvu.

   To Uverenje važi godinu dana i imate dakle oko godinu dana vremena da položite zakletvu. Ako u roku od godinu dana ne položite zakletvu, to Uverenje se poništava i morate onda krenuti opet sve ispočetka.

   Tehnički neko ko zna madjarski može da umesto Vas nazove ambasadu/konzulat i da zakaže zakletvu, ali ponekad pre zakletve mogu ali i ne moraju dodatno kratko da ispituju znanje jezika.

   U svakom slučaju imate oko godinu dana da obnovite znanje madjarskog jezika, ali ne čekajte baš poslednji čas za slučaj da Vam ne uspe da iz prve položite zakletvu i da morate onda opet da je zakazujete.
   Srećno!

 33. Pozdrav svima,,,
  Da li je neko radio pasos u Budimpesti, po ubrzanoj proceduri, za 24 sata? U januaru je pokusao BP ali nije uspio. Detaljno je opisao situaciju. Interesuje me da li je neko poslije pokusavao.

 34. Predao sam dokumenta i sad cekam poziv da me obaveste oko dalje procedure. Jel moze neko da napise sta uglavnom pitaju kada nazovu, kako ide ta procedura?

  1. Posle intervjua i testa jezika kada ste predali dokumenta, sami ako objektivno analizirate Vaš intervju, možete znati da li ste prošli test jezika ili ne.
   Ukoliko niste znali da odgovorite na više pitanja verovatno ste pali na testu jezika i za 6-9 meseci poslaće Vam pismo/odbijenicu na adresu na koju ste prijavili da živite.
   Posle odbijenice možete se opet prijaviti bez ikakvih problema.

   Ako ste znali da odgovorite na većinu pitanja (eventualno 2-3 pitanja niste znali) verovatno ste prošli test jezika i za 6-9 meseci poslaće Vam preporučeno pismo na prijavljenu adresu sa obaveštenjem da je Vaš zahtev za državljanstvo odobren i traže da ih nazovete da bi zakazali termin za zakletvu.

   Nekad umesto pisma i poziva na zakletvu Vas pozovu telefonom i obaveste da ste prošli i tada Vama kažu kada i gde će biti zakletva.

   Razgovor za zakazivanje termina za zakletvu je sličan onom razgovoru kada ste zakazivali termin za predaju dokumenata.
   Isto Vam kažu kada i gde treba da dodjete i šta treba da ponesete od dokumenata.

   Naravno na zakletvu nemojte doći u majci, farmerkama i patikama već ispoštujte svečani čin zakletve i obucite se svečanije.
   Ponekad pre zakletve mogu i da kratko dodatno testiraju Vaše znanje madjarskog jezika, pa zato u medjuvremenu i dalje učite i vežbajte razgovor.
   Srećno!

 35. Pozdrav,
  razmisljala sam da se prijavim u Podgorici jer sam cula da se tamo lakse prolazi . Ucim oko godinu dana,mislim da cu na leto biti spremna da polazem. E sad ako neko zna,koliko dugo se u Podgorici ceka da te pozovu na intervju i da li i deca moraju biti prijavljena tamo ili mogu njih da ostavim na BG adresi?

  1. Animsaj,da li si znala jezik pre toga ili si krenula od nule,ja sutra krecem na kurs i nikad nisam pricao pa ako mozes da mi kazes kako si ti krenula i da li si imala neko znanje pre toga.

  2. nemoj to da radis jer moj drug je predao u Podgoricu i sve je bio OK medjutim za 7 meseci mu stiglo pismo da ide u BG na proveru jezika i obario ga jedan momak za 5 sekunde…nemoj to raditi kajaces se

 36. Posto je ovaj zakon po pojednostavljenoj proceduri donesen 2011 godine, cisto iz informativnih razloga me zanima kako je bilo pre tog zakona?

  Koji su bili uslovi? Tj, da li je i tada bilo moguce izvaditi HU drzavljanstvo na osnovu predaka koji su rodjeni pod teritorijom austro ugarske?

  1. Amandmanom iz 2010 god. (Amendment of Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship). na Zakon o madjarskom državljanstvu (Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship), je omogućeno dobijanje državljanstva po pojednostavljenoj proceduri.
   Taj Amandman je donet 2010 god, a stupio je na snagu 01.01.2011 god.

   Pre 2011 god uopšte NIJE bilo moguće steći madjarsko državljanstvo po pojednostavljenoj već samo po redovnoj proceduri (3-8 godina legalnog boravka u Madjarskoj i položen test madjarskog jezika i madjarskog ustavnog uredjenja).
   Dakle razlika je u tome što po pojednostavljenoj proceduri uopšte ne morate ni jedan jedini dan da boravite u Madjarskoj već samo da imate pretka rodjenog na teritoriji nekadašnje Ugarske i da znate jezik. To pre 2011. god. uopšte nije bilo moguće.

   Inače svi madjarski državljani koji su POSLE 26.07.1921 god. ostali da žive van teritorije sadašnje Madjarske izgubili su madjarsko državljanstvo i postali su državljani tadašnjih novih država (Jugoslavije, Rumunije, Čehoslovačke i SSSR).

   Zato je i donet taj amandman na zakon da bi se ispravila istorijska nepravda i omogućilo potomcima nekadašnjih madjarskih državljana da po pojednostavljenoj proceduri dobiju madjarsko državljanstvo ako podnesu zahtev i znaju madjarski jezik.

   Da ne bude zabune ovde je reč o sticanju državljanstva posle rodjenja – naturalizacijom (redovnom ili pojednostavljenom).
   Ako su jedan ili oba roditelja bili madjarski državljani u trenutku rodjenja deteta, dete automatski postaje madjarski državljanin i ovo važi otkada postoji moderna Madjarska država (1867 god.).
   Doduše pre 01.10.1957 god. državljanstvo se u velikoj većini slučajeva dobijalo samo preko oca, tj. ako je otac deteta bio madjarski državljanin u trenutku detetovog rodjenja.
   Srećno!

 37. Postovani Sule, da li mozda znate sta je potrebno za cesko drzavljanstvo (po osnovu boravak u zemlji) i da li je moguce da ga osoba dobije ako vec ima srpsko i madjarsko drzavljanstvo?

  1. Svi državljani zemalja članica EU koji prijave boravak u drugoj državi članici EU imaju pravo da posle pet godina boravka zatraže i automatski dobiju stalnu boravišnu dozvolu te druge države EU.

   Posle nekoliko godina sa stalnom boravišnom dozvolom (zavisno od zakona te države) državljani EU mogu i da zatraže državljanstvo te druge zemlje EU.

   Što se Češke tiče, za EU državljane to je 5+3 (5 godina boravka plus još 3 god. sa stalnom boravišnom dozvolom), ukupno 8 godina boravka dok ne steknete pravo da zatražite češko državljanstvo.
   Za one koji nisu državljani EU to je 5+5 = 10. godina legalnog boravka.

   http://migrationonline.cz/en/new-law-on-the-acquisition-of-czech-citizenship-introduction-to-the-main-changes-valid-as-of-january-2014

   Svi EU državavljani na teritoriji drugih EU država imaju ista prava i obaveze, sem glasanja na lokalnim izborima, tako da u principu sa madjarskim – EU državljanstvom, češko državljanstvo Vam u praksi i ne znači neku veliku razliku.
   Srećno!

  2. Svi državljani zemalja članica EU koji prijave boravak u drugoj državi članici EU imaju pravo da posle pet godina boravka zatraže i automatski dobiju stalnu boravišnu dozvolu te druge države EU.

   Posle nekoliko godina sa stalnom boravišnom dozvolom (zavisno od zakona te države) državljani EU mogu i da zatraže državljanstvo te druge zemlje EU.

   Npr. Nemačka i Austrija ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo osim ako niste i državljanin EU i Švajcarske.
   Dakle sa madjarskim EU državljanstvom možete zatražiti i dobiti:
   – Nemačko državljanstvo posle 5 god. boravka + 3 god. stalnog boravka ukupno – 8 godina boravka u Nemačkoj.
   – Austrijsko državljanstvo posle 6 godina boravka (5 god. boravka +1 god. stalnog boravka ).
   U oba slučaja morate znati i nemački jezik.

   Slično važi i za Češku, za EU državljane to je 5+3 (5 godina boravka + 3 god. sa stalnom boravišnom dozvolom), ukupno 8 godina boravka dok ne steknete pravo da zatražite češko državljanstvo.
   Za one koji nisu državljani EU u Češkoj to je 5+5 = 10. godina legalnog boravka.
   Takodje morate znati i češki jezik.

   Svi EU državavljani na teritoriji drugih EU država imaju ista prava i obaveze, sem glasanja na lokalnim izborima, tako da u principu sa madjarskim – EU državljanstvom, češko državljanstvo Vam u praksi i ne znači neku veliku razliku.
   Srećno!

 38. Postovanje, da ali ako apliciramo u Budimpesti za drzavljanstvo, da li posle razgovora sa konzulom takodje cekamo 6-9 meseci za odgovor ili manje?

  1. U Budimpešti ne razgovarate sa konzulom već sa opštinskim službenikom koji Vas i ispituje, jer Madjarska nema svoje ambasade i konzulate u Budimpešti/Madjarskoj.
   Samo u ambasadama i konzulatima u inostranstvu (Srbija je za Madjarsku inostranstvo) obavezno je prethodno zakazivanje termina za predaju dokumenata za dobijanje državljanstva.
   U Madjarskoj po matičnim kancelarijama/opštinama zato nema zakazivanja termina za predaju dokumenata.

   U principu bi ceo proces trebao biti brži jer nema slanja dokumenata, ali postoji praksa da ako nemate legalan boravak u Madjarskoj da Vas pozivaju na dodatnu proveru jezika u zemlji gde imate prijavljen boravak i to onda dodatno usporava ceo proces za nekoliko meseci.
   Srećno!

 39. Dobro vece. Jedno pitanje. Da li je neko vadio samo licnu kartu u Segedinu? Interesuje me da li se daju otisci prstiju za licnu kartu i da li se popunjavaju nekakvi formulari itd…?

  1. Papire sada uzimaju svima bez obzira da li su prošli test jezika ili ne.
   S obzirom da ste kako kažete polovično znali jezik na Intervjuu, u najboljem slučaju Vas mogu zvati na dodatno testiranje jezika pre polaganja zakletve.

   U svakom slučaju moraćete još bolje da naučite jezik bilo da bi prošli eventualnu proveru jezika pre zakletve, bilo da Vas zbog nedovoljnog znanja jezika eventualno odbiju
   i onda budete morali ponovo da podnesete zahtev.

   Na odgovor da li ste prošli ili ne, moraćete da sačekate 6-9 meseci jer niko ne zna šta tačno konzul piše za svakog kandidata ponaosob u napomeni.
   Različiti su komentari za različite kandidate i za različito znanje jezika.
   Srećno!

 40. Ako na predaji papira znas polovicno.tj oko70posto. Pa konzul je i zadovoljan i nije i napise ispod biografije nesto.dal je to dobro ili lose

 41. Ako znas onako polovicno na predaji papira pa konzul uzme i na papir ispod biografije napise nesto podugacko dal je to dobar ili los znak.ili bolje da nista nije napisao.a sa znanjem je i bio zadovoljan i nije

 42. “potrebna dokumenta Kopije pasosa svih clanova porodice.”

  Da li se ovo odnosi na clanove porodice sa kim zivim, ili samo na mamu i tatu? zivim sa roditeljima i babom a deda mi zivi sam u drugom kraju grada?
  Takodje moj deda nema pasos, da li bi morao da ga izvadi onda?

  1. Kopije pasoša za članove porodice se odnosi samo na ženu i decu (ako ste u braku i imate decu) a ne i na Vaše roditelje, babu i dedu.

   Punoletne osobe samostalno podnose zahtev za sebe, nezavisno od Vas, tako da Vaši roditelji, baba i deda mogu ali i ne moraju da podnesu zahtev za madjarsko državljanstvo.
   Vi podnosite samostalno zahtev za sebe i Vašu maloletnu decu (ako ih imate).
   Srećno!

  2. Svuda u (normalnom) svetu punoletne osobe žive samostalno ili sa svojom porodicom (suprugom i decom) a ne sa svojim roditeljima.
   Nažalost zbog ekonomske krize to u Srbiji uglavnom nije slučaj 🙁
   Srećno!

 43. Jedno kratko pitanje, da li ako odem da predam dokumenta u Beogradu, i ustanove da ne znam dovoljno jezik i odmah mi vrate papire, da li mogu recimo za 10 dana da odem u Suboticu i pokusam tamo ? Ili oni imaju u kompjuteru zapisano da su mi vratili dokumenta na primer 15og februara i ne mogu da apliciram ponovo narednih 6 meseci ?

  1. Ne postoji nikakvo vremensko ograničenje kada opet možete da predate dokumenta. Madjari samo savetuju da se sačeka 3-6 meseci da bi se još bolje naučio jezik.
   Imajte u vidu da su pre u Beogradu vraćali dokumenta ako ne znate dovoljno jezik, a sada ih uglavnom uzimaju bez obzira da li znate dovoljno jezik ili ne.

   Ukoliko bi Vam eventualno i vratili odmah dokumenta naravno da bi mogli opet da se prijavite kad god želite (nema nikakvog ograničenja) ali teško da biste mogli da bolje naučite madjarski jezik za samo deset dana.

   Praksa u Subotici je da uopšte ne vraćaju dokumenta ako ne znate dovoljno jezik, tako da bi ako kojim slučajem opet ne pokažete dovoljno znanje jezika na Intervjuu, morali da čekate 6-9 meseci na odgovor (odbijenica ili zakletva) i da tek onda (ako ste dobili odbijenicu) opet podnesete zahtev.
   To znači još dodatnih 6-9 meseci posle druge predaje.

   Bolje sačekati par meseci i za to vreme dobro naučiti jezik nego žuriti, biti odbijen, čekati na odbijenicu 6-9 meseci, zatim i ako se za to vreme dobro nauči jezik i ponovo preda, čekati po drugi put dodatnih 6-9 meseci na odgovor i zakletvu.
   Srećno!

  1. Nije nista posebno, cime se bavim, gde zivim, sa kim, od cega, zasto zelim drzavljanstvo, sta cu raditi sa njim, gde cu ziveti u inostranstvu, zasto bas tamo, da li mi je neko u porodici trazio drzavljanstvo, da li znam sta je ujjlenyomat na sta sam pokazao i rekao na srpskom otisak, podignite vasu desnu ruku i tu je posle tog zadnjeg pitanja za ruku bilo jasno(meni)da je bio zadovoljan znanjem jezika, iako su on(taj sto me je ispitivao)i konzulka pored njega se stalno nesto domundjavali izmedju sebe, jos me je pitao koliko prozora i vrata ima u sobi, i onda su rekli da sacekam koji minut napolje da se opet konsultuju on i konzulka, usao posle 2min(prozvali su me), otisao kod druge zene, pitala me da li sam ozenjen, da li imam dece, trazila sliku i fotokopiju licne, ispotpisivao se na 3-4 mesta, mozda su usput bila neka pitanja ali ne mogu da se setim sad. Sad mi jos”samo”ostaje da cekam i nadam se pozitivnom odgovoru…

 44. Pre neki dan krenuo sam na kurs madjarskog…. i ljudi, mislim da sam se zaljubio u profesorku hahahah

  Pribliznih smo godina, ako je smuvam, eto meni i devojke i besplatnih individualnih casova hahahah

 45. Bio sam na intervjuu na konzularnim danima u Novom Beceju 30.januara 2017 i uzeli su mi dokumenta i manje vise je bilo sve ok uz moju ogromnu tremu, ali sad mi ostaje samo da se nadam da mi nece poslati odbijenicu, a ne vidim ni razlog jer sam 80 posto pitanja znao. Da li je jos neko bio u Novom Beceju na konzularnim danima 30.janara?

 46. Pozdrav, da li je kod testiranja jezika u konzulatu bitno samo da se sporazumemo i da umemo da odgovorimo na pitanja, ili gledaju i gramatiku i akcenat ?

  Na primer ako pomesam nastavke (ban/ben) slucajno da li ce to biti problem?

  Unapred hvala 🙂

  1. S obzirom da je reč o usmenom a ne pismenom testu jezika, na Intervjuu je najvažnije da razumete šta Vas pitaju i da na to odgovorite u kratkom rečenicama.
   Gramatika a pogotovu akcenat nisu presudni i neće Vas zbog toga oboriti ako znate da pričate a pravite manje gramatičke greške.
   Naravno osnove gramatike treba znati ali je kao što rekoh najvažnije da se sporazumete/komunicirate sa njima.
   Srećno!

  2. Gde učiš madjarski? Pitam posto sam i ja iz Zemuna, a koliko znam profesora bas i nema tu kod nas. Isto važi i za kurseve madjarskog.

 47. Nisam jos uvek predao,jer sam cuo da nema smisla predavati bez jezika.Pa sam se zato pitao,vidim da ovde ima ljudi sa tim iskustvom.Svaki savet ce mi dobro doci.Kako da krenem i od cega.

   1. ostavite te linkove verujte mi.pomazu naravno ali to je jako sporo.ja sam zbog njih gubio vreme.uzmite knjigu hallo it magyarorszag i krenite na kurs.mnogo je brze a kursevi nisu ni skupi sada.oko 12hilj za tri meseca.to je tri puta nedeljno i kuci ucite sat vremena i za mnje od god dana je to to.

 48. Nisam jos uvek predao,jer sam cuo da nema smisla predavati bez jezika.Pa sam se zato pitao,vidim da ovde ima ljudi sa tim iskustvom.Svaki savet ce mi dobro doci.Kako da krenem i od cega.

  1. Jbg.kreni na kurs.ja sam zavrsio a1.a2.b1. Za godinu dana u subotici.nisu sjupi kursevi.ali eto bio da predam i nisam bio ni los ni dobar a konzul mi uzeo papire i rekao da je solidno ali da moram opet pricati pre zakletve.do zakletve imam otpr pola godine.sad samo da ne bude da mi to samo rekao da me otkaci.ostaje mi da se nadam

 49. Pozdrav,hteo sam da pitam za misljenje,ne znam madjarski jezik,dokumenta za dvojno drzavljanstvo imam preko babe tj. njenog oca,pa sam hteo da pitam za neke savete oko jezika,jer ne znam nista nikada nisam pricao,od cega da krenem i na sta da obratim paznju,planiram da krenem na neki kurs za jezik,baba zna madjarski ali onaj ‘kućni’,ne moze me nauciti gramatiku.

 50. Zanima me jedna stvar: Da li ja kad zakazem termin u konzulatu u beogradu na primer i pozovu me na razgovor, da li kad zavrsim razgovor sa njima (na madjarskom) i oni mi uzmu dokumenta i kazu zvacemo vas za 8 meseci recimo…

  Da li to znaci da sam ja prosao, i da cu dobiti drzavljanstvo za 8 meseci (mozda bude jos neka kontrola usput), ili to znaci da ce mi za 8 meseci javiti da li sam prosao test jezika na prvom mestu?

  1. Nikad Vam ne kažu da li ste prošli test jezika ili ne.
   Mada ruku na srce i sami možete da vidite i ocenite koliko i da li ste znali i prošli test jezika ili ne.
   Ukoliko niste razumeli i odgovorili na više postavljenih pitanja najverovatnije ste pali test jezika.
   Kad ste na granici, znali ste da odgovorite na većinu pitanja osim na dva-tri, nekad Vam kažu da će još jednom testirati Vaše znanje jezika pre zakletve.

   Odgovor da li ste prošli ili ne dobijate pismom (odbijenica ili poziv na zakletvu) odnosno za zakletvu i telefonskim pozivom kojim Vas obaveštavaju kada da dodjete na zakletvu.
   Trenutno se čeka na odgovor (odbijenica ili zakletva) 6-9 meseci.
   Srećno!

  1. sto se tice ucenja minimum ti treba godinu dana da bi iole smeo da izadjes pod uslovom da naravno kreces od nule.Sto se pitanja tice zavise od mesta do mesta i dana do dana uglsvnom su vecima vezana za biografiju licnu i pretke i zasto trazis ali umeju da zakomplikuju i to sa potpitanjima na 1001 nacin plus moze te zapadne opis kuvsnja tvog dana nekog ili hobika ili posla ili bilo cega sto im padne na pet u tom trenutku

 51. Obavio sam razgovor i predao dokumenta u Subotici prosle godine 18 septembra. Da li ima neko da je predao jos u tom roku i da su ga mozda pozvali, posto vidim da je neko pozvan i posle samo 4 meseca od predaje. Rekli smu mi da ce me obavestiti za otprilike 8 meseci o daljem postupku.

  1. Pozdrav , ja sam predao pocetkom septembra u Subotici , zvao sam ih pre neki dan i rekli su mi da se strpim i da ce me oni nazvati cim i njima stigne odgovor a da se odgovor ceka od 6 do 8 meseci. Tako da moramo strpljivo cekati 🙂

 52. Na predaji dokumenata neko dobije neki papir na kraju na kom pise sta su sve uzeli od nas a neko ne.sad da li je to ustvari bitno jer meni su dali taj papir.

  1. U svakom slučaju bolje je da imaš taj papir jer kad /ako budeš zvao da se interesujes za tvoj predmet imaš broj na papiru. A i očekuje se da ga poneses na zakletvu.

 53. Pozdrav, cuo sam neke glasine da ukoliko Orban ne pobedi na izborima (8. aprila su parlamentarni izbori u Madjarskoj), da postoji mogucnost da nece biti vise aktuelan ovaj zakon o podeli drzavljanstava…

  Sta mislite koliko je to realno?

  1. Svakih par meseci se šire glasine da će biti ukinut zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri.
   Pre par meseci su tvrdili da će zakon prestati da važi kad Madjarska dobije milionitog novog državljanina, zatim se pominjao kraj prošle godine a sada se pominju izbori na proleće. Više puta sam komentarisao te glasine, pa da to učinim još jednom.

   Postoji mogućnost da se zakon ukine već sutra (vrlo malo verovatno). Isto tako postoji mogućnost da se on ukine posle izbora, a takodje postoji mogućnost da se ukine i za deset godina.
   Kao i svi drugi zakoni i ovaj zakon se može ukinuti ili promeniti kada to izglasa većina poslanika u madjarskom parlamentu na predlog premijera.
   Da li će i kada ovaj zakon ukinuti/promeniti to Vam sa sigurnošću može reći samo stari/novi madjarski premijer. Svi ostali samo šire glasine.

   Što se mog mišljenja tiče (ne radim za madjarsku vladu tako ne znam da li će i kada ovaj zakon eventualno biti ukinut), mislim da će ovaj zakon važiti i narednih godina, a evo i zašto.

   I druge zemlje EU (Italija, Irska, Španija, Grčka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska) imaju slične zakone koji važe godinama tako da Madjarska tu nije nikakav izuzetak.
   Još uvek veliki broj Madjara van Madjarske (naročito iz Rumunije) nije podneo zahtev za dobijanje madjarskog državljanstva i svako ko bi eventualno pokušao da ukine ovaj zakon bio bi optužen da ostavlja Madjare u inostranstvu na cedilu.
   I Srbija ima sličan zakon kojim omogućava Srbima van Srbije da dodju do srpskog državljanstva.
   Zamislite onoga ko bi pokušao da ukine taj zakon i ostavi Srbe van Srbije bez mogućnosti da traže državljanstvo Srbije.
   Bio bi proglašen izdajnikom srpskog naroda i ne bi se sigurno dobro proveo na narednim izborima. Isto važi i za Madjarsku.

   Glavne primedbe opozicije u Madjarskoj na taj zakon su se odnosile na korupciju u pojedinim slučajevima u Ukrajini kada su mnogi bez da uopšte imaju pretke dobili madjarsko državljanstvo.
   Primedbe madjarske opozicije su se odnosile i na mogućnost da novi madjarski državljani glasaju iako ne žive u Madjarskoj, jer se očekuje da će mnogi novi madjarski državljani glasati za premijera Orbana u znak zahvalnosti što im je omogućio da dobiju madjarsko državljanstvo.

   I za kraj, premijer Orban je trenutno ubedljivo najpopularniji političar u Madjarskoj i mada je do izbora ostalo još dva meseca postoje velike šanse da on opet pobedi i ostane na vlast još četiri godine. Da li će tako i biti videćemo uskoro.
   Srećno!

 54. Da li kad vadim dokumenta, mogu da izvodim medjunarodna dokumenta (umrlicu, krstenicu) i da li to oni priznaju (posto su medjunarodna), ili moraju da se prevode na madjarski i overavaju?

  1. U medjunarodnim Izvodima nema madjarskog jezika tako da ih morate prevesti na madjarski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.
   Ako izvadite medjunarodne Izvode morate ih kao i obične Izvode prevesti na madjarski jezik.
   Srećno!

 55. Pozdrav svima!

  Možete li mi netko reći je li za dobivanje državljanstva Mađarske važna religija, odnosno, hoće li ispitivati koje si religijske pripadnosti u bilo kojem dijelu postupka?

  To pitam jer je promijenom ustava od strane vlade Viktora Orbána napisano kako je Mađarska kršćanska država. Zato sam se pitao ako podnositelj zahtijeva za državljanstvo nije kršćanin, nego je pripadnik neke druge religije, u mojem slučaju budist, ili ako je pak ireligiozan, ateist ili agnostik, može li to utjecati na to da podnositelj ne dobije državljanstvo?

  Ovo pitanje me jako muči i zanima! Stvarno bih volio ako bi mi netko na njega odgovorio! Zahvaljujem se unaprijed!

  1. Za dobijanje madjarskog državljanstva uopšte nije bitno da li ste hrišćanin ili ne, već da li ispunjavate uslove predvidjene Zakonom o madjarskom državljanstvu (Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship)
   Link: http://www.legislationline.org/download/action/download/id/5925/file/Hungary_Citizenship_act_2012_en.pdf

   Odnosno amandmanima kojima je omogućeno dobijanje državljanstva po pojednostavljenoj proceduri (Amendment of Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship)
   Link:
   http://www.allampolgarsag.gov.hu/images/angol.pdf
   Što se madjarskog Ustava tiče
   Link:
   https://www.constituteproject.org/constitution/Hungary_2011.pdf

   U preambuli Ustava stoji:
   “We are proud that our king Saint Stephen built the Hungarian State on solid ground and made our country a part of Christian Europe one thousand years ago.

   We recognise the role of Christianity in preserving nationhood. We value the various religious traditions of our country.“

   Takodje u članu VII Madjarskog Ustava stoji:
   “Article VII
   1. Every person shall have the right to freedom of thought, conscience and religion. This right shall include the freedom to choose or change religion or any other persuasion, and the freedom for every person to proclaim, refrain from proclaiming, profess or teach his or her religion or any other persuasion by performing religious acts, ceremonies or in any other way, whether individually or jointly with others, in the public domain or in his or her private life.
   2. The State and Churches shall be separate. Churches shall be autonomous. The State shall cooperate with the Churches for community goals.
   3. The detailed rules for Churches shall be regulated by a cardinal Act.”

   U Madjarskoj kao što možete videti postoji sloboda veroispovesti, a takodje crkva i država su odvojeni.
   Srećno!

  2. Za dobijanje madjarskog državljanstva uopšte nije bitno da li ste hrišćanin ili ne, već da li ispunjavate uslove predvidjene Zakonom o madjarskom državljanstvu (Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship), odnosno amandmanima kojima je omogućeno dobijanje državljanstva po pojednostavljenoj proceduri (Amendment of Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship).

   Što se madjarskog Ustava iz 2011. god tiče,
   u preambuli Ustava stoji:
   “We are proud that our king Saint Stephen built the Hungarian State on solid ground and made our country a part of Christian Europe one thousand years ago.

   We recognise the role of Christianity in preserving nationhood. We value the various religious traditions of our country.“

   Takodje u članu VII Madjarskog Ustava stoji:
   “Article VII
   1. Every person shall have the right to freedom of thought, conscience and religion. This right shall include the freedom to choose or change religion or any other persuasion, and the freedom for every person to proclaim, refrain from proclaiming, profess or teach his or her religion or any other persuasion by performing religious acts, ceremonies or in any other way, whether individually or jointly with others, in the public domain or in his or her private life.
   2. The State and Churches shall be separate. Churches shall be autonomous. The State shall cooperate with the Churches for community goals.
   3. The detailed rules for Churches shall be regulated by a cardinal Act.”

   U Madjarskoj kao što možete videti postoji sloboda veroispovesti, a takodje crkva i država su odvojeni.
   Srećno!

  3. Za detaljnije informacije o tome tu su i linkovi za Ustav Madjarske i za Zakon o madjarskom državljanstvu sa amandmanima.

   Ustav Madjarske iz 2011 godine.
   Link:
   https://www.constituteproject.org/constitution/Hungary_2011.pdf

   Zakon o madjarskom državljanstvu.
   (Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship)
   Link: http://www.legislationline.org/download/action/download/id/5925/file/Hungary_Citizenship_act_2012_en.pdf

   Amandman o Pojednostavljenoj Naturalizaciji.
   Amendment of Act LV of 1993 on Hungarian Citizenship)
   Link:
   http://www.allampolgarsag.gov.hu/images/angol.pdf
   Srećno!

 56. E ovako…danas sam bila na zakletvu u Bg. Termin sam imala u 11:15 kao i njih 40-toro sigurno.Nije bilo nikakvih provera znanja jezika,i sve je proslo u najboljem redu. Pozdrav.

   1. Ne,nikoga nista ponaosob nisu pitali. Samo proveravaju podatke neke tipa datum rodjenja,mesto stanovanja(to samo proveravaju dali je dobro upisano kod njih,sro ti treba da potvrdis). Da popunjavaju se dva papira i to isto osnovne informacije o tebi. Nista strasno. Srecno!!

 57. Da li je neko skorije zakazivao podnošenje zahteva za državljanstvo u Beogradu ili Subotici? Pošto vidim da se rokovi stalno menjaju (od mesec do četiri meseca od poziva…)

  Što se tiče prevoda, vidim kontradiktorne informacije pa me zanima da li je neophodan OFFI prevod ili može od sudskog tumača?

  1. Sve zavisi od gužvi/broja prijavljenih u Ambasadi u Beogradu i Konzulatu u Subotici tako da nema pravila. Obično se u Subotici čeka na termin za predaju dokumenata oko dve nedelje a u Beogradu par meseci.

   Što se prevoda dokumenata tiče ako predajete u Beogradu ili Subotici dovoljan je prevod od strane našeg ovlašćenog sudskog tumača za madjarski jezik.
   OFFI prevodi na madjarski važe i u Madjarskoj i svuda u inostranstvu, ali je problem što su njihovi prevodi skuplji nego prevodi od strane naših sudskih tumača.

   Jedino ako planirate da predate dokumenta u Madjarskoj potreban Vam je OFFI prevod jer prevode naših sudskih tumača ne priznaju u svim mestima u Madjarskoj.
   Srećno!

   1. Hvala, Sule!

    Ova strana postaje sve teža za učitavanje sa hiljadama komentara. Kada bismo mogli da dodamo forum na sajt sa podtemama i detaljima, bilo bi super.

    1. Drago mi je ako sam Vam pomogao svojim komentarom.
     Nadam se da će Mihailo osnivač novog sajta ili neko ko mu pomaže da uredjuje ovaj sajt (administrator) učiniti nešto povodom toga jer posle gotovo sedam i po hiljada komentara učitavanje postaje sve sporije i sporije.
     Srećno!

 58. Ok onda cu zvati sledecih dana.Da li neko zna da su nekoga odbili na zakletvi?mislim da je to ruzno da dodjes do zakletve i onda te vrate,bolje je da ti odmah kazu ili da ti posalju odbijenicu nego da odes tamo i da te zeznu

  1. Ukoliko su Vas obavestili da dodjete na Zakletvu to znači da Vam je odobreno Uverenje o Naturalizaciji (Honositasi Okirat) odnosno o dobijanju Madjarskog državljanstva putem naturalizacije i ono važi godinu dana od dana kada je doneto.

   Dakle imate rok od oko godinu dana da zakažete i položite zakletvu iz jednog ili više puta (u slučaju da niste odmah uspeli da prodjete eventualnu dodatnu proveru jezika pre same zakletve).

   Ako u roku od godinu dana ne položite zakletvu, Uverenje se poništava i morate onda opet krenuti sve ispočetka.
   Pre nego što odete na zakletvu svakako obnovite Vaše znanje madjarskog jezika.
   Na zakletvi ponekad kao što sam malopre rekao mogu ali i ne moraju da dodatno ispituju znanje jezika ali to ispitivanje traje kratko, desetak minuta.
   Srećno!

 59. Pozdrav.Ja papire predala.3.6.stigao pozitivan odgovor u petak.E sada da li je neko skoro zvao da zakaze za zakletvu i da li je nego isao skoro na zakletvu.Ako.moze da prenese iskustvo?Hvala da i mi odprilike znamo sta nas ceka jer ja sam licno veliki tremaros pa da znam na sta da budem spremna.Hvala i srecno svima

  1. Zovi što pre da zakažeš zakletvu, da te ne bi oni zvali. Ako ti kažu da dođeš i 11.15h znači da ćeš imati proveru. Postoje dve moguće lokacije, konzulat i Gračanička, i tri aktuelna termina, 6,8,20 i 21.02. Ako grešim neka me neko ispravi. Za tremu zaboravi, nađi način da nestane.

   1. Naravno da gresis u delu koji se osnosi na proveru znanja jezika.Svima je zakazan dolazak na zakletvu u 11.15h.Slozices se da bema logike da proveravaju svakog.Ne znam odakle ti taj podatak,mislim da dodatno unosis nervozu nekome ko vec ima tremu i da pozove.Za ostalo navedeno se slazem.
    Pozdrav!

     1. Lolita, u ovom slucaju su svima rekli da dodju u 11.15h. Radi se o grupi od 20-30 ili vise novih drzavljana. Pre svecanog polaganja zakletve potrebno je izvrsiti proveru identiteta svih pridoslih upitom u licni dokument (LK), a takodje se popunjava i odredjeni formular. Bice da je to razlog dolaska u 11.15h, a sam cin zakletve je pretpostavljam u 12h. Naravno da je pozeljno obnoviti znanje jezika kako ne bi doslo do nezeljene situacije tj. odlaganja polaganja zakletve, jer su sporadicne provere svakako moguce. Uglavnom su to najosnovnija pitanja, tek da provere da neko nije zalutao na zakletvu. Razloga za tremu i brigu nema, uzivajte u svecanom danu koji predstoji, kao i u ostvarenju svog cilja. Srdacan pozdrav i sretno!

 60. Postovani clanovi.
  Interesuje me da li je neko polagao vozacki ispit sa madjarskim papirima u Nemackoj i koliko je proces tezak i skup?
  Nikada nisam polagao niti vozio pa bih krenuo ispocetka.
  Hvala vam.

  1. Stvar izbora.
   Možete tražiti:
   1. Samo madjarsku ličnu kartu (koja je besplatna i važi 6 godina),
   2. Samo pasoš (važi 5 ili 10 godina zavisno na koliko godina ga tražite) a cena zavisi od roka važenja (5 ili 10 god) kao i da li ga tražite po redovnoj ili ubrzanoj proceduri, i
   3. I madjarski pasoš i madjarsku ličnu kartu zajedno.

   Sa madjarskom ličnom kartom možete putovati ne samo po EU, već i po celoj Evropi (osim Rusije, Ukrajine, Belorusije i Turske za koje Vam je potreban pasoš).
   Naravno za putovanje u zemlje van Evrope potreban Vam je pasoš.
   I madjarski pasoš i lična karta Vam služe kao potvrda da ste madjarski-EU državljanin.
   Srećno!

 61. Cao ja sam Laslo Farkas iz Kule Vojvodina sredio sam za mene i cerku koja ima 12 god drzavljanstvo madjarsko zena nezna madjarski nije mogla dobiti nisu dali posto nezna jezik a neki su mi rekli da konto toga sto smo 14 god u braku da i ona ima pravo na drzavljanstvo bez obzira sto nezna jezik dali od toga ima nesto i sta trebam da uradim da bi i ona dobila poz hvala unapred

  1. Supružnici madjarskih državljana imaju pravo da se PRIJAVE za madjarsko državljanstvo ako su pet godina u braku i imaju zajedničko dete ili ako su u braku deset godina bez zajedničke dece.
   Supružnici madjarskih državljana MORAJU ZNATI madjarski jezik da bi prošli Intervju prilikom predaje dokumenata.

   Samo deca madjarskih državljana čiji su roditelji imali madjarsko državljanstvo u trenutku njihovog rodjenja automatski rodjenjem dobijaju madjarsko državljanstvo.

   Svi ostali koji su se posle rodjenja prijavili sami ili preko roditelja ili supružnika za proces naturalizacije/dobijanja madjarskog državljanstva ako su stariji od 14. (četrnaest godina) MORAJU ZNATI madjarski jezik.
   Srećno!

 62. Da vam presesem moje iskustvo sa predajom zahteva za pasos u Beogradu. Zvala sam da zakazem za termin 12. decembra i dobila sam 5.februar. U telefonskom razgovoru mi je nasa draga ljubazna E. 🙂 rekla sta da ponesem od dokumenata i da ne moram da dovodim dete koje ima 4 god, vec samo suprug da dodje. Mi smo jutros svi zajedno otisli, i dete smo vodili, pozvonili, usli, ljubazna gospodja je pitala sto smo dosli, ja rekla, dala dokumenta (samo fotokopije, originale nam nije ni gledala), dala slike od deteta, rekla kako sam donela slike da je ne bi tu slikali jer ume da bude nemirna. Unela prvo podatke za dete, dala da proverimo da li je sve tacno i da se suprug i ja potpisemo. Posle je presla na moj zahtev, rekla mi da odem do masine, gde sam prvo stavila 4 prsta desne ruke pa leve (svi sem palceva), i posle oba palca zajedno. Onda sam se potpisala tu isto na masini, i posle me slikala. Unela sve moje podatke, dala mi da proverim i da se potpisem na papirima. Sve u svemu jako jednostavno, mene je samo pitala za trudnocu kad je termin, ja rekla i to je sve od pitanja nevezanih za dokumenta bilo. Zaista je prosto, nema neke nerazumljive terminologije. Kad sam otiske ostavljala rekla mi da drugom rukom pritisnem da bi se bolje ucitalo, prvo je nisam razumela jer nisam cula (slobodno joj recite da prica u mikrofon jer se preko saltera ne cuje) i onda mi je ona pokazala. nakon unetih podataka daje instrukcije za palcanje u banci tu na Kalenicu, pita jel znate gde je banka, ja sam znala jer tu u okolini radim. Otisla u banku, uplatila i posle samo dosla sa tim racunom da sam platila i ostavila njenoj koleginici na prvi salter kako se sidje dole, ona pregledala, rekla sve u redu i to je to. Za mesec dana da zovem da proverim da li su gotovi pasosi. Jednostavno je, ne plasite se, mislim da nema potrebe kome nije zurba za pasos da putuje u Madjarsku zbog pasosa.

 63. Može li neko da opiše malo detaljnije kako je izgledalo polaganje zakletve u Gračaničkoj ulici? Čini mi se da se retko tako održava zakletva a verujem da bi mnogima značilo da podelite vaše iskustvo. Hvala. Pozdrav

 64. dobro vece svima, interesuje me da li neko zna mogu li zatraziti online izvod iz policije da nisam osudjivana u Madjarskoj?
  Hvala unapred.

 65. Moj suprug i ja, i naša dva deteta – svi smo dobili mađarsko državljanstvo i imamo mađarske pasoše. Pošto deca dobijaju pasoše na pet godina, njima uskoro neće važiti ti pasoši, jer ističu. Koliko ranije pre isteka pasoša se može raditi produženje pasoša za decu?

  1. Nema nikakog pravila ili ograničenja.
   Pošto veliki broj država u svetu traži da Vam pasoš važi najmanje šest meseci da bi mogli da putujete u njih, to možete iskoristiti kao razlog da podnesete zahtev za novi pasoš šest meseci pre isteka starog.
   VAŽNO:
   Ukoliko ste u medjuvremenu zaboravili da pričate madjarski jezik provežbajte ga pre predaje dokumenata jer se madjarsko državljanstvo može ODUZETI u roku od deset godina od dana sticanja (zakletve) ukoliko nedovoljno znate jezik.
   Pročitajte u ranijim komentarima primere ljudi kojima su nažalost oduzeli madjarsko državljanstvo kada su podnosili dokumenta i zahtev za novi pasoš za sebe i decu jer nisu dovoljno znali madjarski jezik.
   Srećno!

   1. Hvala najlepše na ovako brzom odgovoru. Jedno dete ima 12, a drugo 16 godina. Ne znaju mađarski, jer to nije bilo potrebno kad su dobijali pasoš. Kako sad stoje stvari? Ko od njih dvoje mora da zna mađarski?

    1. Svi madjarski državljani stariji od 14. (četrnaest) godina koji su državljanstvo stekli posle rodjenja naturalizacijom, mogu ali i ne moraju biti ponovo testirani koliko znaju madjarski jezik.
     Sve zavisi od volje i vremena službenika.

     Pošto je obaveza da se pre predaje dokumenata za pasoš zakaže termin u madjarskim ambasadama i konzulatima u inostranstvu, to oni imaju više vremena i mogućnosti da kroz razgovor ispituju znanje madjarskog jezika.

     U Madjarskoj nema prethodnog zakazivanja prilikom podnošenja zahteva za pasoš po matičnim kancelarijama pa tamo zbog gužvi i nemaju previše vremena da ispituju.
     Ipak svuda bi trebalo znati madjarski jezik barem na nivou da bi mogli da se sporazumete.
     Srećno!

 66. Sule stalno citam inaj tvoj komentar od pre oko dve ned da me ohrabri kad si rekao da ima nekoliko varijanti kad ti uzmu papire.jer je meni rekao konzul da ce me ispitati na zakletvi.a nisam se pokazao bas sa znanjem jezika.pa bas zato sto sam nesto znao nesto ne plasim se da mi konzul samo to rekao.mada to je napisao i na papir.al jbg samo da me ne snadje odbijenica

  1. Ne radim za madjarsku vladu/ambasadu/konzulat i moj odgovor se zasnivao na iskustvima i komentarima drugih ljudi objavljenih ovde u poslednje dve godine.

   Do sada im je to bila praksa i nema razloga da ukoliko Vam je konzul rekao da će Vas dodatno još jednom testirati pre Zakletve, to i ne napiše na papir/izveštaj koji će poslati u Budimpeštu.

   Da su hteli mogli su odmah da Vas obore bez davanja lažne nade da ste uslovno prošli.
   Jedino ako nešto drugo nije u redu (bezbednost, dokumenti, krivična osudjivanost) Budimpešta će Vam poslati odbijenicu.
   Mislite i verujte pozitivno.
   Srećno!

 67. Bio sam prosle nedelje da preuzmem pasos i licnu kartu u Segedinu. Ja sam sa sobom poneo onu kovertu sa nekom karticom koju se dobija prilikom predaje zahteva za licnu kartu i sa kojom se aktivira licna karta . Sluzbenik mi je rekao da to nije obavezno i da je ona bez toga validna. Ako sam ga dobro razumeo, rekao mi je da ako npr. necu koristiti zdravstveno osiguranje u madjarskoj da nije potrbna aktivacija. Nisam hteo sad da ga tamo ispitujem sta, kako, zasto…. jer je i onako bio bezobrazan a video sam na netu da to moze i on line da se uradi ako imas citac kartice.

  E sad me zanima sta je ta aktivacija, dali to moze i bez nje?

  1. Ta kartica koju ste dobili na zakletvi je Lakcim Karta na kojoj stoje lični podaci o Vama i Vaša adresa gde živite.
   Pored Madjarskih državljana bez obzira da li žive u Madjarskoj ili inostranstvu imaju je i stranci koji legalno žive u Madjarskoj.

   Kako na njoj nema Vaše slike to nije identifikacioni dokument već neka vrsta rezidentne karte sa ličnom brojem (nešto kao naš Jedinstveni Matični Broj Gradjana-JMBG) a koji služi i kao socijalni i poreski broj za pojedince.
   Lakcim karta Vam je potrebna npr. prilikom otvaranja računa u banci u Madjarskoj.

   Lakcim karta važi SAMO u Madjarskoj i uopšte Vam nije potrebna ni za šta van Madjarske. Lakcim karta se ne aktivira za razliku od lične karte.

   Madjarski pasoš i Lična Karta koji su sa slikom važe i u Madjarskoj i u inostranstvu jer predstavljaju identifikacione dokumente.
   Madjarski pasoš i Lična karta imaju čip u sebi.
   Pasoš se ne aktivira, a ličnu kartu aktivirate kad je podižete i birate svoju šestocifrenu šifru – PIN broj.

   Bolje je da aktivirate Ličnu kartu jer Vam to olakšava život npr. služeći kao identifikacija na Internetu, jer ako imate elektronski čitač kartice i koristeći PIN šifru možete preko Interneta završavati poslove sa Madjarskom administracijom (tkzv. elektronska uprava), bez da idete lično na šalter.

   Što se madjarskog/EU zdravstvenog osiguranja i EHIC (European Health Insurance Card) da bi ga imali morate živeti i raditi u Madjarskoj ili EU zemlji i tamo plaćati porez i socijalno i zdravstveno osiguranje.
   Ako živite i radite van EU zemlje (npr. u Srbiji) bez obzira što ste EU-Madjarski državljanin nemate prava na zdravstveno osiguranje jer ne plaćate poreze i zdravstvene doprinose u Madjarskoj ili nekoj drugoj EU zemlji.
   Srećno!

  2. Na kartici koju ste dobili prilikom podnošenja zahteva za ličnu kartu treba da izgrebete broj koji je u stvari Vaš privremeni PIN broj, a da zatim prilikom aktiviranja lične karte prvo unesete privremeni a zatim i Vaš novi PIN broj i lična karta je tada aktivirana.
   To možete uraditi prilikom podizanja lične karte ili kasnije pomoću elektronskog čitača kartice.
   Srećno!

 68. Pozdrav svima, da li je neko od svih vas ovde, koji se javljate, ili ste se javljali na forumu, trazio madjarsko drzavljanstvo SAMO za maloletnu decu od par godina? Ili poznajete nekoga ko je to radio, molim vas ako bih mogao da dobijem kontakt od takvih ljudi, jako je bitno.

   1. Da li ste trazili drzavljanstvo samo za maloletnu decu, a vi niste drzavljanin?? Treba mi neko, ko je zbog nepoznavanja jezika trazio drzavljanstvo samo za svoju decu, a ne i za sebe kao roditelja. Vi nemate drzavljanstvo, a deca imaju?

 69. Stigao poziv napokon. Predao sam molbu za mene i suprugu 25. aprila (BGD) a zakazali mi polaganje zakletve za 20. februar u 11.15 u Gračaničkoj, BGD.
  Ima li još ko zakazano za isti termin?

   1. Poziv je stigao preporučenom poštom. Potrebno je pozvati jedan od dva telefona da bi se dobio termin i mesto zakletve. Ja sam primio poziv 1. feb. odmah pozvao i dobio 20. feb. 11.15, u Gračaničkoj, BG

 70. Postovani hteo bih da pitam zna li neko dali ima polaganje zakletve sedmog februara u subotici predo sam papire u Subotici pre 6 meseci i juce su me zvali na zakletvu ja sam razumeo sedmog februara ali bojim se da od treme nisam dobro razumeo molim vas ako je neko pozvan istog datuma na zakletvu ili nesto zna o tome da mi da neke informacije fala u napred.

  1. Cestitam!! Sve najbolje vam zelim u daljem zivotu.
   Kako je prosao razgovor u Subotici? I ja sam predao u Subotici pre 6 meseci na 80% Pitanja sam odgovorio ali gramatiku tada nisam bas najbolje znao.

  2. Pa pozovite ih ponovo i proverite da li je 7 -og februara. Ja sam ih isto ponovo zvala sat vremena nakon sto su me obavestili o terminu zakletve. Imaju oni strpljenja 🙂

   1. 22. Maj – Subotica
    Znao – onako
    nadu mi podgrejao konzul kada je rekao službenici
    da nastavi proceduru
    od svega stigla odbijenica

    1. Djole a rekao ti nesto konzul?na predavanju papira.jer i ja sam znao onako a konzul mi rekao da ce me pitati opet za6meseci na dan zakletve.

     1. Nakon odgovora na njegova pitanja, od kojih jedno nisam razumeo,
      pročitao je moju biografiju, pitao me da li sam je ja napisao.
      Zatim je ispisao na dokumentima neki tekst, od kojeg sam video samo prvu rečenicu – od kada učim mađarksi jezik.
      Zatim se obratio službenici rekavši da nastavi proceduru i unese podatke u računar. Mislio sam da je to dovoljno i da ću biti dodatno proveren na zakletvi. Ohrabrilo me je i to što su svi koje sam znao, kada su uneti u računar dobili državljanstvo. Neki su i do pet puta išli dok im nisu uneli podatke i prihvatili dokumenta.

 71. poz svima.
  pitanje upucujem onima koji su spojili porodicu u nemackoj na osnovu supruga/ge sa madj.pasosem…kada se spoji porodica na osnovu vencanog lista i dobije boravisna dozvola npr na 3-5godina ,da li suprug/ga moze da radi po dobijanju dozvole ili mu/joj je zabranjeno da radi i bude izdrzavano lice kakao sam cuo godinu dana… npr u austriji je tako…hval u napred na odgovoru:)
  svima nama koji cekamo odgovor zelim puno vere u sebe i svoje znanje,mudrosti i pozitive tj osmeha 🙂

  1. Kad se radi spajanje porodice sa EU drzavljaninom (npr. madjarskim) u Austriji, supruznik dobija Aufentalskartu na 5 godina sa kojom moze i da boravi i da radi od trenutka kad je dobije. Za Njemacku ne znam, ali EU zakon bi trebao da je isti u svakoj zemlji. Njemacki zakon za spajanje porodice u Njemackoj se odnosi na njemacke drzavljane, isto tako austrijski zakon za austrijske drzavljane. Ti su zakoni mnogi stroziji, nego kad se radi spajanje sa nekim drugim EU drzavljaninom u njihovoj zemlji. Za EU drzavljanine vazi EU zakon, koji je mnogo blazi, sto znaci da kad madjarski drzavljanin radi spajanje porodice u Njemackoj ili Austriji, na njega se odnosi EU zakon za spajanje, a ne njemacki ili austrijski 🙂 Aufentalskarta bi trebala u svakoj zemlji da omogucava i boravak i rad od trenutka kad se dobije, ne vjerujem da je Njemacka izuzetak 🙂 Pozdrav

   1. Tačno tako.
    Evo i potvrde toga što ste napisali.
    Primer Berlina u Nemačkoj, a kako je reč o EU zakonu isto važi i u drugim gradovima u Nemačkoj.
    Jedan zakon (Aufenthaltsgesetz – Residence Act) važi za supružnike nemačkih državljana, a drugi zakon (Freizügigkeitsgesetz – Freedom of Movement) za supružnike EU državljana. Naravno u oba slučaja supružnici nisu EU državljani.

    Aufenthaltskarte – Boravišna dozvola se u Nemačkoj obično izdaje na 5 (pet) godina i sa njom je moguće i raditi u Nemačkoj.
    “The residence card is generally issued for 5 years.
    It certifies the right of entry and residence. Any gainful employment (employment or self-employment) is therefore permitted.”

    Za uslove, potrebna dokumenta i formulare vidite dole link:
    https://service.berlin.de/dienstleistung/324282/en/

   1. SULE ALMIGHTY:)
    Hvala ti nepoznati prijatelju svih nas:) zahvalan sam i tebi za odgovore,tvoje vreme i dragocene informacije:)
    nastavi svoj plemeniti rad i zelim ti zdravlja i mudrosti,do srece se onda lako dolazi:)

 72. Zna li neko kada su termini za zakletvu u Subotici u februaru?
  Da li je neko dobio poziv i kada je predao papire?

  Ja još uvek čekam odgovor, predao sam krajem maja.

 73. Gospodine Sule, imam jedno komplikovano pitanje. Ja sam iz Beograda, aplicirao sam za državljanstvo u Podgorici i poslao sam e-mail neki dan sa pitanjem kada ću dobiti odgovor na: eho@bfkh.gov.hu. dobio sma odgovor da sam prošao intervju i da treba da po zovem ambasadu u Podgorici kako bih zakazao dodelu državljanstva. U među vremenu ja sam se preselio u Ameriku, imam legalno prebivalište ovde i nisam učio madarski 7 meseci. Da li imate neku ideju kako bih mogao ovde da imam zakletvu?
  Hvala unapred

  1. Uverenje o Naturalizaciji (Honositasi Okirat) odnosno dobijanju Madjarskog državljanstva putem naturalizacije važi godinu dana od dana kada je doneto (obično Vas obaveste kada to Uverenje stigne tamo gde ste tražili da imate zakletvu).
   Dakle imate rok od godinu dana da zakažete i položite zakletvu.
   Ako u roku od godinu dana ne položite zakletvu, Uverenje se poništava i morate onda opet krenuti sve ispočetka.

   Pre nego što odete na zakletvu svakako obnovite Vaše znanje madjarskog jezika. Imate dovoljno vremena (skoro godinu dana) da ga obnovite).
   Na zakletvi ponekad mogu da dodatno ispituju znanje jezika ali to ispitivanje traje kratko 5-10 min.
   Što se mesta polaganja zakletve tiče svakako ga je moguće promeniti.
   Morate nazvati Madjarsku Ambasadu u Podgorici i pitati ih za proceduru jer se Vaše Uverenje o Naturalizaciji nalazi u Podgorici.
   U ranijim komentarima je već bilo takvih slučajeva.
   U SAD se zakletva može obaviti u Madjarskoj Ambasadi u Vašingtonu, odnosno u Konzulatima u Njujorku , Čikagu ili Los Andjelesu.
   Posle zakletve im treba 2-3 nedelje da Vas ubace u sistem i onda možete da podnesete zahtev za madjarski pasoš.
   Srećno!

   1. Ako nije problem u kom gradu si predao, koliko je trajao intervju i koja su bila pitanja, i jos poneki detalj kog se secas. Hvala na odgovoru,
    Milica

   1. Ako nije problem u kom gradu si predao, koliko je trajao intervju i koja su bila pitanja, i jos poneki detalj kog se secas. Hvala na odgovoru,
    Milica

    1. U Milanu. Sluzbenik je odmah poceo da unosi podatke u kompjuter i usput me je pitao na koga se pozivam, gde je rodjen moj predak, da li govorim madjarski i koliko dugo ucim, i da li neko u mojoj porodici govori madjarski. Jako su fini i ne maltretiraju ljude za razliku od ambasade i konzulata u Srbiji.

 74. Pozdrav, svima! Molim za savet, sugestiju…! Kako ste savladali mađarski u smislu razumevanja sta govore, ja imam problem kad vidim novi tekst mogu da prevedem i razumem o čemu se radi ali kad slušam isti tekst apsolutno ništa ne razumem….ne znam kad počinje a kad se završava rečenica…
  Hvala unapred

  1. Vežbanjem razgovora!
   Vi sada imate tkzv. pasivno znanje jezika, znate da prevedete tekst ali tokom razgovora ne razumete šta se priča (tkzv. aktivno znanje).
   Pošto Madjari vrše usmeno testiranje jezika na Intervjuu, traži s aktivno/konverzacijsko znanje.
   Bez brige svima koji su učili madjarski od nule to se dešavalo tokom učenja jezika.
   Nadjite nekoga ko dobro zna madjarski ili angažujte profesora madjarskog jezika i vežbajte/pričajte sa njima.
   Srećno!

  1. Po zakonu možete predati dokumenta za madjarsko državljanstvo bilo u Madjarskoj (pa i u Segedinu u Tesco) bilo po Ambasadama i Konzulatima Madjarske u inostranstvu (Srbija je za Madjarsku inostranstvo).
   Ukoliko predate dokumenta van zemlje u kojoj imate prebivalište, mogu Vas zvati na dodatnu proveru jezika u zemlji gde imate prebivalište, čime za nekoliko meseci usporavate proces.
   Srećno!

 75. Uspesno predati papiri na konzularnim danima u Novom Beceju 🙂 Pitanja su bila:
  Sa kim zivite?
  Ozenjeni ste?
  Dece imate?
  Zasto trazite drzavljanstvo?
  Da li neko u porodici prica madjarski?
  Da li je neko trazio madjarsko drzavljanstvo u porodici?
  Da li znate sta je ujjlenyomat(otisak prsta)na sta sam pokazao rukom i rekao otisak
  Da li vam je hladno?
  Koliko imate godina?
  Sa kim zivite?
  U svojoj struci radite?
  Podignite desnu ruku

  I bilo je jos nekih usputnih pitanja kojih ne mogu da se setim… Uglavnom trema je odradila svoje i posle neprospavane noci jos je super i ispalo 🙂 Znao sam 80 % pitanja i kad smo zavrsili rekli su mi da sacekam, nesto pricali izmedju sebe jer je bio konzul i konzulka, usao posle 2 min i otisao kod druge zene, ispotpisivao se na 3-4 mesta, dao joj sliku, ona me skoro nista nije ni pitala, samo je popunjavala papire i bila jako brza. Eto, toga mogu da se setim posto sam i dalje pod utiskom, ovo mi je bilo prvi put da pricam sa nekim na madjarskom 🙂 Ako neko ima pitanja, tu sam 🙂

 76. Pozdrav svima! Pokusavam da nadjem info o dobijanha madjarskog drzavljanstva na osnovu pasosa nekog od predaka. Da li neko zna nesto o tome? Hvala unapred..

  1. Ovo je amandman na Zakon o madjarskom državljanstvu kojim je omogućena pojednostavljena naturalizacija za one čiji su preci nekada bili madjarski državljani (direktni preci bez obzira na nacionalnost koji su rodjeni na teritoriji nekadašnje kraljevine Ugarske pre 26.07.1921. god.)
   http://www.allampolgarsag.gov.hu/images/angol.pdf

   Važeći Zakon o madjarskom državljanstvu iz 1993 god.
   http://www.legislationline.org/download/action/download/id/5925/file/Hungary_Citizenship_act_2012_en.pdf
   Srećno!

  2. Da bi dobili madjarsko državljanstvo na osnovu pasoša predaka Vaši preci MORA da su ZADRŽALI madjarsko državljanstvo sve vreme.

   Madjarsko državljanstvo se automatski dobija rodjenjem ako Vam je jedan od roditelja u trenutku rodjenja madjarski državljanin. To važi tek od 01.10.1957. god.
   Pre toga se madjarsko državljanstvo dobijalo samo ako Vam je OTAC bio madjarski državljanin.
   Isto tako Madjarske državljanke koje su se udale za strane državljane gubile su madjarsko državljanstvo i njihova deca nisu dobijala madjarsko državljanstvo.
   Madjari koji su posle 1929 god. živeli više od 10 god. van sadašnje teritorije Madjarske u većini slučajeva izgubili su madjarsko državljanstvo.

   Takodje i svi oni koji su posle 1921. god ostali da žive Van teritorije sadašnje Madjarske izgubili su madjarsko državljanstvo i postali su državljani novih država i zato je Madjarska donela zakon kojim se Pojednostavljenom procedurom omogućava potomcima nekadašnjih madjarskih državljana da ako znaju jezik i imaju direktnog pretka rodjenog PRE 26.07.1921. u nekadašnjoj Ugarskoj dodju do madjarskog državljanstva.

   Inače procedura kojom mislite da na osnovu pasoša/državljanstva pretka dodjete do državljanstva bez znanja madjarskog jezika se naziva Verification procedure i morate imati sve neophodne dokumente za sve pretke na koje se pozivate pa sve do Vas.
   Ova Verifikaciona procedura je jako komplikovana i traje oko 2 ( dve) godine.
   Njome Madjari pokušavaju da ustanove koji je Zakon o državljanstvu važio u odredjenskon vremenskom periodu i da li su Vaši preci na osnovu tada važećeg zakona ostali (tj. da nisu izgubili madjarsko državljanstvo).
   Ako se linija kojom su Vaši preci sticali državljanstvo iz nekog razloga prekinula (neko od Vaših predaka je zbog tada važećeg zakona izgubio državljanstvo) sve pada i Vi nemate pravo na madjarsko državljanstvo automatski rodjenjem.

   Naravno da se tada možete prijaviti putem Pojednostavljene procedure koja obično traje 6-9 meseci ali tada morate znati i Madjarski jezik.
   Da bi videli šta i kako treba za Verifikacionu proceduru pogledajte sajt Madjarske Ambasade u SAD.
   Naravno prevešćete sva potrebna dokumenta na madjarski ovde i podneti ih u Beogradu ili Subotici.
   http://washington.kormany.hu/hungarian-citizenship-general

   Srećno!

 77. Da li neko moze da mi preporuci skolu ili profesora za ucenje madjarskog jezika u Beogradu ili Pancevu? Sta je potrebno od dokumentacije za zahtev za madjarsko drzqvljanstvo, jer nemam uopste pasos? Hvala .

  1. Ja toplo preporucujem profesorku Magdolnu, ona je Madjarica i zivi u Budimpesti, ali ima dosta iskustva i jako sam zadovoljna nasim casovima. Imamo casove preko Skajpa i istog su kvaliteta kao i uzivo. Vec sam pisala njen kontakt ovde u komentarima ili kucajte na guglu h u n g a r i a n l e s s o n s o n l i n e
   Zena je stvarno sjajna, necete se pokajati 🙂

   1. Hvala puno , pokusacu da je kontaktiram. Posto pocinjem od nule, treba mi svaka pomoc 🙂 Zanima me jos, posto sam izvadila pradedin izvod u Istorijskom arhivu u Pancevu, da li treba da se overava dodatno jos negde? Hvala.

 78. Pozdrav
  Da li neko moze da mi kaze koliko se ceka na potvrdu o Madjarskom drzavljanstvu posle zakletve,da bi mogao da se preda zahtev za izdavanje pasosa?

  1. Na samoj zakletvi odmah pošto je položite dobijate Lakcim Kartu i Honositasi Okirat (Uverenje o Naturalizaciji – Madjarskom državljanstvu) i sa njima uz Vaš srpski pasoš podnosite kasnije kad Vas ubace u sistem, zahtev za dobijanje madjarskog pasoša.

   Madjarski Izvod iz Matične Knjige Rodjenih i Venčanih (ako ste u braku) se dobija poštom na kućnu adresu obično 1-2 godine posle zakletve i taj madjarski Izvod iz MKR i MKV nije potreban prilikom posnošenja zahteva za dobijanje pasoša.

   Posle zakletve sačekajte 2-3 nedelje da Vas ubace u sistem i onda možete da predate zahtev za dobijanje madjarskog pasoša i/ili madjarske lične karte, bilo u Madjarskoj gde nema zakazivanja termina za predaju dokumenata ili u Ambasadama i Konzulatima u inostranstvu (Srbija je za Madjarsku inostranstvo) gde je obavezno prethodno zakazivanje termina.

   Na termin za predaju zahteva za dobijanje madjarskog pasoša se npr. u Subotici čeka 2-3 nedelje a u Beogradu 1-3 meseca.
   Srećno!

 79. Da li neko zna koja je procedura sa glasanjem putem pošte, odnosno pismom? Da li će nam automatski poslati pismo sa propratnom dokumentacijom ili moramo negde da se prijavimo? Hvala

 80. Pozdrav svima! Čitam komentare redom, sve u nadi da ću negde naići na ono što me pre svega interesuje, ali bezuspešno.
  Može li neka preporuka za profesoricu mađarskog u Beogradu, a na osnovu ličnog pozitivnog iskustva.
  Za slučaj da se ovo pitanje kosi sa politikom sajta, molim ako neko želi da odgovori, i da mi da kontakt na mejl: tdsjelena@gmail.com
  Hvala unapred!

  1. Dosta ljudi ukljucujuci i mene je pisalo dole o svojim profesorima.Poslala sam Vam kontakt moje profesorke na email.Pozdrav.

  2. Ja toplo preporucujem profesorku Magdolnu, ona zivi u Budimpesti, ali ima puno iskustva i stvarno sam izuzetno zadovoljna nasim casovima. Imale smo casove preko Skajpa i bilo je istog kvaliteta kao da je sedela pored mene. Vec sam pisala njen kontakt ovde na sajtu ili kucaj u guglu h u n g a r i a n l e s s o n s o n l i n e
   Zena je fenomenalna, neces se pokajati 🙂

  1. I Madjarska i Srbija dozvoljavaju dvojno državljanstvo pa stoga možete imati dva državljanstva i dva pasoša istovremeno.
   Prvo se morate prijaviti i ako ispunjavate uslove (godine u braku i znanje madjarskog jezika) dobiti madjarsko državljanstvo, pa tek onda podneti zahtev i dobiti madjarski pasoš.

   Supružnik madjarskog državljanina se može prijaviti za madjarsko državljanstvo ako je pet godina u braku i ima zajedničko dete ili ako je u braku deset godina bez dece.

   Takodje supružnik madjarskog državljanina MORA znati madjarski jezik kako bi prošao test jezika na Intervjuu prilikom predaje dokumenata.
   Srećno!

 81. MORAJ PRITI:

  Moje ime je Sandra am iz Los Anđelesa, ovde sam da svedočim o velikom radu velikog čarobnjaka koji mi je pomogao sa svim svojim problemima i danas sam srećan zbog njega, sve je počelo 2001. godine. Bio sam udata za čoveka po imenu Johan Smith UK, umorio se od mene nakon 15 godina braka i nema dijete i stvari su nam bile teške, finansijski mi nismo u redu, a moj muž traži razvod samo da me živi sam i suočim se sa životom, molio sam se Bogu da ga vratim do 2016. godine, kada sam upoznao prijatelja koji me je uputio Dr Ogundelu čarobnjaku koji joj je pomogao svojim vlastitim problemima, ohrabrio sam sebe i stupio u kontakt s njim, prvo je rekao da su mi problemi završeni, jer sam kontaktirali su ga za pomoć. Ja mu verujem i pitam ga šta ću da radim sledeće, rekao mi je šta da radim, a on je nakon toga rekao da će se moj muž vratiti u moju molitvu na koljena u roku od 24 sata, nakon 10 godina razvoda, iznenađujuće nakon njegovog rada, moj suprug je prosjao na kolenima i hitno ga prihvatio i obavestio dr Ogundelea o tome, rekao je da će i mene baciti novčanicu, da bi moja porodica bila finansijska, i sarađivao sam s njim nakon 48 sati svuda gdje sam da ljudi idu za mene, a moje poslovanje se kretalo napred za najbolje, sada sam srećan i drago što sam obavestio svet da je ovo najmoćniji čovek sa kojim sam upoznao bilo gdje na svetu, on ima rješenje za bilo kakav problem koji imate nije novac koji je svestan da vam pomogne i sačekajte dok ne budete u redu pre nego što očekujete njegovu zahvalnost, tako da moja braća i sestra, ako ste u bilo kojoj situaciji i trebate pomoć u savjetima, trebate stupiti u kontakt sa Dr Ogundele danas i riješiti svoje probleme. Evo njegovog e-maila: ogundeletempleofsolution@gmail.com i njegov Mobilni: +27638836445 u ime vas ljudi kojima je potrebna pomoć i za one koji žele da mu se zahvale za dobar posao.

 82. Mislim da to niko ne zna sta oni proveravaju i kako . Proveravaju kojuvakoli ai isao kakav si imao prosek gde radis kakav si radnik ko ce ga znati

  1. Države medju sobom razmenjuju podatke o licima koja su vršila i bila osudjivana za krivična dela.
   I drugi ljudi koji su bili osudjivani za lakša krivična dela i prekršaje su se prijavljivali i na kraju su dobili madjarsko državljanstvo.
   Pročitajte komentar Ivanel-a od 08.07.2017 u 1:40 PM.
   Srećno!

 83. Koliko strogo gledaju da niste krivicno osudjivani?
  ja sam bio krivicno gonjen i osudjen na godinu dana uslova i nakon isteka sacekao sam jos godinu dana kako bi se delo obrisalo iz evidencije pa sam tek onda otisao na polaganje jezika…znam da oni traze da u prethodnih 5 godina niste osudjivani ali me zanima za ovakva manja dela i kazne koliko mogu da saznaju jer je delo obrisano iz evidencije(rehabilitacija).
  Da li mozda znate za slican slucaj?

 84. Pozdrav svima. Ja sam predao u Bernu, u Svajcarskoj, krajem maja prosle godine i konzul je bio krajnje korektan, cak se prebacujuci na francuski / nemacki za stvari koje nisam razumeo. Juce sam dobio poziv na zakletvu, takodje u Bernu (jer sam tako trazio), za 14.2. Sad se bacam na obnavljanje jezika 🙂 Imam dva pitanja:

  1. Ima li neko iskustva sa zakletvom u predstavnistvima van Srbije / Madjarske? Koliko se obicno ljudi pojavi i koliko striktni znaju da budu oko eventualne ponovne provere jezika?

  2. Ako sve prodje kako treba otisao bih do Budimpeste pocetkom marta (znam da treba koja nedelja dok se pojavim u sistemu) da uzmem pasos putem najbrze usluge (24 sata). Poznajem prijatelja koji je to pokusao pre dve nedelje ali kome su trazili na licu mesta preveden srpski izvod iz m.k. rodjenih – pasos nije bio dovoljan. Prijatelj je onda otisao u Segedin i tamo zavrsio posao samo srpskim pasosem, bez izvoda, mada je u tom slucaju morao da ceka nedelju dana za izradu. Ima li neko skorije iskustvo sa brzom procedurom u Budimpesti? Traze li zaista stalno izvod iz m.k.?

  Hvala unapred,
  Zoki

  1. Na zakletvi ponekad dodatno proveravaju znaje jezika ali to su obično kratke provere 5-10 min.
   U inostranstvu su generalno kriterijumi blaži nego u Srbiji.
   Na zakletvi bude manje ljudi (zavisi od strane zemlje) nego kod nas jer se manji broj ljudi i prijavljuje.

   Što se odgovora na drugo pitanje tiče, ranije u Budimpešti prevedeni Izvod iz MKR nisu tražili.
   U Segedinu po redovnoj proceduri (čeka se desetak dana) to i dalje ne traže.
   Vidite komentar BP od 08.01.2018. u 5:09 PM.
   Srećno!

  2. Izvini, zašto si predao u Bernu? Jesi li tamo prijavljen ili kako su ti omogućili da tamo to radiš?
   Pretpostavljam da imaš srpski pasoš.

   Pozdrav,
   Jelena

   1. Sule: hvala. Jelena: ja zivim u Svajcarskoj dugo vremena, pa mi je ovde najlakse bilo da predam – ne dolazim u Srbiju tako cesto a i znao sam da se na termin tamo ceka mesecima (ovde samo nekoliko dana). Pozdrav.

 85. Pozdrav
  Da li je neko u skorije vreme radio spajanje porodice u Nemackoj.Ja imam pasos Madjarske i dobio sam ponudu za posao pa me zanima kako supruga moze da dobije boravisnu/radnu dozvolu ,koja je procedura i koliko dugo traje..
  Hvala

  1. Registering your non-EU family members in another EU country:
   “During their first 3 months in your host country, your family members who are not EU nationals cannot be required to apply for a residence card confirming their right to live there – although in some countries they may have to report their presence upon arrival.

   After 3 months in your host country, your non-EU family members must register their residence with the relevant authorities (often the town hall or local police station).”

   Vidi na sajtu:
   https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/non-eu-family-members-residence-card/index_en.htm

   Registering your non-EU family members in another EU country – Germany:
   “Your family members who are not EU nationals must apply for a residence card (Aufenthaltskarte).
   The residence card is usually valid for 5 years.“

   Vidite za detalje za Nemačku na sajtu:
   https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/non-eu-family-members-residence-card/germany/index_en.htm

   Srećno!

  2. Prvo Vi morate da odete, nadjete stan/adresu gde ćete stanovati, zatim i da počnete da radite, a potom Vam se pridružuju supruga (i deca ako ih imate).
   Za detalje vidi web sajtove u mom prethodnom odgovoru.
   Srećno!

  3. Da ti pomognem, upravo sam završio proceduru. Spakujete se svi zajedno, koliko vas ima i ponesete medjunarodni venčani list. Ako imate decu, može biti problem nedovoljna visina plate (nisam siguran koja je granica). Prijavite se na adresu boravka, a zatim uradite zdravstveno osiguranje. Tek nakon toga u Ausländerbüro gde idete sa medjunarodnim venčanim listom, potvrdom o zdravstvenom osiguranju, uverenjem o visini primanja i ugovorom za posao. Predate i čekate pismo. Svaki odgovor stiže pismom-Nemačka tako funkcioniše. Morate znati dovoljno nemački za ovaj postupak. Na kraju vas obaveste pismom da nazovete i zakažete termin, ponesete pasoš i sliku. Nakon toga plaćate izradu kartice i čekate 3-4 nedelje da bude gotova. Onda zovete da proverite da li je gotova, zakazujete termin i dobili ste dozvolu boravka na 5 god. Inače moja žena ne govori nemači i nije bilo problema, ali zato ja govorim pa ide lako. Nadam se da sam pomogao. Pozdrav

   1. Hvala ti.Reci mi ti imas madjarski pasos a zena samo srpski?Ovo pitam je svi pricaju o vizama za spajanje porodice koje se cekaju u BG ambasadi a drugi da se to zarsava u nemackoj…

 86. Bio da predam dokumenta u subotici.odma kad sam usao rekao sam da ne znam dobro madjarsk.svakako bi provalila zena.odma ne pozvala konzula.dosao je i krenuo da ispituje.odakle sam itd.laka pitanja.i u biografiji je procitao da sam zavrsio za keramicara.pitao me je sta radi keramicar.nisam znao da kazem pa kao kazem da ne radim kao keramicar.ali video je da ne znam.uzeo je dokumenta i rekao mi je da je napisao da razumem sve ali da ne znam bas najbolje da pricam.i kada dodjem na zakletvu za 6meseci da ce me opet pitati i da tada moram znati bolje nego sada. e sad jbg.ja bi sa tim bio presrecan nego me brine da ne stigne odbijenica.jer citam da su mbigi dobili odbijenicu jer to ipak zavisi od onih u pesti

  1. Tačno je da Budimpešta donosi konačnu odluku, ali se testiranje znanja madjarskog jezika se vrši tamo gde ste predali dokumenta (Subotica) a ne u Budimpešti.

   Ukoliko je konzul napisao da razumete/znate jezik uz potrebnu dodatnu proveru pre zakletve, onda ste uslovno prošli test jezika.

   Budimpešta proverava da li je sve ostalo osim znanja jezika u redu, i ako Vas eventualno i odbiju to neće biti zbog znanja jezika već zbog nečeg drugog (problemi sa dokumentima, bezbednosni razlozi i sl.)

   Narednih 6-9 meseci (obično se toliko čeka na odgovor iz Budimpešte) imate dovoljno vremena da pre polaganja zakletve još bolje naučite jezik.
   Srećno!

    1. U ogromnoj većini slučajeva odbijaju zato što ljudi ne znaju dovoljno madjarski jezik.
     U svega par procenata odbijaju zbog drugih razloga (problemi sa dokumentima, razlozi javne i državne bezbednosti ili ranija osudjivanost za krivična dela).

     Ako Vam je konzul napisao da ste uslovno prošli uz kasniju dodatnu proveru jezika pre zakletve ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

     Inače kad Vam bude stigao odgovor/poziv na zakletvu, pre zakletve će biti kratko 5-10 min. ispitivanje znanja jezika.

     Čak iako tada ne prodjete test jezika Vaše Uverenje o državljanstvu je već odobreno i imate godinu dana rok da prodjete dodatni test jezika.
     Ako ga ne prodjete u roku od godinu dana, Uverenje o državljanstvu se poništava i morate onda opet krenuti sve iz početka.
     Srećno!

 87. Da li je neko zvao konzul u subotici ili slao email da pita da li je odobreno drzavljanstvo da li oni hoce da ti kazu preko telefona/emaila da li je odobreno ili ne?

  1. Koga god da zovete telefonom (Beograd, Subotica, Budimpešta) u vezi statusa Vašeg zahteva za madjarsko državljanstvo, niko Vam neće dati odgovor da li Vam je odobreno državljanstvo ili ne, već samo da ste u procesu i da ćete kasnije biti obavešteni.
   Ponekad kažu da su odgovor poslali u Beograd ili Suboticu i da ćete od njih kasnije biti obavešteni.
   Slični su odgovori i ako im pošaljete email i pitate ih u vezi statusa Vašeg zahteva za madjarsko državljanstvo.
   Srećno!

  2. Ja sam zvao direktno nadleznu sluzbu u Budimpesti, konverzacija je bila krajnje jednostavna-ime, prezime i datum rodjenja-i sluzbenik je odmah proverio status zahteva u kompjuteru. Alternativa je slanje mejla, ali onda cete cekati 2-3 nedelje na odgovor.

  3. U ogromnoj većini slučajeva odbijaju zato što ljudi ne znaju dovoljno madjarski jezik.
   U svega par procenata odbijaju zbog drugih razloga (problemi sa dokumentima, razlozi javne i državne bezbednosti ili ranija osudjivanost za krivična dela).

   Ako Vam je konzul napisao da ste uslovno prošli uz kasniju dodatnu proveru jezika pre zakletve ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

   Inače kad Vam bude stigao odgovor/poziv na zakletvu, pre zakletve će biti kratko 5-10 min. ispitivanje znanja jezika.

   Čak iako tada ne prodjete test jezika Vaše Uverenje o državljanstvu je već odobreno i imate godinu dana rok da prodjete dodatni test jezika.
   Ako ga ne prodjete u roku od godinu dana, Uverenje o državljanstvu se poništava i morate onda opet krenuti sve iz početka.
   Srećno!

    1. Nema nikakvih ograničenja.
     Možete se prijaviti/zakazati termin već sledeće nedelje.
     Madjari obično preporučuju da sačekate par meseci da bi imali vremena da još bolje naučite jezik.
     Srećno!

    2. Deki sto si dobio odbijenicu?koliko si znao madjarski?ja sam predao pre neki dan.ali nisam najbolje znao.pa je konzul napisao na papir da ne tnam bas dobro pa da ce me ispitati kad bude zakletva.objasnio mi je sule kako to ide ali malo me cim pa pitam kako si ti prosao.

     1. Predao sam bio u Martu u BGD,odbijenicu sam dobio u januaru.Znao sam dosta dobro ,odgovorio sam skoro na sva pitanja.Posto sam bio sa ženom kojoj je madjarski maternji jezik mislio sam da neće biti nekih problema.Zena koja me je propitivala rekla je kako moram još vežbam konverzaciju,kako je rekla mojoj ženi.Mislim da u BGD kad se sad predaje mora bas dobro da se zna.Moras na sva potanje da znaš da odgovoriš.Pozz,srećno.

 88. Dajem casove Madjarskog preko skajpa. Ne radim iz knjige. Baziram se na konverzaciji i osnovama, zavisi kome sta i koliko treba. Kontakt 069/1608355

 89. Pozdrav svima,
  Zanima me da li neko ima iskustva sa predavanjem dokumenata u Crnoj Gori?
  Ja sam predao dokumenta za Madjarsko drzavljanstvo i obavio razgovor sa konzulom 07.06.2017 god, ali jos nisam dobio odgovor.

  1. Ja sam predao prvi put u Podgorici 2015. godine. Nakon 10 meseci sam im poslao mejl da pitam dokle je stiglo i dobio sam informaciju da sam odbijen. Nije im palo na pamet da me obaveste ili posalju odbijenicu.

    1. Nisu mi rekli zasto, samo su mi poslali odbijenicu u kojoj pise da mogu ponovo da predam sto sam i ucinio, ali u Italiji gde trenutno zivim. Drzavljanstvo mi je odobreno, sada cekam zakletvu kroz koju sedmicu.

     1. Pozdrav i cestitam! Mozes li reci, molim te, koliko si cekao na odgovor kada si predao u Italiji. Hvala unapred.

     2. Hvala Dunja! U januaru prosle godine sam predao, i u novembru sam dobio informaciju da je drzavljanstvo odobreno. Pre nedelju dana su me ponovo zvali i javili mi da su papiri za zakletvu stigli u konzulat. Sve u svemu, treba planirati oko godinu dana. Srecno!

 90. Cao svima! Unapred se izvinjavam ako je neko pisao na ovu temu ali nisam uspela medju odgovorima da nadjem ono sto mene interesuje. Elem, zelim prvi put da izvadim madj.pasos u ambasadi u Beogradu i pritom sam se prosle godine udala. Znam da moram da prijavim brak, i znam sta mi sve treba od dokumenata za pasos, kao i da se dogovara termin i za prijavu braka i za pasos po par meseci unapred, ali ne znam da li to mogu da uradim odjednom, zajedno sa apliciranjem za pasos. Da li neko ima neku informaciju o tome? Svakako cu ja nazvati ambasadu da pitam ali moze da se desi da kaze nesto komplikovano sto ne razumem, pa cisto da znam sta me ceka… 🙂

  1. Ako niste promenili prezime posle udaje ne bi trebalo da imate problema da sve obavite odjednom.
   U slučaju da je došlo do promene prezimena prilikom udaje proces je onda duži jer moraju da promene Vaše prezime na svim dokumentima i onda bi verovatno morali da čekate da se to završi.

   VAŽNO:
   Madjarsko državljanstvo se može ODUZETI u prvih deset godina od dana sticanja (zakletve) i zbog nedovoljnog znanja madjarskog jezika.
   Izlistajte prethodne komentare i vidite primere ljudi kojima je nažalost oduzeto madjarsko državljanstvo prilikom prijavljivanja statusnih promena zbog nedovoljnog znanja madjarskog jezika.
   Ukoliko ste u medjuvremenu zaboravili madjarski jezik obnovite znanje da Vam ne bi oduzeli madjarsko državljanstvo.
   Srećno!

  1. Tačno je.
   Na termin za predaju zahteva za pasoš u Subotici se obično čeka 2-3 nedelje a u Beogradu zavisno od gužvi od 1-3 meseca.
   Na to treba dodati još 2-4 nedelje dok pasoš stigne iz Madjarske u Suboticu odnosno Beograd.
   Na zakazanom terminu se inače samo predaju (fotokopirana) dokumenta koja se potom zajedno sa zahtevom šalju u Madjarsku.
   Pasoš se kao što sam ranije napisao izradjuje u Madjarskoj i potom šalje za Srbiju.

   Zato mnogi idu za Segedin gde se po redovnoj proceduri na izradu pasoša čeka desetak dana. Jedino se u Budimpešti pasoš po ubrzanoj proceduri može izvaditi za 24h.

   U Madjarskoj nema zakazivanja termina za predaju zahteva za pasoš. Samo dodjete, uzmete broj i kada stignete na red predate zahtev i dokumenta.
   Srećno!

 91. Da li možda neko ima iskustva sa predajom dokumenata za izradu pasoša u Beogradu?
  Hvala mnogo, svaka informacija bi značila.
  Pozdrav

 92. Predao sam papire u Novom Sadu 30. Maja i jos uvek nisam dobio nikakav odgovor? Dok je moj drugar sa kojim sam polagao dobio odbijenicu 8. Decembra..

  Kada sam predavao papire ostavio sam telefon,mail i adresu stanovanja, a u medjuvremenu adresa stanovanja mi je promenjena, da li Madjari salju u isto vreme i na mail ili ne?

  1. Supermen,
   ne brini,,,ako im se slucajno vrati pismo, pozvace te putem telefona. I meni su postom poslali obavjest o zakletni, pismo im se vratilo, iz meni nepoznatog razloga, pa su me zvali telefonom. Nije bilo obavjesti putem mejla. Znam da je iscekivanje jaako naporno,,ali,,nema ti druge,,,
   Sretno!

  2. Isti dan sam predao u Beogradu, još uvek ništa a čitam ovde da su neki predali u junu ali su dobili odbijenicu. Tako da, nadam se pozitivnom odgovoru pa neka i kasni koji dan.

  3. Zasto jednostavno ne odes u Postu i ne trazis”zahtev za nadoslanje”koji se produzava na svaka tri meseca?Kada to uradis,sva posta koja je bila adresirana na staru adresu,stizace na novu tj,na adresu na kojoj sada stanujes.

  4. Supermen..
   Zasto jednostavno ne odes u postu i trazis”zahtev za nadoslanje”,koji se produzava na svaka tri meseca?To se radi kada promenis adresu,a u medjuvremenu cekas neku postu.

 93. Informacija za izradu pasosa po ubrzanoj proceduri u Budimpesti.
  Pitala sam, putem meil-a, sta je potrebno od dokumenata prilikom podnosenja zahtjeva za pasos, po ubrzanoj proceduri (24 casa),i naglasila da jos uvijek nemam madjarski Izvod iz maticne knjige rodjenih. Odgovor sam dobila u roku od 10 min, i nigdje se ne pominje Izvod MKR. Ukoliko nekog interesuje mogu poslati dopis koji sam dobila.

  1. Ja sam ih kontaktirao preko chata na sajtu 1818 hu to je sajt njihove adimistracije.Takodje sam rekao da nisam dobio jos MKR i da je to prvi madjarski dokument…rekli su da je OK.Ali kada sam otisao u BP ljubazno su mi rekli da dodjem kada dobijem dokumente i da mi nemogu izdati pasos…i bas je briga sta su mi rekli..Ja sam pasos uzeo u Segedinu,zelim samo da vam skratim put i da izbegnete neprijatnosti…

   1. I ja sam pisala na 1818 hu, bas je cudno da jedno pisu a drugo rade. Ako neko u narednom vremenu bude radio pasos u Budimpesti, molim da podijeli svoje iskustvo!

 94. Meni su danas zakazali zakletvu za osmi februar, u Beogradu, ali u Gracanickoj ulici broj 14.
  Da li je neko bio tamo da polaze zakletvu i da li ima nekog ko ide kad i ja tamo?

 95. Molim vas da mi neko napise sta mi sve treba od dokumentata za izradu pasosa za mene i dete u Beogradu?
  Nisam sve razumela, plasim se da sam nesto zaboravila.
  Honositasi, one male kartice koje sam dobila na zakletvi, moj srpski pasos tj.licna karta, suprugov pasos tj licna karta.
  Za dete izvod- Da li treba da je preveden? Za dete mi je rekla da donesem dve slike da ne moram da je dovodim jer ima 4 god.
  Fotokopije mi je pominjala ali nisam zapamtila cega.

  Molim vas ljudi pomoc 🙂 Ne zelim da napravim sebi problem na predaji za pasos sad kad sam sve prosla. Brzo mi je pricala ja sam zapisivala, mozda sam nesto propustila.

  Hvala svima uanpred.

  1. Osnivač ovog sajta, Mihailo je pisao i o tome,
   Vidite pod Menu/Procedura
   “ 6) PREDAJA ZAHTEVA ZA PASOS
   Predajete zahtev za pasos, popunjavate potrebne papire.
   Ponesite:
   – vazeci pasos,
   – madjarsko drzavljanstvo (honositasi),
   – madjarsku lakcim karticu (dobijate je uz drzavljanstvo) i
   – prevedene izvode iz MKR za decu (ako predajete za njih). Prihvataju i nase prevode svuda.
   ukoliko predajete zahtev za dete, dete mora biti prisutno bez obzira na starost (zbog fotografisanja na licu mesta)”.

   Ako su Vam rekli da dete ne treba biti prisutno jer ima samo četiri godine donesite samo onda njegove slike.
   Ponekad oni fotokopiraju, ali ako su Vam rekli fotokopirajte sva Vaša dokumenta i pasoš ili LK, jer Vi naravno zadržavate originale a oni samo uzimaju kopije istih.
   Vaš suprug mora biti prisutan da bi odobrio izradu pasoša za dete. Ukoliko Vam suprug nije prisutan morate imati njegovu overenu pisanu saglasnost kojom se on slaže da možete izvaditi madjarski pasoš za dete.
   Cena pasoša na 10 god. za odrasle je bila 65€ a za dete za pasoš na 5 god. – 28€.
   Srećno!

   1. Hvala Sule, detetov izvod sam juce poslala na prevod, znam da suprug treba da bude pristutan, to mi je rekla. Samo me sa tim fotokopijama zbunila jer je mnogo brzo pricala. Sve cu kopirati za svaki slucaj i lk i pasos, i sve ostalo.

    Hvala puno 🙂

    1. Svetlana koliko si cekala od zakazivanja termina za pasose u Beogradu.I ja treba da predam ali neznam koliko se ceka jer kazu zakazuje se termin.
     HVALA

 96. Cao svima.Evo kad su se malo sleli utisci sa zakletve da napisem ukratko kako je bilo.Zakletvu je bila u Beogradu 18og Januara u 12 sati.Oko 10 min do 12 sam dosla ispred glavnog ulaza,bilo je vec dosta ljudi.Bilo nas je 30.One koje sam cula da pricaju pricali su na Madjarskom.U 12h su izasle dve zene na glavnu kapiju i ona sto uvek ispituje i ona sto se stalno javlja na telefon,neznam sad kako tacno idu imena a i nevazno…objasnjavaju da ce nas prozivati po abecednom redu i da pripremimo licne karte.To se idesava,prilaze jedan po jedan daju l.k.na uvid jedna diktira druga zapisuje.Jave se kad im pridjes i nesto priupitaju mozda kako ste…ja kad sam ih pozdravila i dala l.k. mene je ona koja se javlja na telefon stalno pitala gde sam predala dokumenta za drzavljanstvo,odgovorila sam joj ona ponovila ja ponovo potvrdila i to je bilo to.Sledeci korak ulazak unutra gde svi cekamo da svi prodju taj prvi deo sa licnim kartama.Onda njih dve ulaze unutra tu vec ima neki sto sa brdopapira za sve nas i jedan pult sa strane.Okace se kaputi i jakne i onda jedna od njih prica da ce nas opet prozivati redom da cemo prilaziti potpisivati dokumenta da cemo dobiti 2 papira koja cemoponeti sa sobom u drugu prostoriju popuniti i vratiti nazad u prvu prostoriju gde je taj pult.To se idesava….potpisujete se 5 puta(3 papira) tu kada vas prozovu samo citaju vase podatke…vase je da potvrdite kazete da je u redu a mozda kad izgovore email adresu kao meni zacute jer ocekuju da je vi izdiktirate kao i mobilni mada je vec sve tu to ispred vas pa je dovoljno da gledate i citate ako neznate napamet.Takodje pre potpisivanja zamole da se iskljuce mobilni i da se potpisivanje vrsi latinicom i da se papiri popune stampanim slovima.U toj drugoj prostoriji vec svi pricaju izmedju sebe i pomazu jedni drugima.Opet jedna od njih dolazi i prica o drzavljanstvu o pasosu o predaju ceni procedurama….i onda se odlazi u trecu prostoriju gde vas ceka konzul i gde se peva himna i obavlja zakletva.I naravno gde ce vam i uruciti drzavljanstvo…..slikanje pice grickalice sve to ide tu usput….oko 2 do 2 ipo sata je sve trajalo….mozete da ostanete i caskate sa konzulom i ljudima koje ste upoznali a mozete i da odete po svoje stvari i da izadjete.Eto ako nekoga jos nesto zanima neka pita.
  Srecno svima!

   1. Ne secam se sad sve tacno po redosledu kako je bilo…uglavnom sve iz biografije i vezano za biografuju da se nadovezem, a bilo je tu dosta toga jer od 19te godine radim po instranstvu.Zatim zasto tu predajem, koliko dugo ucim,o braci, o jezicima…sve to dok smo pricale ona je obacivala podatke u kompjuter i na kraju mi rekla da nastavim da ucim jer ce mi trebati zbog daljih dokumenata, dala mi da potpisem 2 papira i rekla da ce odgovor stici za 4-6 meseci.Inace predala sam u Maju a odgovor je stigao u decembru,nepunih 7 meseci sam cekala i nisam imala nikakvu proveru sobzirom da sam predala u Madjarskoj a zakletvu trazila u Beogradu koju sam imala pre neki dan.

    1. Hvala Gordanana na odgovoru.Samo ako moze jos jedno pitanje vezano za predaju u Segedinu.Da li ste predali u Tescu gde se predaje za vadjenje pasosa i drugih dokumenata?

 97. Da li je neko prevodio izvode u OFFIju? Koliki kosta i kakva je procedura? da li u Szegedinu za vadjenje pasosa za decu prevodi moraju biti iz offija?

  1. Izvoli Milane, sampanjac je serviran.

   Post koji trazis je ovaj:
   Pretrazi na forumu, kaziprstima pritisni CTRL +F i otkucaj ovo “29 February, 2016 at 9:16 pm”
   Pronaci ces komentar kreatora sajta koji je napisao proces u Segedinu i u vezi prevoda, a takodje ako potrazis ovo “5 March, 2016 at 10:37 am” procitaces sta je napisala Suzana.
   Web sajt je ovaj
   http://www.offi.hu/en

   Vreme pronalaska odgovora je bilo cca 15 sekundi. Krace nego sto je tebi trebalo da napises komentar.

 98. Molim vas da mi odgovorite da li i kako moze da se dobije madjarsko drzavljanstvo , da li postoji rok do kada moze da se dobije, da li mora da mi budu preci madjari ili mogu srbi na primer. Da li to mogu da uradim u srbiji ili moram bas u Budimpestu da idem, da li moze i moja zena da dobije i moja deca, da li mogu da idem da radim posle sa madj pasosem i da li moram da pokazujem bas madjarski pasos na granici, i jos mi recite tacne adrese gde moze da se zakaze i sta trebam d nosim od papira i koliko to trebam da naucim jezik. Da li moram da promenim ime u madjarsko i moram li posle da jedem samo i iskljucivo gulas paprikas ili mogu ponekad da prevarim i pojedem malo kajmaka sa slaninom.

  Molim vas da mi napisete jer sam ja jedna debilcina koja ne zna da cita forum i nije mi dovoljno ovih 7200 komentara jer sigurno ovo niko nikiada nije napisao na forumu.
  Svakakko cu isto pitanje postaviti za nedelju dana kada mi odgovorite na sva ova pitanja. Jer ponavljam ja sam kreten i debil koji ne ume i mrzi ga da pretrazi WEB sajt koji je napravljen sa detaljnim uputstvima za totalne degenerike i gde su u komentarima napisani svi moguci slucajevi od babe do cukun dede iz najmanjeg blatnjavog sela u madjarskoj do beograda i koliko je casa sa sampanjcem posluzeno na zakletvi i da li je konzulka taj dan bila u pms-u i postavila mi pitanje sta radim kada mi se ide u wc.

   1. “Jel mora cela himna da se nauci napamet”
    “Dali je bolje zakazati termin telefonski ili licno u konzulatu” to su tvoja pitanja. Vrlo korisna za ovaj forum, ne znam kako ljudi prolaze ceo proces bez ova dva krucijalna pitanja.

    Ti si jedna od onih koji su pitali na casu “da li mora kontrolni da se pise hemijskom ili obicnom olovkom?”
    I tako svaki cas, za svaki kontrolni.

    Vidim osetila si se prozvanom.
    A ovde sam isprozivao ljude koji su zatrpali ovaj forum apsolutno istim pitanjima, ali ti to ne mozes da shvatis.

    Evo ga jos jedan opisani, dokazacu ti. Iznad mene Milan je postavio pitanje u vezi OFFI-ja. A kada ukucas CTRL+F i napises OFFI, naici ces na komentar sa svim podacima, adresom, cenom, prepiskom, svime i to iz Segedina sto njega zanima! Ali on je pitao DA LI je NEKO prevodio. I sad mora Sule ili neko treci da ode na taj post, ili na njihov sajt, da mu iskopa informacije i da mu servira na posluzavniku uz sampanjac.

 99. Pozdrav,
  planiram da predam zahtev u Subotici,moze li mi neko ukratko objasniti sta pitaju i sta uglavnom vrte i da li ima nekih ,,trik” pitanja?

    1. U Subotici.Prvo sluzbenik zasto zelim Madj.drzavlj..Koji papir drzim u ruci(drzao je izvod iz MKR)Onda kada sam rodjena.Da izvadim sliku iz fascikle.Ko mi je rekao da treba vencani list od mojih roditelja.Ko mi je pomogao da ispunim papire.Zasto nisam donela papire za decu(nemam decu)A onda je zvao konzulicu.Ona me pitala koliko dugo ucim madjarski i gde sam ucila(Osnovna skola 8 godina,srednja 4godine,onda je bilo obavezno ucenje kao jezik drustvene sredine)gde radim,ste radim,sa kime pricam madjarski,da li imam decu,da li sam u Subotici radila,i nesto u vezi hobija.Da li je neko u porodici madj.drzavlj.

 100. Pozdrav drustvo,

  želela bih da podelim moje iskustvo prilikom predaje dokumenata u Beogradu. 18.01.2018. predala sve. Bilo je malo “čupavo” što bih ja rekla.
  Pitanja:
  Odakle dolazim, čime se bavim, šta sam završila, šta konkretno radim na poslu, kako mi je na poslu, koliko dugo učim mađarski, šta sam naučila… Tu sam ja odužila priču kako mi se zove profesorica, koji nivo znam, da mi se sviđa mađarski ali da mi je malo težak. Ona je pitala šta mi je teško na to sam odgovorila da mi je teška gramatika, da ima puno nastavaka.. e tu me je pitala da joj nabrojim neke nastavke, tu sam se zbunila i nisam odgovorila.
  Dalje me je pitala šta radim u slobodno vreme, rekla sam da vikendom ne radim i da se bavim sportom. Pa me je pitala kojim, sa kim treniram, gde, koliko dugo..
  Sve vreme je okretala papire, vrzmala se, potpisivala sam one zahteve.. e da, a na početku kad me je pitala odakle dolazim ja sam joj odgovorila i odmah krenula one zahteve da vadim iz fascikle i da govorim šta joj predajem..
  Uglavnom na kraju mi je rekla da stavim desnu ruku na sto i to ponovila par puta ja nisam razumela, tačnije od treme nisam uopšte shvatila da mi to govori iako sam bila pripremljena na takvo pitanje.. Tu se malo pokolebala ali mi je uzela papire.
  Kako sam izašla iz Ambasade zvoni mi mobilni kad službenica me zove da se vratim. Ja se vratim, kad ono nisam se na jednom dokumentu potpisala. Od te njene brzine, jako je bila brza ne znam kako sam se izborila sa tim, zato me je i zbunila…
  Eto, ako nekome pomogne.. Ostaje da čekam poziv za zakletvu..
  Pozdrav

 101. Pozz Sule..zanima me predaja dokumenta u Segedinu za Madjarsko drzavljanstvo,bio bih zahvalan ako moze neka adresa od ustanove gde se vrsi predaja ili br.telefona,da li treba da se zakaze ,moze li se tamo polagati i zakletva itd..unapred hvala.

  1. Predaju dokumenata za madjarsko državljanstvo moguće je po zakonu izvršiti i kasnije imati i zakletvu u bilo kojoj ambasadi ili konzulatu u inostranstvu ili u matičnim kancelarijama širom Madjarske (Srbija je za Madjarsku inostranstvo).

   Do sada je važila praksa da ako predate u državi u kojoj nemate prijavljeno prebivalište, da Vas zovu na dodatni Intervju i test jezika u državi gde imate prebivalište.
   Razlog za to je da se izbegne loše iskustvo kada su ljudi predavali dokumenta širom Madjarske i pri tom “čašćavajući” lokalne službenike i sa samo minimalnim znanjem Madjarskog jezika dobijali državljanstvo.
   Dakle ako nemate prebivalište u Madjarskoj a predate u Segedinu, možda Vas budu zvali na dodatnu proveru jezika kod nas, što Vam može produžiti ceo proces za nekoliko meseci.

   U Madjarskoj inače nema zakazivanja prilikom predaje dokumenata za državljanstvo, to važi samo za ambasade i konzulate u inostranstvu.
   Nažalost nemam adresu i telefon matične kancelarije u Segedinu, ali verovatno da se većina matičnih kancelarija kao i kod nas nalazi u zgradama lokalnih samouprava – Opština.
   Srećno!

 102. Pozz Sule..zanima me predaja dokumenta u Segedinu za Madjarsko drzavljanstvo,bio bih zahvalan ako moze neka adresa od ustanove ili br.telefona,da li treba da se zakaze predaja,moze li se tamo polagati zakletva itd..unapred hvala.

  1. Dokumenta se mogu predati u Segedinu u tescu neznam tacno koja ulica,ja sam tamo predala.Netreba nikakvo zakazivanje samo odes i sa automata uzmes broj i cekas da tvoj broj izadje.Isto kao i po nasim bankama samo sto imas da sednes ispred njih….a sto se tice zakletve to ces morati u formularima da napises pa ti vidi gde ti vise odgovara.Ja sam predala dokumenta u Segedinu a zakletvu imala u Beogradu.

 103. Preporučujem da pitanja vezi statusa vaše molbe šaljete na
  eho@bfkh.gov.hu
  Meni je odgovor stigao u roku od pet dana. Inače to je e-mail adresa Odeljenja za pojednostavljenu naturalizaciju (u originalu “Egyszerűsített Honosítási Osztály”)

 104. Cao ! Muz mi ima madjarski pasos on je madjar, zivimo u srbiji ja jako malo znam madjatski jezik, ali 15 god smo u braku. Dali bi mogla na osnovu njega da dobijem i ja pados.

  1. Na to pitanje je više puta ovde odgovoreno, poslednji put u mom komentaru od 15.01.2018. u 8:18 PM.
   Takodje Mihailo osnivač ovog sajta je DETALJNO opisao proceduru, potrebna dokumenta i uslove.
   Pre nego što postavite pitanje bilo bi dobro da pogledate i ostale opcije pod Menu a ne samo komentare.

   U Vašem slučaju možete preko Vašeg supruga aplicirati za madjarsko državljanstvo (uslovi su pet godina braka i zajedničko dete ili deset godina braka bez zajedničke dece), ali MORATE znati madjarski jezik na srednjem B1 komunikacijskom nivou da bi prošli usmeni test jezika prilikom podnošenja dokumenata na Intervjuu.
   Jedino deca mladja od 14. godina nisu u obavezi da idu i prodju usmeni test madjarskog jezika.
   Srećno!

   1. Pozz Sule..zanima me predaja dokumenta u Segedinu za Madjarsko drzavljanstvo,bio bih zahvalan ako moze neka adresa od ustanove gde se vrsi predaja ili br.telefona,da li treba da se zakaze ,moze li se tamo polagati i zakletva itd..unapred hvala.

  2. Zahtev madjarski pasoš možete predati dve nedelje pošto postanete položite zakletvu i postanete madjarski državljanin jer je toliko potrebno da Vas ubace u sistem.
   Srećno!

 105. 1. Cuo sam da se na nekom sajtu moze on line prijaviti promena prebivalista. Da li neko zna koji je to sajt.
  2. Da li u Szegedinu osim drzavljanstva i lakcim karte treba jos neki dokument za vadjenje pasosa( npr. Preveden izvod iz maticne knjige rodjenih i sl. ). Treba da vadim pasos za sebe i 2 maloletne dece.
  3. Da li se u Szegedinu moze prijaviti brak i kako.

  Hvala.

  1. Za vadjenja pasoša u Segedinu za odrasle su potrebni srpski pasoš, uverenje o madjarskom državljanstvu i lakcim karta.
   Pasoš na deset godina po redovnoj proceduri za odrasle košta 14.000 HUF.
   Madjarska lična karta je besplatna, važi šest godina, mogu je izvaditi svi Madjarski državljani stariji od 14. godine i može se izvaditi samo po redovnoj proceduri.
   Za decu je potreban i preveden izvod iz MKR, a pasoš za decu na pet godina po redovnoj proceduri košta 2.500 HUF.

   Za prijavljivanje braka morate ih prethodno nazvati i zakazati termin a potrebni su Vam pored gore navedenih dokumenata i prevedeni izvod iz MKR i MKV.
   Srećno!

 106. Pozdrav. Da li postoji rok do kad vazi ova privilegija da preko predaka vojvodjani mogu dobiti madjarako drzavljanstvo. Ja sad ucim madjarski pa da ne bude posle kao ne postoji vise ta mogucnost. Hvala unapred na odgovoru.

  1. Najmanje deset puta sam pisao o tome u prethodnim komentarima.
   Nikakav rok NE postoji.
   Kao i u svemu ostalom u životu i ovde postoji rizik (da će zakon možda jednog dana biti promenjen/ukinut) zato naučite jezik i podnesite zahtev, što pre to bolje.
   Zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri kao i svi drugi zakoni važi dok se glasanjem u parlamentu ne promeni/ukine.
   To se može desiti i npr. sutra (vrlo malo verovatno) a može i za npr. deset godina.
   Kada i da li će zakon biti promenjen/ukinut jedino zna (trenutni) madjarski premijer.
   Svi ostali samo šire rekla kazala priče.
   I druge zemlje EU (npr. Irska, Italija, Poljska, Grčka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska) imaju slične zakone kojima omogućavaju potomcima svojih nekadašnjih državljana da dodju do državljanstva, pa Madjarska tu uopšte nije nikakav izuzetak.
   Srećno!

   1. Sule, isto pitanje će postaviti još 20 ljudi. Jer izgleda nikada ranije nisu videli forum na internetu ili im je ovo prvi put da koriste računar. Ja nemam drugo objašnjenje.

    1. Baš tako. Sigurno će isto ovo pitanje ponovo postaviti pred madjarske izbore.
     Što se kompjutera i interneta tiče, neki izgleda još uvek žive u XX veku.
     I mada se trudim da pomognem drugima najbolje što znam i umem, postaje zamorno odgovarati na ista pitanja svake dve-tri nedelje.
     Razmišljam da ubuduće samo stavim datum i vreme svog poslednjeg odgovora na isto pitanje, pa neka se barem potrude da izlistaju prethodne komentare.
     Srećno!

  2. To inače nije nikakva privilegija već ZAKON koji se ne odnosi samo na Vojvodjane već na sve one čiji su direktni preci živeli na teritoriji nekadašnje Ugarske pre 26.07.1921 god, dakle na sve teritorije severno od reka Dunava i Save i zapadno od reke Une.
   Od bivše SFRJ tu spadaju cela Vojvodina i Hrvatska bez Dalmacije i Istre kao i deo Prekomurja u Sloveniji.
   Samo ROZE teritorija na mapi je bila u sastavu kraljevine Ugarske pre 26.07.1921 god.
   Kliknite na link za mapu:
   http://www.zonu.com/fullsize-en/2011-06-27-13963/Republic-of-Austria-1919.html
   Srećno!

 107. Da li je neko, u skorije vrijeme, predavao zahtjev za pasos u Budimpesti, po ubrzanoj proceduri, za 24 časa? Da li traze izvod iz MKR?
  Da li neko zna broj tel ustanove u Visegradi utca, u Budimpesti, razmišljam da ih pozovem i pitam u vezi potrebnih dokumenata?

  1. Ranije to nisu tražili.
   Izgleda da sada samo u Budimpešti po ubrzanoj proceduri traže i Madjarski Izvod iz MKR.
   U Segedinu po redovnoj proceduri (čeka se desetak dana) to i dalje ne treba.
   Vidi komentar BP od 08.01.2018. u 5:09 PM.
   Srećno!

   1. Sule, vidjela sam komentar BP. Mislila sam da je, možda, još neko u medjuvremenu pokušavao vaditi pasos u Budimpešti, po ubrzanoj proceduri. Možda je BP samo naišao na loše raspoloženu službenicu.
    Da li znaš naziv ove ustanove u Budimpešti, nazvala bih i pitala šta je potrebno od dokumenata.
    Voljela bih spojiti ugodno s korisnim, uživati dva dana u Budimpešti i riješiti pitanje pasosa, pa da konačno kažem sebi da sam dovela do kraja ovaj veliki projekat. Inače, ne živim u BG, pa mi je ovo povoljnija opcija, pogotovo jer rade vikendom.
    Veliki pozdrav!

    1. I ja isto tako mislim da BP nije imao sreće i da je naleteo na “neraspoloženog” službenika.
     Zakon odnosno pravila i procedura koja važe za vadjenja pasoša moraju svuda biti ista.
     Mada ruku na srce to nije samo praksa u Madjarskoj. I kod nas Vam različiti službenici mogu dati različite odgovore za istu stvar.
     Što se adrese tiče to je u Budimpešti u Visegrádi u. 110-112. u Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központ (Centar za administrativne i elektronske javne usluge, izrada putnih dokumenata, ličnih karata, vozačkih dozvola).
     Jedino u Budimpešti se madjarski pasoš može izvaditi po ubrzanoj proceduri za 24h i cena je 53.000 HUF (14.000 HUF, za pasoš za odrasle na 10 god + 39.000 HUF, za ubrzanu izradu za 24h).
     Vidite za više primera iz Budimpešte pod Menu/Iskustva/Pasoš, Petrov primer iz Budimpešte, a takodje i pod Menu/Procedura pod br. 5) Zakazivanje termina za predaju zahteva za pasoš.
     Imate opciju za download za Segedin i Budimpeštu.
     Srećno!

 108. Pozdrav! Ima li neko ko zna malo bolje Madjarski i moze da mi prevede ovo?

  Dr. Ványi Dorottya osztályvezető asszony nevében és megbízásából, illetékességből további ügyintézés céljából mellékelten megküldöm a Honosítási és Állampolgárság Megállapítási Osztály központi e-mail címére érkezett megkeresést.

  1. Prevod bi bio:
   U ime i po nalogu i nadležnosti Dr. Ványi Dorottya, načelnice odeljenja, u cilju daljeg administriranja šaljem u prilogu zahtev koji je stigao na e-mail adresu Odeljenja ta naturalizaciju ustanovljavanje državljanstva.

 109. Da li je neko podnosio zahtev za pasoš u Tompi? Koja je adresa i ako je voljan da podeli iskustvo, unapred zahvalan.

 110. Da li se za izdavanje vozačke dozvole na osnovu srpske mora imati prijava prebivališta u Mađarskoj? I da li ima nekih novosti u vezi izdavanja vozačkih dozvola?

  1. Za razliku od madjarskog pasoša i madjarske lične karte za koje ne morate imati prebivalište u Madjarskoj, za vozačku dozvolu Madjarske ili bilo koje druge države EU morate imati legalno prijavljeno prebivalište u Madjarskoj odnosno državi EU čiju dozvolu tražite.

   Ako imate legalno prijavljeno prebivalište u EU možete ili zameniti/predati srpsku vozačku dozvolu za vozačku dozvolu države EU ili ispočetka krenuti na obuku i kad položite testove i vožnju dobiti novu EU vozačku dozvolu zadržavajući pri tom i srpsku vozačku dozvolu.

   Sa stranom (srpskom) vozačkom dozvolom možete voziti u državama EU tokom prvih šest meseci boravka.
   Posle šest meseci boravka morate zameniti/predati srpsku za EU vozačku dozvolu ili ako želite da zadržite srpsku vozačku dozvolu (ali ne i da kasnije vozite sa njom u EU) morate proći obuku i polagati testove i vožnju za novu EU vozačku dozvolu.
   Srećno!

   1. Kada smo vec kod ove teme ja sam polagao u inostranstvu i dobio Eu vozacku dozvolu (nikada nisam imao srpsku) sa madjarskim dokumentima. Zanima me da li mogu da dobijem i srpsku vozacku dozvolu imajuci u vidu da kada sam u Srbiji kao legitimaciju koristim srpsku licnu kartu. Da li je neko ima takva iskustva da je u Srbiji uz srpska dokumenta trebao da pokaze i inostranu vozacku dozvolu? Kako reaguje kontrola?

    1. Isto važi i u obrnutom smeru.
     Za srpsku vozačku dozvolu morate imati prijavljenu srpsku adresu (srpska lična karta ili pasoš).
     Takodje imate dve opcije:

     1. Da zamenite/predate EU vozačku dozvolu za srpsku (potrebno je i lekarsko uverenje da ste zdravstveno sposobni za odgovarajuće kategorije u vozačkoj) ili

     2. Da ispočetka prodjete obuku i položite testove i vožnju i tada da imate dve vozačke dozvole istovremeno, i srpsku i EU.
     Ukoliko želite da koristite stranu EU vozačku dozvolu u Srbiji morate sa sobom da nosite i srpska i strana dokumenta kojima dokazujete i da živite i radite u inostranstvu.
     Da li naša policija češće piše kazne našim gastarbajterima očekujući “bolju nagradu za svoj rad” ne znam, ali ne bi me čudilo.
     Srećno!

 111. Dobro veče.
  Htela bih da vam postavim nekoliko pitanja,jer zaista ne znam gde mogu da se informišem.Madjarsko drzavljanstvo sam dobila 2015te,a u Nemačkoj živim i radim skoro dve godine,a samim tim imam i novu adresu.Adresa u Srbiji koju sam dala prilikom predaje papira službenici je i dalje aktualna.Pisma iz Mađarske mi i dalje stižu na tu adresu,a moji roditelji ih preuzimaju i obaveštavaju o tome.Da li bih uprkos tome morala prijaviti ovu promenu?O tome nisam razmišlja dok mi nije stiglo pismo iz Mađarske,povodom izbora u kome stoji napomena da svaka novonastala promena mora biti prijavljena.Drugo pitanje bi se odnosilo na proceduru sklapanja braka između mađarskog državljanina i osobe koja nije EU državljanin.Moj dečko (crnogorski državljanin) i ja smo planirali da pokrenemo tu proceduru,ali nismo sigurni da li je još nešto potrebno od dokumenata iz Mađarske,osim onoga što sam dobila prilikom polaganja zakletve (Boravišna kartica,potvrda o drzavljanstvu,a ove godine mi je i stigao dokument koji liči na izvod iz matične knjige).Da li sam čin venčanja,mora biti obavljen isključivo u Mađarskoj?Ukoliko se brak može sklopiti u nekoj drugoj zemlji (Nemačka ili Crna Gora) na koji način mogu obavestiti Mađarsku o tome?Čula sam da prilikom promene bračnog statusa ljudi moraju ići na nekakve razgovore ,ne znam da li je to tačno?Sve ovo ne bi bio problem da ja mađarski govorim dovoljno dobro,nisam ga učila od završetka procedure dobijanja državljanstva,pa sam pola stvari pozaboravljala.Naravno kasnije planiram ponovo krenuti na neki kurs,sad trenutno nisam u mogućnosti.Unapred hvala na odgovoru,znam da sam postavila previše pitanja:)

  1. Dužni ste po zakonima država čiji ste državljani i Vi i Vaš budući suprug da prijavite sve statusne promene (venčanje, razvod, rodjenje deteta, promena prezimena, promena adrese itd.) svim državama čiji ste državljani (Srbija, Madjarska, Crna Gora) jer svaka država želi da ima tačnu evidenciju o svojim državljanima.
   Ne postoje rokovi (što pre to bolje) do kada morate da prijavite statusne promene a kazne za neprijavljivanje statusnih promena su uglavnom novčane.

   Što se venčanja tiče možete ga obaviti u bilo kojoj zemlji na svetu (čak i ako u njoj uopšte ne živite i radite – Viva Las Vegas 🙂 , ako ispunjavate zakonske uslove zemlje u kojoj želite da se venčate (npr. u nekim zemljama možete se venčati i ako ste maloletni i bez saglasnosti roditelja a u nekima ne itd.)
   Ako je to npr. Nemačka procedura i potrebni dokumenti mogu biti različiti nego u npr. Srbiji ili CG, pa se pre procedure dobro raspitajte šta i kako.
   Od dokumenta verovatno su Vam potrebni pasoši, Izvodi iz matičnih knjiga rodjenih (prevedeni na jezik države gde se venčavate) kao i potvrda iz matičnih država da niste u braku.

   Prijavu statusnih promena možete izvršiti bilo gde po ambasadama i konzulatima dotične zemlje u inostranstvu odnosno po mesnim kancelarijama u zemlji, i potrebno ih je prethodno nazvati kako bi zakazali termin.

   Madjarska i Srbija dozvoljavaju dvojna i višestruka državljanstva dok Crna Gora to uopšte NE dozvoljava, tako da ako Vaš suprug bude preko Vas želeo da dobije madjarsko državljanstvo (uslov pet godina braka i zajedničko dete odnosno deset godina raka bez zajedničke dece) ili kasnije nemačko državljanstvo, moraće po zakonu CG da se odrekne crnogorskog državljanstva.
   Vi posle pet godina stalnog boravka u Nemačkoj kao madjarski-EU državljanin imate pravo da se prijavite i za nemačko državljanstvo.

   Ne postoji nikakav dodatni test madjarskog jezika ali imajte na umu da kao madjarski državljanin na madjarskom jeziku morate komunicirati kako bi prijavili statusne promene, a po madjarskom zakonu madjarsko državljanstvo se može ODUZETI u prvih deset godina od dana sticanja (zakletve) i zbog nedovoljnog znanja jezika.
   Zbog toga provežbajte malo madjarski jezik kako ne bi izgubili državljanstvo prilikom prijavljivanja statusnih promena.

   Za prijavljivanje statusnih promena izbegavajte ambasade i konzulate jer oni imaju više vremena da Vas detaljnije ispitaju, dok po mesnim kancelarijama po Madjarskoj to nije slučaj jer zbog gužvi i nemaju previše vremena da Vas ispituju.
   Ipak i tamo je potrebno barem minimalno znanje jezika kako bi mogli da se sporazumete.
   Srećno!

 112. Pozdrav,
  Posto na sajtu ambasade Madjarske u Beogradu ne postoji nikakav kontakt kog bih mogla da pitam, a na telefone se ukljucuje sekretarica, resila sam da svoje pitanje postavim ovde, u nadi da ce neko znati da mi odgovori.
  Ja sam Srpkinja, dobila sam madjarsko drzavljanstvo pre nekoliko godina. Decko sa kojim zivim i radim je Crnogorac. Oboje zivimo i radimo u Nemackoj vec nekoliko godina. Kakva je procedura vencanja? Koga treba da obavestimo o promeni bracnog statusa? Ambasadu Madjarske u Nemackoj, ambasadu Madjarske u Srbiji?? Takodje sta je meni licno potrebno od dokumenata za sam cin vencanja, posto su mi sva dokumenta u rodnoj zemlji tj Srbiji? Pretpostavljam klasicno, izvod iz Maticne knjige rodjenih, moj i njegov, licna karta, pasosi? Bila bih jako zahvalna ako bi neko znao da mi odgovori na ovo pitanje.
  Srdacno, Milica

 113. vazi za suleta. Sule znam da ovo nije mesto za to ali da te pitam,tj zamolim te da nam pomognes.da li bi mogao da nam napises na madjarskom otprilike sve sto si cuo da pitaju.da vidim dal cu razumeti.a mislim da bi ti u tome puno pomogao.jeste da bi ti oduzelo dosta vremena za to ali eto ako imas vrem.stvarno bi nam puno pomoglo.hvala unapred.

  1. Mogu Vas pitati bilo šta na bilo koji način.
   Npr. Kada i gde ste rodjeni odnosno kada ste rodjeni i u koje godišnje doba i da li u ili van Bačke.
   Praktično je nemoguće napisati sve kombinacije.
   VAŽNO:
   Jedno je znati da odgovorite napisana pitanja (teorijsko znanje) a nešto sasvim drugo da prepoznate i odgovorite na pitanja tokom USMENOG razgovora (praktično znanje).
   Madjari traže praktično (usmeno) a NE pismeno (teorijsko) znanje.
   Najbolje je zato da to provežbate sa profesorom madjarskog jezika ili sa nekim ko dobro zna madjarski i da USMENO odgovarate na pitanja.
   Prelistajte prethodne komentarime, ljudi su detaljno navodili pitanja koja su imali na Intervjuu.
   Srećno!

  2. Da bi videli o čemu pričam, pročitajte iskustvo/komentar sa Intervjua od Somija u 16.01.2018. u 11:06 PM gde je obično pitanje postavljeno na drugačiji način izazvalo zabunu i problem.
   Somi ga nije u RAZGOVORU razumeo, zbunio se i nažalost nije dao tačan odgovor
   Srećno!

  1. Pošalji na moj mail pa ću ti ja prevesti, inače i ja sam dobio danas odgovor na pismo poslato 15. januara 2018. i piše da je odluka doneta i da je obaveštenje poslato 17. januara za BG pa će me oni obavestiti kakva je odluka i da eventualno mogu i da se raspitam u konzulatu.
   sorcerer.jozi@gmail.com

 114. Saska, cena casova kod profesorke Magdolne sa popustom iznosi 85e za 10 casova. Ja za nju stvarno imam samo reci hvale, i svima je toplo preporucujem, posto sam se pre nje toliko mucila sa ucenjem i nikako mi nije islo, da sam mislila da nikad necu nauciti madjarski.

 115. Pozdrav svima :)!
  Evo ukratko,na danasnji dan sam dobio odbijenicu za Madjarsko drzavljanstvo.
  Trenutno studiram u Budimpesti pa me iz tog razloga zanima gde bih tacno mogao da apliciram opet jer sam veoma napredova od momenta kada sam prvi put imao intervju 5 aprila 2017 god?
  Koszonom szepen Luka

  1. Pošto legalno studirate, i imate preko studentske vize regulisan boravak duži od 90 dana u Madjarskoj, možete se bez ikakvih problema prijaviti u Budimpešti.
   Nema kao u Srbiji prethodnog zakazivanja termina.
   Sam proces je brži jer ne moraju kao u Srbiji poštom da šalju dokumenta u Budimpeštu i onda opet odgovor poštom da ih vraćaju za Srbiju.
   U ranijim komentarima su rekli da ne ispituju previše, uglavnom je priča oko dokumenata (ko su Vam preci, šta radite i sl.)
   Adresa je:
   1117 Budapest XI., Budafoki út 60. & Sztregova köz corner
   Phone: +36 1 463 9100
   E-mail: bp1@bah.b-m.hu
   Više detalja imajte na sajtu:
   http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=33&Itemid=678&lang=en
   Srećno!

 116. Pozdrav svima… odbijenica i drugi put stigla. Dokumenta predata u junu 2017. Ako nije problem, moze li neko da mi prosledi kontakt prof. Jelice… Ne odustajem!

   1. razgovor je protekao korektno, na svako pitanje dat je odgovor… pitanja su
    bila normalna. iskremo ocekivali smo poziv na zakletvu…

 117. Roditelji mi madjari sa madj imenom i prez.kao i ja.samo sto oni perfektno znaju jezik a ja znam solidno.oni dobili drzavlj a ja nisam jos ni pokusao. Uskoro imam intervju pa me zanima da li mi je to mozda teza okolnost sto sam sa madj prezimenom a nisam bas dobar sa madj jez.

  1. To Vam u principu nije ni olakšavajuća ni otežavajuća okolnost. Jezik morate znati na srednjem B1 nivou.
   Ako ste na granici da prodjete/padnete možda Vam (zavisi od dobre volje ispitivača) pošto ste madjarske nacionalnosti daju drugu šansu i umesto da Vas obore stave napomenu da ćete imati još jedno dodatno testiranje kasnije pre zakletve i to je praktično sve od eventualne pogodnosti.
   Srećno!

   1. Sule, to sam hteo da te pitam, lično sam video da je konzul u rubrici 2, označio da govorim i razumem jezik, ali kao da je negde i dodatno napisao nešto. Sad pojma nemam da li možda da očekujem još jednu proveru…

    1. U napomeni obično pišu da li i koliko znate jezik i da li je to dovoljno. Budimpešta u 99,99 % slučajeva prihvata njihovo mišljenje u vezi znanja madjarskog jezika i potom donosi konačnu odluku.
     Do sada su praktikovali pet varijanti:
     – Da odobre zahtev za državljanstvo i da Vas pozovu na zakletvu,
     – Da uslovno odobre zahtev uz još jednu proveru znanja jezika na isti dan neposredno pre same zakletve (uverenje o državljanstvu je već stiglo i ako prodjete dodatnu proveru odmah istog dana polažete zakletvu. Ako ne prodjete dodatnu proveru imate godinu dana da naučite jezik i prodjete dodatni test).
     – Da uslovno odobre zahtev ali da Vas testiraju kasnije nekoliko nedelja pre zakletve (uverenje o državljanstvu još nije odobreno i stiglo iz Madjarske, čeka se da prodjete dodatnu proveru)
     – Da uzmu dokumenta i da Vas kasnije odbiju, kad Vam stigne pismo – odbijenica,
     – Da Vas odbiju i odmah Vam vrate dokumenta.

     U Vašem slučaju verovatno su Vam odobrili zahtev. Ako razumete i znate da odgovorite na pitanja sa manjim gramatičkim greškama trebalo bi da prodjete bez problema.
     U najgorem slučaju odobriće Vam zahtev uz eventualnu kasniju proveru jezika pre same zakletve.
     Srećno!

   2. Sule taj b1nivo je pitanje.jer vekika je razlika kada neko zavrsi b1nivo pa i sa odlicnim znanjem cak ili kad neko zna a2nivo perfektno.mislim da je mnogo u orednosti taj sa a2.nadam se da se ratume sta zelim da kazem

    1. U zakonu ne postoji tačno odredjen potreban nivo znanja jezika, već pošto je reč o USMENOM ispitu sve zavisi od slobodne procene i dobre volje ispitivača:
     “ Poštovani!
     Ovim želimo da Vam skrenemo pažnju da je, između ostalih, jedan od propisanih zakonskih uslova sticanja mađarskog državljanstva u pojednostavljenom postupku naturalizacije da podnosilac zahteva na nivou komunikacije razume i govori mađarski jezik, da svoj zahtev za naturalizaciju samostalno podnese, bez tuđe pomoći, i da ume da odgovori na jednostavna pitanja referenta samostalno, kratkim rečenicama. Ukoliko prilikom provere znanja jezika ne dostignete odgovarajući nivo, ne možete računati na pozitivnu odluku u odnosu na vaš zahtev za naturalizaciju. ”
     http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=601&Itemid=1337&lang=en

     Kako je reč o USMENOM ispitu
     različiti ispitivači mogu imati različite kriterijume različitim danima!
     Srećno!

    2. Sve se svodi na to da se na samom početku ne zbunite, razumete i odgovorite na prvih nekoliko pitanja.
     Ako to prodjete obično Vas dalje pitaju osnovne podatke o Vama i Vašim precima.
     Medjutim ako se na početku zbunite i ne razumete šta Vas pitaju kreće rešetanje od zimskih sportova do prepričavanja filma, knjiga pa čak i do madjarskih poslovica što je već viši C1 nivo znanja.
     Treba imati i malo sreće jer je na svakom USMENOM ispitu vrlo važno da Vam ispitivač bude raspoložen i dobre volje toga dana.
     Srećno!

    1. Pošto je reč o Intervjuu i USMENOM testu jezika sve zavisi od raspoloženja, kriterijuma i dobre volje ispitivača.

     Različiti ispitivači mogu imati različite kriterijume različitim danima u različitim mestima!

     Do pre pola godine u Beogradu su imali blaže kriterijume a sada se izgleda situacija promenila i trenutno u Subotici imaju blaže kriterijume.
     Da li će tako biti i ubuduće videćemo.
     Srećno!

 118. Predak mi je rođen 1899. godine u Gospiću, međutim na izvodu iz MKU piše državljanstvo: SFRJ. Da li to znači da nisam u mogućnosti da apliciram?

  1. To nema nikakve veze.
   SFRJ uopšte nije postojala kada Vam je predak rodjen 1899 god. već kada je on umro, a tada je on bio državljanin SFRJ jer je posle 26.07.1921 god izgubio madjarsko državljanstvo jer više nije živeo u Madjarskoj već u Jugoslaviji.

   Posle 26.07.1921 god. i Trijanonskog mirovnog sporazuma kojim je nekadašnja Ugarska izgubila 2/3 teritorije, svi koji su živeli Van teritorije sadašnje Madjarske su izgubili madjarsko državljanstvo.
   Da bi se kako to kažu Madjarskoj bar delimično ispravila istorijska nepravda, Madjari su usvojili zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri koji je stupio na snagu 01.01.2011 god. i kojim se omogućava potomcima nekadašnjih madjarskih državljana, bez obzira na nacionalnost pretka, da ako to žele ponovo zatraže madjarsko državljanstvo uz uslov da pored pretka znaju i madjarski jezik.
   Nebitno je gde Vam je predak posle rodjenja živeo i umro ili gde Vi sada živite. Gleda se samo MESTO i DATUM RODJENJA.
   Stoga naravno da imate pravo da se prijavite za madjarsko državljanstvo jer Vam je predak rodjen u Gospiću koji je tada bio u sastavu nekadašnje Ugarske.
   Potrebno je da prikupite dokumenta, prevedete ih na madjarski i da naučite madjarski jezik kako bi prošli usmeni test jezika na Intervjuu prilikom predaje dokumenata.
   Srećno!

 119. Posle duzeg vremena i citanja vasih komentara,odlucih i ja da podelim svoje iskustvo sa vama.Madjarski sam ucila oko godinu dana preko centra za edukaciju i kreativni razvoj,divni ljudi, vrlo profesionalni,spremni da saslusaju i odgovore na svako vase pitanje vezano za papire a i sve ostalo.Odlicna profesorica koja me je mecec dana pre predaje resetala sapitanjima za kojes sam mislila da nikada necu znati odgovor ali sam na kraju ipak uspela da se izborim sa njima.
  Dokumenta sam predala u maticnom uredu 27 septembra u Sopron-u blizu Austriske granice,nema zakazivanja samo uzmete broj iz automata i malo sacekate.Muz je bio samnom jer sam predavala i za dete.Sluzbenik je bio divan cikica koji me nije pitao skoro nista,imao je samo dva komentara jedan na adotlop-pitao je da li sam devojcica na sta sam ja odgovorila da od 40 godina i sa dva sina ;),a drugo je prokomentarisao da svi koji dodju da predaju za dokumenta ne znaju bas dobro madjarski jezik,kopiro je prevedene izvode,napisao nesto na papir i rekao to je to gotovi smo (sve je trajalo 15-ak minuta).Zatim je ustao pruzio mi ruku i zahvalio se sto sam bila i rekao da se nadam pozitivnom ishodu.Muz je bio soku,jer sam ja danima pre toga plakala i tresla se zbog predaje,a ja nisam mogla da verujem da je gotovo.
  I sada evo cekam da vidim sta ce biti i opet se osecam isto kao i kad sam predavala papire.
  Veliki pozdrav svima i javljam se kad budem dobila nove informacije.

  1. Čestitam! Evo i jednog lepog iskustva sa predaje dokumenata.
   Biće interesantno videti da li će Vas možda zvati na dodatnu proveru znanja jezika u Beogradu ili u Subotici, što je do sada obično bila praksa ako nemate prebivalište u Madjarskoj i da li se kraće čeka na odgovor/zakletvu ako se dokumenti predaju u Madjarskoj.
   U Beogradu/Subotici se trenutno čeka na odgovor/zakletvu od 6 do 9 meseci.
   Da li ste tražili mesto/grad gde ćete polagati zakletvu ili su Vam oni to rekli?
   Hvala i srećno!

   1. U biografiji sam navela da mi muz zivi i radi u Becu i da sam zbog toga dosla o Sopron da predam papire (nalazi se 30 km od Beca) i da sam stalno na relaciji Srbija-Austrija sto se i vidi u mom pasosu.Kao mesto zakletve,po savetu Tomislava iz centra za kreativni razvoj,navela sam Budimpestu.Sad samo cekam da vidim da li ce biti te jezicke provere ili ne.Usvakom slucaju javljam kako sam prosla.

    1. Dobar dan JelenaBP. Hteo bih da Vam cestitam na uspesnoj predaji. Vidite da se upornost ipak isplati. Posto ste napisali da Vam muz zivi i radi u Becu da li bi bili ljubazni da mi se javite na ovaj mail. Imao bih par pitanja a i mogu da Vam napisem moje iskustvo jer sam i ja predavao papire preko granice. Nadam se da cete mi se javiti . Hvala unapred. MAIL: celavimiki13@gmail.com

 120. Pozdrav! Interesuje me ukoliko sam dobio decu nakon što sam postao mađarski državljanin koja je tačno procedura da i oni dobiju državljanstvo. Kod sebe imam državljanstvo, lakcim karticu, mađarski izvod iz matične knjige venčanih, njihove dvojezične izvode iz mkr. Žena nije državljanin, prisustvovala bi podnošenju zahteva. Da li se popunjavaju formulari i koji? Da li se postupak završava na licu mesta ili se ide dvaput, dokumenta šalju poštom? Hvala unapred

  1. Vaša deca automatski rodjenjem stiču madjarsko državljanstvo jer je jedan od roditelja (Vi) već madjarski državljanin.
   Ako niste izvadili madjarski pasoš ili madjarsku ličnu kartu (pomoću njih dokazujete da ste madjarski državljanin) potrebni su Vam srpski pasoš, lakcim karta i uverenje o madjarskom državljanstvu.
   Za decu su potrebni Izvodi iz matičnih knjiga rodjenih prevedeni na madjarski jezik.
   Madjari već imaju u evidenciji da ste venčani.
   Pošto će Vaša supruga biti prisutna prilikom prijavljivanja nije potrebna njena pisana saglasnost.
   Rodjenje dece možete prijaviti bilo u ambasadi u Beogradu, konzulatu u Subotici ili po mesnim kancelarijama u Madjarskoj.
   Morate ih prethodno nazvati jer je obavezno prethodno zakazivanje termina.
   Sve završavate na licu mesta ako ponesete gore pomenuta dokumenta za Vas i za decu.
   Srećno!

    1. Madjarska lična karta je besplatna, važi šest godina i mogu je izvaditi svi madjarski državljani koji su stariji od 14 (četrnaest) godina.
     Sa madjarskom ličnom kartom možete putovati ne samo po EU već i po celoj Evropi (osim Rusije, Ukrajine, Belorusije i Turske) a takodje kao i pasoš služi i kao potvrda da ste madjarski-EU državljanin.
     Srećno!

 121. Secam se ovih stresnih dana sa mucninom u stomaku i dan danas.
  koliko stresa, nerviranja, straha, bacenog novca, truda i vremena, ponizavanja i izivljavanja madjarskih sluzbenika, itd…
  Danas ponosni drzavljanin drzave Madjarske, nekim drugim putem, vrlo legalnim, ali malo podmzanim (ako me razumete).
  Sve na ovom svetu je novac i politika, u tome lezi moc!
  Svima koji se i dalje trude puno srece i puno uspeha, sve najbolje!
  Pobedite sistem!

 122. Molim za pomoc. Predala sam zahtev 9 maja na konz.danima,jos nista od odgovora. Pisala sam mejl Budimpesti i dobila odg. SAMA: 106-E………….sta sad to znaci,sem da se vodim pod tim brojem,mogu li negde proveriti na cemu sam.Ubija neizvesnost. Hvala

 123. Inace da podelim i sa ostalima danas bio u BG unistila me sluzbenica koja ima govornu manu(slovo s joj suska). Postavila mi je totalno ne logicno pitanje Tegye ballt kez! da da to me je pitala znam 100% jer mi ovo nije prvi put da izlazim dobro sam cuo i ponovio naglas jel mi ballt nije bilo jasno zena je stavila akuzativ na ball, sto je totalno besmisleno. to je bilo prvo pitanje posle koga je maltene odmah odmahnula glavom kao ne moze to tako. zamolio sam je da me jos nesto pita jer sam ucio.
  koliko godisnjih doba ima?
  Koje je najtoplije?
  Koji je praznik bio?
  Kako se spremate za novu godinu?
  Gde ste bili na moru?
  Sta radite na moru tipa da opisem dan?
  Da nabrojim zimske sportove… e tu sam vec uveliko bio uveren da nema sile da me pusti… sto se i desilo, vratila mi papire, hvala joj na tome bar.
  U svakom slucaju ljudi moji treba srece samo malo da naletite na sluzbenicu koja nije u pms-u

   1. Nije ovo strasno ova pitanja su laka manje vise osim zimskih sportova i te leve ruke u akuzativu. Naravno da nastavljam jos da nadjem kvalitetnog profesora. Idemo da kraja!

  1. Somi, Bernadeta je dotična osoba sa govornom manom, i ovo su njena klasična pitanja. Jesu jednostavna ali postoje začkoljice, tako da ko se ne snađe, tako prođe kao ti. U Subotici su daleko korektniji, nema ovakvih pitanja, sve normalno i logično, ja sam tamo prošla nakon dva neuspešna predavanja u Beogradu.

    1. odmah sam pogrešila kad sam sela jer je žena rekla nešto tipa sačekajte da ukucam nešto u komp a ja razumela da me pita nešto, tu sam pogrešila odmah al posle toga me pitala par pitanja, to sam znala sve prosto znači datumi, mesto, gde živim itd, pa je pozvala konzulku koja je jako prijatna i ona me dalje pitala i donela odluku da ipak znam da pričam iako malo frljam padeže i to, logično, ali izuzetno fer iako sam prvo pitanje onako pogrešila. Dakle Subotica svakako više nego Beograd, nema sumnje, zna se gde je fer, već iz svog i svačijeg iskustva vidim kako se radi u Beogradu u poslednjih godinu dana, znači nikako više tamo

    2. Slažem se sa Anom da su u Su korektni, moje iskustvo od 10-og Januara sam opisao, mada u Bg nisam nikad predavao. Drugi put sam predao u Su i prošao. Nakon što nisam znao treće pitanje došao je konzul, bio više nego prijatan, nakon kratkih pitanja procenio da razumem i rekao da će poslati dokumenta u Budimpestu i da ću da dobiti odgovor za 6 meseci. Napominjem da moji odgovori nisu bili svi gramaticki tačni usled velike treme. Nema odustajanja, samo napred!!!

  2. Somi, bas mi je zao! I ja sam bila kod nje i tesko se razume, posebno kad ne gleda u tebe i kad ga zbrza. Samnom je bila jako ljubazna iako sam cula da ne voli zene! Uzela mi je papire iako nisam znala odgovor na dva pitanja a iskreno nisam ih dobro ni cula. Dobro je da ti je vratila dokumenta da ne gubis vreme.
   Da li je sa tobom bila namrgodjena? I kakav je tvoj osecaj, kakav si bio?

   1. Znao sam sve osim zimskih sportova, jedino sam za levu ruku odgovorio zbunjeno i iz 3 pokusaja ali sam odg tacno. Nije bila namrgodjena ali je vec bila spremna ko zapeta puska da me obori na prvo zamuckivanje je odlucila.

 124. Da li u subotici svima uzimaju dokumenta bas ili ima kome i vrate?imam zakazano 26og za predaju dokum. A zavrsio sam b1 aki me brine da necu bas dva pitanja razumeti.osnovna hocu ali nesto teze ne verujem.pa npr jedno ili dva pitanja ne znam i uzmu mi dokumenta.sta bi to itpr moglo da znaci.nadam se da ne moram sve bas znati.

 125. Volela bih da ostavim link svoje FB stranice privatnih časova mađarskog jezika. Izvorni govornik sam, profesor stranog jezika, dakle upoznata sa poteškoćama i olakšicama pri učenju. Imam trogodišnje iskustvo u predavanju mađarskog i do sada samo pozitivna iskustva sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima, od kojih samo 1 devojka nije uspela da dobije državljanstvo. Svi ostali su intervjue uspešno prošli. Ako je neko zainteresovan https://www.facebook.com/%C4%8Casovi-ma%C4%91arskog-jezika-792440207608896/?modal=admin_todo_tour

 126. U potrebnoj dokumentaciji za predavanje stoji i “Kopije pasosa svih clanova porodice”. Na koje članove se konkretno odnosi? Imam 20 godina, nisam u braku i nemam decu. Da li se odnosi na roditelje, rođenu braću i sestre?

   1. Sule ja bih predao za sebe , sad mi nije jasno zbog cega traze fotokopije pasosa od dece i dali uopste to traze? mislim malo mi je to komplikovano, imam cetvoro dece sa dve zene(2+2). I od obe razveden.

    1. I po srpskom i po madjarskom zakonu dužni ste da prijavite sve prethodne (i buduće) statusne promene (rodjenje deteta, venčanje, razvod, promena imena i adrese, itd.)
     Bračni drug i maloletna deca mogu preko Vas (bračni drug pod odredjenim uslovima) takodje dobiti madjarsko državljanstvo.

     VAŽNO: Imajte u vidu i da po zakonu možete i IZGUBITI madjarsko državljanstvo zbog neprijavljivanja ili skrivanja važnih informacija ako ih Madjari kasnije otkriju.
     Pošto imate decu, OBAVEZNO ih prijavite i navedite da ste razvedeni.
     Maloletna deca ako podnesete zahtev i za njih, preko Vas kad i Vi dobijaju madjarsko državljanstvo, a ako su i mladja od 14 godina ne moraju da znaju madjarski jezik i da prodju test jezika na Intervjuu što je priznaćete odlična stvar.

     Jeste sve to dodatni trošak, pogotovo prevodjenje dokumenata, ali barem ne rizikujete da zbog sitnice izgubite kasnije madjarsko državljanstvo (npr. Vaša deca kad postanu punoletni mogu samostalno bez Vas, s obzirom da kao i Vi imaju pretka rodjenog u nekadašnjoj Ugarskoj, podneti zahtev za madjarsko državljanstvo i eto velikog problema za Vas).
     Srećno!

     1. Naravno da cu decu navesti , samo sam hteo da pitam zbog cega im trebam predavati fotokopiju njihovih pasosa ako ne zelim za njih madjarsko drzavljanstvo? tj majke ne zele.

    2. Šteta, to je lepa prilika da i deca preko Vas dodju do madjarskog državljanstva.
     Vaša je obaveza da prijavite da imate decu i to i činite bilo kopijom dečjih pasoša ili ako ga nemaju njihovim (prevedenim na madjarski) izvodom iz matične knjige rodjenih.
     Pitaće Vas na Intervjuu da li hoćete i za decu da podnesete zahtev i tada možete da im objasnite razlog zašto ne možete.

     U svakom slučaju Vaša deca će kad postanu punoletna moći ako to budu želela da samostalno bez ičije potrebne saglasnost podnesu zahtev, ali će tada morati da znaju madjarski jezik.
     Srećno!

 127. Dobar dan svima,velika zahvalnost za svi koji ucestvuju o spodelivanja info za drzavljanstvo i ostalo,imam pitanje dali zna neko otprilike od koji mesec od prosle godine vec dobijaju poziv za zakletvu,ja sam podneo u junu 2017? Hvala na ljudi koji se brine da funkcionise ovaj sajt ,pozdrav svima !

 128. Dobar dan! Imam pitanje i izvinjavam se ako je vec postavljano ili ako pise…
  Preci, baba i deda po ocu, su mi rodjeni u Bijeljini 1910, otac takodje u Bijeljini 1939. – da li mogu na osnovu toga dobiti drzavljanstvo i da li je potrebno da dobijem izvode iz MKR iz Bijeljine ili je za njih dovoljno da imam izvod iz MKU koji mogu dobiti u Vojvodini? Hvala unapred

  1. Nažalost ne ispunjavate uslove da podnesete zahtev zahtev za madjarsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri jer nemate direktnog pretka koji je RODJEN u kraljevini Ugarskoj pre 26.07.1921 god.
   Bijeljina se i tada i sada nalazi u BiH.
   BiH je bila anektirana i nalazila se pod direktnom upravom Beča a ne Budimpešte.

   Nekadašnja kraljevina Ugarska – MADJARSKI deo Austro-Ugarske je obuhvatala sve teritorije severno od reka Save i Dunava i zapadno od reke Une, dakle cela Vojvodina i Hrvatska bez Dalmacije i Istre.
   Direktan predak MORA biti RODJEN na teritoriji nekadašnje Ugarske pre 26.07.1921 god, i nebitno koje je bio nacionalnosti i gde je kasnije živeo i umro.
   Gleda se samo DATUM I MESTO RODJENJA!

   Samo ROZE teritorija na mapi je bila u sastavu kraljevine Ugarske pre 26.07.1921 god.
   Kliknite na link za mapu:
   http://www.zonu.com/fullsize-en/2011-06-27-13963/Republic-of-Austria-1919.html
   Srećno!

  2. Proverite možda su Vam pradeda ili prababa ili preci sa majčine strane bili rodjeni u Vojvodini i Hrvatskoj bez Dalmacije i Istre PRE 26.07.1921 god.
   Takodje računa se i teritorija Bačke koja je od 11.04.1941. do 20.01.1945 god tokom II svetskog rata bila pod okupacijom Madjarske.

   Ako su Vam preci bilo da očeve ili majčine strane RODJENI na teritoriji nekadašnje Ugarske u gorepomenutim vremenskim periodima ispunjavali bi traženi zakonski uslov.
   Srećno!

 129. Pozdrav,
  nova sam u ovoj temi pa pokusavam da pohvatam sve konce i imam neke nedoumice pa vas molim da mi malo pomognete.
  da li je neophodno da predak bude madjar ili samo da je rodjen na teritoriji tadasnje Austro-ugarske pre 1921 godine?
  i kako da dodjem do izvoda mojih predaka?

  1. Sve je to već odlično objasnio Mihailo, osnivač ovog sajta.
   Pogledajte SVE opcije pod Menu – Uslovi, Procedura, Potrebna dokumenta, Jezik, Iskustva itd. a takodje izlistajte i prethodne komentare.
   Potreban Vam je direktan predak (roditelji, baba, deda, prababa, pradeda itd. bilo sa očeve i majčine strane) BEZ obzira na nacionalnost koji mora biti RODJEN pre 26.07.1921. god. u UGARSKOM delu (cela Vojvodina i Hrvatska bez Dalmacije i Istre) Austro-Ugarske.
   Uopšte nije bitno koje Vam je predak bio nacionalnosti i gde je kasnije živeo (i umro) ili gde Vi sada živite.
   Izvode iz Matičnih knjiga Rodjenih, Venčanih i Umrlih vadite u mestu/opštini gde ste Vi odnosno Vaš predak rodjeni, venčani, umrli.
   Sve dokumente MORATE prevesti na madjarski jezik kod ovlašćenog prevodioca.
   Više o potrebnim dokumentima, proceduri i sl. imate pod opcijama Menu na ovom sajtu.
   Madjarski jezik je pored predaka takodje jedan od uslova za državljanstvo.
   Morate ga znati na srednjem B1 nivou kako bi prošli Usmeni test na Intervjuu prilikom predaje dokumenata.
   Jedino deca mladja od 14. godina ne moraju ići na Intervju i Usmeni test jezika.
   Srećno!

  2. Dragana, nisu neophodno potrebni izvodi ROĐENJA, ako je lakše probaviti, sasvim su adekvatni izvodi iz matične knjige umrlih….jer i na njima postoje datumi i mesta rođenja lica, za koje se izvod traži, a mađarska ambasada ih prihvata kao validne dokumente.

  1. Cena pasoša (važi 10 god.) za odrasle je 65 €, a za decu: 28 € za jedno dete (važi 5 godina) , za dvoje dece po 24 €.
   Madjarska lična karta je besplatna, važi 6 god. i sa njom možete putovati ne samo po EU već i po celoj Evropi (osim Rusije, Ukrajine, Belorusije i Turske) a takodje kao i pasoš služi i kao potvrda da ste EU-madjarski državljanin.
   Srećno!

 130. Pozdrav svima!
  Evo da vam javim, u vezi casova madjarskog, mnogi su me ovde pitali za profesorku Magdolnu, danas mi je stigao email da daje popust na casove. Ja sam pravila pauzu tokom praznika, ali nastavljam naravno, bas me je obradovalo sto je dala snizenje 🙂

  1. Sem ambasade u Beogradu i konzulata u Subotici moguće je predati dokumenta i na konzularnim danima koji se s vremena na vreme organiziju po različitim gradovima širom Vojvodine.
   Bez obzira gde predajete dokumenta, MORATE ih prvo zvati telefonom i zakazati termin.
   Srećno!

 131. Pozdrav! Predala sam zahtev za pasos u Segedinu u Tesco prosle nedelje, ali je podizanje pasosa u Rakoczi Ter 1. Moze li neko da ukratko objasni proceduru prilikom podizanja, da li se opet uzima broj ili se direktno ide na neki salter?

  1. Uzme se broj u prizemlju kod portirke i ide na sprat i cekate broj…5 minuta posla ako nije guzva.Potpise se na jedan koverat i jedan a4 papir..

 132. postovanje, supruga mi je dobila madjarko drzavljansto, braku smo dve godine imamo dvoje dece. koji su uslovi da ja steknem madjarsko drzavljansto? dali mi je potrebno znanje madjarskog jezika?

  1. Supružnici madjarskog državljanina mogu se prijaviti za madjarsko državljanstvo ako su pet godina u braku i imaju zajedničko dete ili ako su deset godina u braku bez zajedničke dece.
   Supružnici takodje MORAJU da znaju madjarski jezik kako bi prošli usmeni test jezika na Intervjuu prilikom podnošenja dokumenata.
   Jedino deca mladja od 14. godina nisu u obavezi da idu i prodju usmeni test jezika.
   Srećno!

 133. Sireno…pokušao sam da ti odgovorim, tamo gde si mi pitanje postavila, na moj post od pre godinu i po…međutim tamo ne postoji mogućnost da ti odgovorim, tako da pišem ovde u nadi da ćeš videti i pročitati.
  Elem, da…to je bio pozitivan znak svakako.Dopunio sam dokumentaciju, stpljivo sačekao i posle 4 meseca dobio poziv za polaganje državljanstva.I uskoro će godina od dobijanja istog, malo kasnije i pasoša i počelo je korišćenje blagodeti koje donosi posedovanje mađarskog pasoša.(O pozivu za polaganje zakletve, o dobijanju državljanstva i načinu dobijanja pasoša sam pisao u periodu januar-februar 2017 pod ovim ili nikom Zoran br.1)
  U međuvremenu sam bio u USA bez klasičnog traženja vize, nego uz ESTU, u Austriji radio naravno uz prijavu itd.
  Samo napred, nemojte se predavati nikada….

  1. nikakav problem, vidim i ovde, bacim pogled na forum svaki drugi treci dan, ne propustam nista 🙂
   super, bas mi je drago sto je sve super ispalo. puno hvala na informaciji

  2. Zorane, kada si popunjavao ESTA formular, jesi navodio da imaš i srpsko državljanstvo? Pošto i to pitanje stoji, da li imate i da li ste imail još neka državljanstva.
   Jesu li te nešto oko toga pitali na granici? Pozdrav

   1. Da, napisao sam da posedujem srpsko državljanstvo…U USA sam ušao na Džon Kenedi aerodromu i tu prošao imigracionu službu, nikakvih dodatnih pitanja…predajom pasoša i papira koji sam popunio u avionu (kod koga, zašto, putuješ, gde odsedaš, da li putuješ dalje i sl) fotografisanjem i uzimanjem otiska prsta sam završio svu proceduru oko ulaska u USA.Tu sam i dobio upisano u pasoš rok do kojeg moram napustiti USA.

 134. Dobar dan . Hteo bih da se zahvalim osnivacu ovog sajta i svim ovim dobrim ljudima koji koji su ucestvovali na istom. IMAM JEDNU VELIKU MOLBU. Molio bih da mi se javi neko ko vec zivi u Austriji sa madjarskim pasosem. Imao bih par pitanja…Hvala unapred.
  Moj mail: celavimiki13@gmail.com

 135. Cao
  Razmisljam vec odavno da predam papire za Madjarsko drzavljanstvo, al najveci problem mi je sto ne znam Madjarski jezik. Razumijem po nesto. Baka mi je madjarica a mama polu madjarica i one znaju jezik sestre i ja ne znamo. Najblize nam je u Podgorici da predamo dokumenta, ako budemo predavale…

  1. Predajete dokumenta u državi gde imate legalno prijavljeno prebivalište a ne gde Vam je najbliže.
   Ako predate dokumenta u državi gde nemate prijavljeno legalno prebivalište zvaće Vas na dodatnu proveru u državi gde ga imate, čime samo dodatno produžavate proces za nekoliko meseci.
   Nacionalnost pretka Vas ne oslobadja od obaveze da znate madjarski jezik jer je to jedan od uslova za državljanstvo.
   Morate znati jezik na srednjem B1 nivou kako bi prošli usmeni test jezika prilikom predaje dokumenata.
   Madjarsko državljanstvo/pasoš Vam omogućava da neograničeno živite i radite u svih 28 zemalja EU plus Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Norveškoj i Islandu, a takodje i da putujete bez vize u 168 država u svetu.
   Odiličan motiv da što pre naučite madjarski jezik i podnesete zahtev za madjarsko državljanstvo 🙂
   Srećno!

 136. Da li se nekome desilo da je zamoljen da posalje naknadno jedan papir koji fali?
  Momak je bio na intervjuu u BGu u julu i pre par nedelja ga je nazvala zena iz ambasade, na srpskom mu rekla da fale dva potpisa na jednom papiru (papir br 10 iz nzm koje gomile, jedan potpis na vrhu stranice, jedan na dnu), mejlom poslala da ih potpise i posalje nazad u ambasadu.
  Da li je moguce da predmeti stoje mesecima u fijoci i tek onda se salju za Budimpestu?
  I ima li iko predstavu da li ovo moze biti dobar ili los znak
  Cekanje ubija 🙂
  Pozdrav svima

  1. Greške, propusti i previdi sve svuda dešavaju. Nažalost imali ste nesreću da zbog previda da dva potpisa fale ceo proces bude usporen za pola godine.
   Malo je verovatno da su zbog toga držali Vaše papire sve vreme u fioci. Da su to videli pre slanja, pokušali bi da to isprave da se ne blamiraju svojim propustima pred Budimpeštom.
   Jednostavno bi Vam vratili papire da su hteli da Vas odbiju.
   Oni nisu ništa primetili i poslali su papire a onda su im iz Budimpešte te iste papire vratili na ispravku.
   Ne verujem da će to imati bilo kakve pozitivne ili negativne posledice na njihovu idluku.
   Jedino što ćete na njihovu odluku morati dodatno da čekate jer su po drugi put morali da šalju Vaše papire.
   Srećno!

  2. Ja sam predala zahtev sredinom juna.Pocetkom septembra sam dobila pismo na kucnu adresu da se javim u konzulat u Suboticu ili da ih zovem telefonom.Ja sam otisla u konzulat i potpisala nesto sto nije bilo potpisano i sluzbenica mi je diktirala na jedan poseban papir sta jos treba.Neka izjava je u pitanju.To mi nije jasno.Bilo koga da sam pitala niko to nije pisao .Znaci pored onih silnih formulara koji se ispunjavaju i prevodi i izvodi,jos neki papir je trebao.Naslov je glasio NYILATKOZAT a dalje se ne secam sta mi je diktirala.Jos uvek cekam poziv za zakletvu,jer mi je konzulica rekla da ce me zvati u roku od 6-8 meseci na zakletvu.

   1. I ja sam to pisao, to vam je potvrda da vi potvrdjujete da je taj vas predak, koji je upisan madjarskim imenom u maticnu knjigu, a na drugom izvodu je on upisan srpskom verzijom imena, i zato ste morali da napisete tu izjavu, da je to jedna ista osoba. Kako je upisan taj vas predak, koje ime je u pitanju? Ja sam isto to pisao, i na kraju potpisao. I dobio sam drzavljanstvo

    1. Nije to u pitanju.Kada mi je diktirala sluzbenica ,nesto sam pogresila pa sam ponovo pisala i taj izguzvan papir sam donela kuci .Sad sam ga pronasla medju gomilom papira.Izjava da ja zelim biti madj.drzavljanin.Ovako pise-Alulirott (ime i prezime)kèrem honositasomat madyar àllampolgàr szeretnèk lenni.

     1. Onda ne znam sta je to,očigledno pisana izjava da zelite da budete drzavljanin. Ja sam samo potpisao “kijelentes” izjavu, koju mi je sluzbenik ručno napisao umesto mene,da je moj deda upisan kao vitalyos-vitajoš, i osoba upisana u tatinom izvodu kao Živa, da je to ista osoba. Zbog madjarizovanog imena,jer su svi tada tako upisivani,na rodjenju…

  3. U principu bi trebalo da je dobar znak…Imam slično iskustvo, samo što je meni na predaji dokumenata odmah traženo da u roku od 15 dana pošaljem dokument koji mi fali.Radi se o presudi za razvod braka, koja mora imati pečat pravosnažnosti, a u mom slučaju ga nije bilo…Bilo je potrebno da odem do suda, potražim da mi lupe taj pečat, ponovo da prevedem dokument na mađarski i da im pošaljem.
   Posle 4 meseca sam dobio poziv za polaganje zakletve i od tada priča ide svojim tokom.Dopuna je tražena u avgustu 2016. zakletva u januaru 2017…sve to u konzulatu u Subotici.
   Inače dokumentacija stoji u fioci u Budimpešti koja donosi konačnu odluku, na osnovu sugestija iz ambasada, konzulata .

   1. Sule, nisam mislila da su zbog toga drzali papir u BGu u fioci, nego se pitam da li je moguce da sve predmete drze mesecima u BGu i tek onda salju za BP.
    A sto se tice vracanja papira zbog odbijanja, ta praksa je odavno prestala i u Beogradu koliko znam… Tako da nam ne znaci mnogo
    Takodje mi deluje i malo verovatno da predmet zbog jednog papira sad ide “na kraj reda”, kao da je tek sad u januaru podnesen zahtev. Zato sam i pitala da li je neko imao slicnu situaciju. Prilicno je nefer ako ce zbog toga sve da se prolongira duplo

    Frida,
    u septembru su ti rekli da ces cekati 6-8 meseci ili?
    Nadamo se najboljem 🙂

    Zorane hvala i tebi na informaciji 🙂

    1. Ne radim ni u madjarskoj ambasadi i konzulatu niti u Budimpešti za madjarsku vladu, pa Vam tačno ne mogu reći da li i koliko čekaju da pošalju dokumente za Budimpeštu.
     Ipak verujem da im je cilj da ih što pre pošalju za Budimpeštu da bi se u izveštaju o radu koji svaka ambasada i konzulat u svetu šalje svom ministarstvu pohvalili kako su vredno radili primajući zahteve ali takodje i da ih ne bi gomilali u ambasadi i konzulatu.
     Birokratija nažalost svuda u svetu pa i u Budimpešti radi na isti način. Čim im fali ili nešto nije u redu sve vraćaju na dopunu i ispravku i ceo proces u medjuvremenu miruje.
     Tek kad dobiju sve što traže nastavljaju sa procesom.
     S vremenom u Budimpeštu im stiže sve više novih zahteva za državljanstvo, a kako su i početkom prošle godine potpuno promenili službu pri vladi koja obradjuje zahteve, to i ne čudi što ceo proces sada duže traje nego pre par godina.
     Imajte u vidu i da birokratiju uglavnom fiksno plaćaju po satu a ne po učinku i da oni samo gledaju da ispune predvidjenu dnevnu normu i ništa više od toga.
     Srećno!

    2. Ne u septembru,nego u junu kada sam podnela zahtev su mi rekli da ocekujem poziv za zakletvu od 6-8 meseci.Prvo me malo ispitivao sluzbenik a posle konzulica i ona mi je to rekla.A rekla mi je i da cu imati dodatno ispitivanje pre zakletve.

    3. Izgleda da i dalje nekima ako ne znaju dovoljno madjarski jezik u Beogradu i žele da ih obore odmah vraćaju dokumenta.
     Vidi dole komentar/odgovor sa danas održanog Intervjua u Beogradu –
     Somi od 16.01.2018. u 04:50 PM.

     Somi: “Nije prosao dobro, bar mi nisu uzeli papire, cinjenica je da mora covek imati mnogo srece da ne naleti na nekoga ko nema ni gram razumevanja.”
     Srećno!

 137. Dobro vece. Pisano je vec na ovu temu ali mozda neko ima sveze informacije. Treba da vadim pasos u Segedinu u tescu pa me interesuje da li pored drzavljanstva i lakcim kartice treba i prevedeni izvod iz maticne knjige rodjenih i kakva je procedura pocevsi od prevodjenja itd. Hvala.

 138. Pozdrav svima! Da li ima neko volje da mi pripomogne u sastavljanju emaila ? Hteo bih pitati da li mi je odobren ili ne zahtev za Madjarsko drzavljanstvo

  1. Tisztelt dr.Ványi Dorottya!

   Szeretnék érdeklődni az egyszerűsített honosítási eljárás folyamatárol.Családom (ime) 2017.(datum)-én kérelmezte (mesto predaje zahteva) a kihelyezett konzuli napokon.

   Visszajelzésüket várva,
   üdvözlettel:

   Ime podnosilaca

     1. E pa ja sam poslao pismo na taj mail još 6. decembra 2017 ali nisam dobio nikakav odgovor.
      Sada ću da probam da pišem na one adrese koje spominje reze73.

    1. Ništa konkretno ,samo da je donesena odluka i da ne mogu da mi saopšte koja je.Da imam strpljenja i da ču dobiti odgovor postom.

 139. Pozdrav. Imam državljanstvo već nekoliko godina, moj sin ga je dobio po automatizmu bez znanja mađarskog jezika. Došlo je vreme produženju pasoša, dete je u međuvremenu napunilo 16. Pošto je granica za test iz znanja mađarskog 14 god. a sve je do te mere pooštreno da bilo koji madjarski službenik ima pravo da ti u svakom momentu oduzme pasoš ako utvrdi nepoznavanje jezika, da li neko zna da li to vazi i za ovu kategoriju koja je kao dete po automatizmu dobila pasoš? Hvala unapred.

  1. Testiranje je moguće u prvih deset godina od dana sticanja (zakletve) za sve koji su dobili državljanstvo putem naturalizacije a NE rodjenjem.
   Vaše dete je dobilo državljanstvo preko Vas narturalizacijom a ne automatski u trenutku detetovog rodjenja što je OGROMNA razlika.
   Samo oni koji su RODJENJEM automatski dobili državljanstvo ne moraju da znaju jezik i uopšte im ne može biti oduzeto državljanstvo.

   U principu sve zavisi od službenika koji može ali i ne mora da ispita znanje madjarskog jezika kada budete vadili nova dokumenta.
   Madjarski pasoš i lična karta se ne mogu produžavati već morate izvaditi nove.
   Zbog toga izbegavajte ambasade i konzulate gde ćete i Vi i Vaše dete biti verovatno detaljnije ispitivani.
   Službenici po madjarskim opštinama zbog gužvi obično i nemaju previše vremena da detaljnije proveravaju znaje jezika. Ipak i tamo je potrebno barem minimalno znanje jezika da bi mogli da se sporazumete.
   Srećno!

 140. Pradeda mi je rodjen u sidu(srem)1911.god.jel imam pravo na madjarsko drzavljanstvo ako je on imao isto,bez znanja madjarskog jezika?

  1. Na vrlo slično pitanje VRLO DETALJNO sa pravilima koja važe odnosno su važila u odredjenom vremenskom period sam odgovorio sam Milanu – vidi moje komentare od 09. januara u 9:08PM, u 09:50 PM i 10:07 PM.

   MORATE imati pisane dokaze da su Vam svi preci počev od pradede pa do Vas nisu uzeli jugoslovensko/srpsko državljanstvo i time izgubili – nisu zadržali madjarsko državljanstvo SVE vreme bez prekida od 1911 god pa sve do danas. (npr. madjarske pasoše iz tog perioda).

   Ukoliko ih nemate tj. ne možete to da dokažete, imate prava na madjarsko državljanstvo ali ćete moraćete da naučite madjarski jezik da bi prošli usmeni test jezika na Intervjuu prilikom predaje dokumenata.
   Srećno!

   1. Nije prosao dobro, bar mi nisu uzeli papire, cinjenica je da mora covek imati mnogo srece da ne naleti na nekoga ko nema ni gram razumevanja. Na prvo pitanje Tegye le(je) a ball kez nisam znao sta je htela da uradim, poceo sam da radim sve zivo sa levom rukom osim da je podignem. ali odmah je pokazala da ne zeli da me pusti niti da nastavi ispitivanje. trazio sam da me pita jos nesto postavila jos par pitanja koja sam znao osim jednog koji su zimski sportovi??!! jel me zajebavas??
    Koliko ima godisnjih doba?
    Koje je najtoplije godisnje doba?
    koji je praznik prosao?
    Gde sam bio na moru?
    Da opisem jedan dan na moru?
    Zimski sportovi?

 141. Pozdrav, evo da podelim i ja svoje iskustvo od juče prilikom predaje papira u Subotici. Papiri su prihvaćeni, ali tek nakon dodatnog razgovora sa konsuzom, pošto nisam najbolje razumeo jedno pitanje… Na kraju mi je konzul rekao da nastavim sa ucenjem, i pocelo je potpisivanje papira. Na 10 starni sam video da su stavili da razumem i govorim madjarski, i da čekam odgovor 6 meseci. Od pitanja ništa posebno nije bilo, tipa:
  Odakle ste dosli, sa kime ste došli, od kada učite madjarski, kao dete ste učili jezik, na koga se pozivate, gde radite, šta radite, detaljan opis posla. Zašto učite jezik, sa kime govorite madjarski, gde ste učili jezik, šta vam je hobi… Nadam se da sam pomogao nekome.
  Utisak moj je da su bili i više nego korektni. Da li je dobro kad pozovu konzula, ima li neko slično iskustvo?

   1. Darko, pohadjao sam kurs od 4 meseca, pre jedno dve godine i dosta sam radio kući sam, pisanje i čitanje. Gramatiku sam takodje koliko toliko savladao uz veliku pomoć profesorice, koja mi je dosta pomogla ali i dalje nastavljam sa učenjem. Generalno, aktivnog učenja 2 godine uz povremene sitne prekide.

  1. Zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri i dalje važi i važiće sve dok ga jednog dana ne promene ili ukinu.
   To se može desiti sutra (vrlo malo verovatno, a može biti i za deset godina).
   Niko sem (trenutnog) madjarskog predsednika vlade to ne zna i ne može Vam sa sigurnišću reći.
   A za sve one koje su širili netačne informacije da će zakon o dobijanju madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduru važiti do kraja prošle godine i da će Madjari prestati da daju državljanstvo kad ispune kvotu od milion novih državljana, ovo su dokazi da NISU bilu u pravu!
   Danas je 11.01.2018. godine a zakon i dalje važi.
   Milioniti novi madjarski državljanin je dobio državljanstvo krajem prošle godine.
   “One millionth new Hungarian citizen Miklós Lajkó of Gunaras takes the citizenship oath in Sándor Palace. Next to him his wife and two of his children.”
   http://www.hungarianambiance.com/2017/12/one-millionth-new-hungarian-citizen.html?m=1
   Srećno i ne obraćajte pažnju na razne neproverene informacije!

 142. Postovanje, Dali neko moze da mi kaze gde se najbrze dobija pasos? Posto sam drzavljanstvo vec dobio. I koja je cena pasosa?

  1. To je već više puta opisano u ranijim komentarima.
   Jedino u Budimpešti se madjarski pasoš može izvaditi po ubrzanoj proceduri za 24h.
   Vidite pod Menu/Iskustva/Pasoš, Petrov primer iz Budimpešte.
   Detaljan opis možete naći i pod Menu/Procedura pod br. 5) Zakazivanje termina za predaju zahteva za pasoš.
   Imate opciju za download za Segedin i Budimpeštu.
   Adresa u Budimpešti je u Visegradi u. 110-112.
   Po redovnoj proceduri pasoš se čeka desetak dana.
   Cijena, što bi rekli u Alan Fordu, prava sitnica
   14.000HUF (za pasoš od 10 god po redovnoj proceduri) + 39.000HUF (za ubrzanu izradu za 24h) = 53.000 HUF.
   Madjarska lična karta je besplatna, važi 6 godina i može se izvaditi jedino po redovnoj proceduri (obično se na izradu čeka desetak dana).
   Srećno!

  1. Ja sam za mene i suprugu predao 25. aprila a još ništa od odgovora. Inače ja prolazim sigurno jer sam čist mađar a i supruga zna pristojno mađarski i rečeno nam je na razgovoru kada smo predavali da vide da znanje jezika neće biti prepreka,

 143. Pozdrav, da li ima neko da je prijavljivao rodjenje bebe u ambasadi u Podgorici? Da li znate koliko se ceka rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu za bebu i da li se istovremeno moze predati i za bebin pasos? 🙂 Dijete preko mene automatski svojim rodjenjem stice pravo na madjarsko drzavljanstvo 😉

  1. Budite pažljivi, za razliku od Madjarske i drugih bivših jugoslovenskih republika, Crna Gora NE dozvoljava dvojno državljanstvo (osim u izuzetnim, specijalnim slučajevima – npr. shodno medjunarodnim ugovorima ili prilikom davanja crnogorskog državljanstva izuzetnim sportistima, naučnicima, umetnicima, stručnjacima i sl.).
   Ukoliko steknete državljanstvo neke druge države, po Zakonu o Crnogorskom državljanstvu po sili zakona gubite Crnogorsko državljanstvo.
   Vidi član 24. stav 1. Zakona o Crnogorskom državljanstvu.
   http://www.minsaob.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=189617&rType=2&file=Zakon%20o%20crnogorskom%20državljanstvu-prečišćen%20tekst.pdf

   Ne znam koliko se čeka u CG, ali uobičajeno je da se na madjarski Izvod iz Matičnih Knjiga Rodjenih (MKR) čeka obično godinu-dve.
   Prijavljujete rodjenje deteta putem prevedenog Izvoda iz MKR i dokaza da ste Vi madjarski državljanin (madjarski pasoš, lična karta ili uverenje o madjarskom državljanstvu).

   Za podnošenje zahteva za pasoš deteta dovoljan je i prevedeni Izvod iz MKR deteta zajedno sa Vašim madjarskim pasošem.
   Ako još uvek nemate madjarski pasoš podnosite Vaš crnogorski pasoš, uverenje o madjarskom državljanstvu i lakcim kartu. Naravno da možete zajedno za Vas i za dete predati zahtev za pasoš.
   Možda Vam budu tražili i dozvolu da se otac deteta slaže da možete detetu da izvadite pasoš, osim ako otac deteta nije lično prisutan.
   Nazovite ih telefonom i obavezno zakažite termin.
   Srećno!

   1. Hvala puno na odgovoru 🙂 Ja nemam crnogorsko drzavljanstvo, samo sam udata za crnogorskog drzavljanina.. A ja imam vec madjarski pasos i licnu, sad me je zanimalo samo za bebu da li je neko radio u PG i koliko traje ta procedura.. Za Segedin sam cula da kad se preda za upis ceka se 2 sedmice da se dobije izvod iz maticne knjige rodjenih i da onda moze da se pravi pasos.. Ali ne znam kakva je situacija u PG, vjerovatno duplo duza 🙂

 144. Još jedan razlog zašto treba aplicirati za madjarsko državljanstvo/pasoš 🙂
  Madjarska je deseta na listi najmoćnijih pasoša na svetu, i bez viza se sa njenim pasošem može putovati u 168 država.
  Srbija je na 41. mestu – 119 država.

  https://www.henleypassportindex.com

  The most powerful passports in the world for 2018.
  Henley Passport 2018 Index is based on data from the International Air Transport Association (IATA).

  1. Germany – 177 countries
  2. Singapore – 176
  3. Denmark, Finland, France, Italy, Japan, Norway, Sweden, and the United Kingdom – 175
  4. Austria, Belgium, Luxembourg, the Netherlands, Switzerland, and Spain – 174
  5. Ireland, South Korea, Portugal, U.S.A. – 173
  6. Canada – 172
  7. Australia, Greece, New Zealand – 171
  8. Czech Republic, Iceland – 170
  9. Malta – 169
  10. Hungary – 168
  41. Serbia – 119
  Srećno!

  1. A tek kombinacija srpskog i mađarskog !

   Sa srpskim možeš u Rusiju i Kinu, u obe zemlje može samo srpski od evropskih zemalja, a sa mađarskim SAD, Kanada, Australija i cela EU neograničeno.

 145. Pozdrav . Ako neko zna proceduru oko dobijanja Madjarskih papira dobro bi dosao neki komentar 🙂 . Jedino sto znam jeste da je moja prababa rodjena u Madjarskoj … Da li je izvodljivo na osnovu njenog rodjenja dobiti papir ? Unapred hvala

  1. Pogledaj negde na internetu. Sigurno postoji neki forum, ili sajt gde je sve objasnjeno do detalja. Cuo sam da postoje takvi forumi ali ne mogu da ti kazem sa sigurnoscu.
   Pretpostavljam da tu ima i 7000 komentara pa ako znas da citas procitaces tudja iskustva. Eto potrazi na googl-u pa ces da dobijes “papir”.

   1. O, pametnog li, a vidim i kulturnog, čoveka koji misli da piše veoma zanimljive komentare. Samodopadljiv lik koji sve gleda lupom ili u krivom ogledalu koji ima faktor uvećanja 3. Doduše IQ mu se poklapa sa navedenom merom svojeg polnog organa.
    ADMINE REAGUJ NA OVAKVE RAZNE PETRE (BUDALE).

    1. Ja sam napisao ovaj komentar jer me nervira kada ljudi hoce da im se nacrta. Covek je pitao pitanje da li moze da dobije pasos od prababe iz Madjarske, a ovde se ljudi ubise sa komentarima. Samo je Sule odgovarajuci na ista pitanja napisao preko 600 komentara! A Mihajlo je sve do detalja napisao na sajtu i u komentarima.

     Zbog ponavljanja pitanja je postalo tesko pretrazivati ovu stranicu.
     Svako dobro AJ

     @Milane malo pretrazivanja ce vam pomoci za sve sto Vam treba, sve je vec napisano i za babu i prababu i za Vas i zenu i decu. Ljudi su predavali cak i u Kini pa pisali iskustva.
     Svako dobro, ne zamerite na prethodnom komentaru.

  2. Morate imati direktnog pretka (roditelji, deda, baba, pradeda, prababa itd. bilo sa očeve ili majčine strane) koji je RODJEN na teritoriji nekadašnje Ugarske PRE 26.07.1921 god.
   Nebitno za proceduru dobijanja madjarskog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri koje Vam je predak bio nacionalnosti i gde je kasnije živeo i umro.
   Pored tog uslova morate znati i madjarski jezik na srednjem B1 nivou da bi prošli usmeni test jezika na Intervjuu prilikom predaje dokumenata.
   Ako Vam direktni preci nisu izgubili madjarsko državljanstvo tokom vremena, što morate dokazati dokumentima, npr. njihove madjarske pasoše iz tog vremena,
   (za uslove vidi informacije na sajtu Madjarske ambasade u Vašingtonu) Vi direktno preko njih stičete madjarsko državljanstvo i ne morate znati jezik.
   http://washington.kormany.hu/hungarian-citizenship-general
   Srećno!

  3. naučiš jezik i nabaviš sva dokumenta sa kojima dokazuješ da je neki tvoj predak rođen za vreme i na teritoriji Austrougarske.

  4. Madjarska Ambasada u Vašingtonu, SAD
   http://washington.kormany.hu/hungarian-citizenship-general

   Hungarian Citizenship Law BEFORE October 01st 1957.
   – A child became a Hungarian citizen only if his legitimate father was a Hungarian citizen. The child of a Hungarian mother and a non-Hungarian father didn’t become Hungarian citizen by birth.
   – If the child was born out of wedlock (extramarital birth) and the mother had Hungarian citizenship, the child became Hungarian citizen. But if later on the child was recognized by a non-Hungarian father, he/she could have lost her/his citizenship.
   – The non-Hungarian wife of a Hungarian citizen husband became automatically Hungarian citizen after the marriage.
   – If a Hungarian citizen wife acquired by marriage the citizenship of her non-Hungarian husband, then she automatically lost her Hungarian citizenship.
   – Those, who left Hungary before September 1st, 1929 could loose their citizenship by living continuously abroad for a period exceeding 10 years. This 10 year period began after the expiry date in the person’s last Hungarian passport. Therefore, in this case, a Hungarian official document (e.g. a passport, a written declaration made in a Hungarian Consulate, etc.) must be produced which would prove that the person kept his/her citizenship.
   – Effects of the Trianon treaty: in general those living outside of the present Hungarian borders lost their Hungarian citizenship and became citizens of the country which received the given territory (with some minor exceptions) after 1921.
   – From those who left Hungary before February 1st, 1949, a Hungarian document (any Hungarian identity document, school certificate, work certificate, diploma, etc.) proving that they lived in Hungary after September 1st, 1929 – especially for those who left in the 1930s, early 1940s – is required.
   – In some cases, the Acts of 1879 and 1939 entitled the Hungarian State to deprive Hungarians from their citizenship.

   The assessment of the citizenship of a person might be a very complicated task, due to the historical changes of borders and citizenships in Central Europe during the 20th century. It is exclusively done by experts of the Nationality Verification Division of the Office of Immigration and Nationality in Budapest.
   Srećno!

  5. Inače proces kojim tražite madjarsko državljanstvo tvrdeći da Vam preci uopšte nisu izgubili madjarsko državljanstvo tokom vremena se zove VERIFIKACIJA (Verification) i traje znatno duže (godinu-dve) nego pojednostavljena naturalizacija (6-9 meseci). Prednost je jedino što kod Verifikacije uopšte ne morate da znate madjarski jezik i ne polažete zakletvu, dok kod pojednostavljene naturalizacije morate znati jezik i polažete zakletvu.
   Razlog je to što putem Verifikacije Madjari moraju da verifikuju da su sva dokumenta u redu i da vide koji je zakon o državljanstvu važio u različitom vremenskom periodu i da na osnovu toga donesu odluku.
   Npr. Madjarice su ranije gubile državljanstvo ako su se udavale za stranog državljanina i njihova deca stoga nisu bili madjarski državljani. I obratno, ranije su strankinje udajom za Madjara automatski sticale madjarsko državljanstvo.
   Kod pojednostavljene naturalizacije proveravaju samo kada i gde Vam je direktan predak na koga se pozivate rodjen.
   Ako Vam odobre madjarsko državljanstvo putem Verifikacije smatrate se madjarskom državljaninom od momenta Vašeg rodjenja a ne od dana položene zakletve.
   Srećno!

 146. Evo jedno iskustvo iz kancelarije u Budimesti (KKEKH Visegradi utca).
  Prvi dan….
  Odlazak iz BG vozom za BP (nocni voz u 21:40) putovanje grozno,nikom ne preporucujem.Traje oko 8 sati ,zadrzavanje na granici oko sat vremena i naravno kako to u Srbiji biva nema grejanja u vozu.Cena povratne karte sa rezervacijom je oko 3500 dinara.Ja sam ocekivao da cu uspeti da se naspam ali nista od toga,veoma bucan vagon plus sto se cuje brujanje ventilatora koji izbacuje hladan vazduh.
  Dan drugi..
  Dolazak na Keleti 05:55,nema taksija,cekao sam oko 20 minuta u mraku da dodje taksi.Voznja do KKEKH 2000 HUF (City taxi),ALI kancelarija otvara od 08h.Znaci dva sata muvanja po kvartu.U okolini nema nista sto radi pre 08 ili najcesce od 11h.U 06h nema pekare,prodavnice ili bio cega gde bi se mogli skloniti tako da vam negine dva sata pesacnja okolo.
  Kada se konacno otvorila kancelarija uzeo sam broj od portira (sklonili su masinu sa brojevima i izimaju se kod portira) dosao sam na red kod sluzbenice koja radi u kabini za slikanje.Predstavio sam se i rekao zasto sam dosao da bi mi ona odgorila “NEMOZETE DOBITI PASOS DOK NEDOBIJETE IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH”.Objasnio sam da sam tek polozo zakletvu i da cu tek polovinom godine dobiti taj papir,odgovorila je pa vraite se polovinom godine.
  Odvratan osecaj razocaranosti i besa…ali sta je tu je,moramo se snalaziti…
  Odlazim na Nygati stanicu (taxi 2200HUF) i kupujem kartu do Szegedina kosta oko 3500HUF,vozovi idu na svakih 30 minuta ja sam otisao onim u 11h.Kada sam stigao uzeo sam taksi do Tesca 22000 HUF,uzeo broj na automatu i cekao oko sat vremena.Tu je sve bilo normalno i bez problema tj. uspesno sam predao zahtev…
  Iz Szedeina ima bus za NS u 14:30 ili za SU karta je 400 din u 15:45,pa iz SU za NS karta je 800 dinau 17:00 i 19:00
  Sve u svemu moj savet je da izbegavate BP, potrosicete mnogo novca i nakraju necete nista uraditi…Szeged je bolja opcija i jeftinije..Povratna karta za bus NS-SZ je 1500 din….
  Nadam se da sam malo nekom pomogao…
  Sve najbolje..

  1. Imate Burger King odmah kod Keleti stanice, radi celu noc, niko vas nece smarati i ako se samo zabodete da odmorite ili odspavate.

 147. Pozdrav, interesuje me da li je za apliciranje za pasos ukoliko je jedan roditelj vec dobio pasos dovoljan samo njegov izvod iz maticne knjige rodjenih?

  1. Za prijavljivanje za izradu madjarskog pasoša ako ste punoletni uopšte Vam nije potreban izvod iz matičnih knjiga rodjenih (MKR) ni od Vas ni od Vašeg roditelja. Jedino se za maloletnu decu traži i njihov prevedeni izvod iz MKR.
   Za izradu madjarskog pasoša od dokumenata potrebni su uverenje o madjarskom državljanstvu, lakcim karta i srpski pasoš (a za decu kao što rekoh još i njihov preveden izvod iz MKR).
   Cena pasoša na deset godina za odrasle po redovnoj proceduri u Madjarskoj je 14.000 HUF, a u Beogradu i Subotici 65 EUR.
   Srećno!

   1. Izvinjavam se, nisam se dobro izrazila, u pitanju je apliciranje za madjarsko državljanstvo za punoletnu osobu ukoliko jedan roditelj vec ima madjarski pasos?

    1. Pošto Vam je jedan od roditelja već dobio madjarsko državljanstvo putem pojednostavljene procedure, potrebno je da podnesete pored vašeg izvoda iz MKR samo roditeljev izvod iz MKR jer Madjari već imaju izvode iz MKR Vaših ostalih direktnih predaka.
     Za svaki slučaj ponesite i fotokopiju madjarskog pasoša ili fotokopiju uverenja o madjarskom državljanstvu Vašeg roditelja, dodatni dokumenati neće škoditi 🙂
     Naravno potrebno je i prevesti izvode iz MKR na madjarski.
     Srećno!

   2. Pozdrav tebi Sule i svim ostalim,
    BP, navodi da je za izradu pasosa u Budimpesti sluzbenica trazila izvod iz MKR. Da li je to sada nesto novo, imas li informaciju o tome?
    I narano, veliko hvala na pomoci koju nam pruzas i pomazes da lakse stignemo do cilja!

    1. Hvala!
     Trudim se da koliko znam i umem informacijama i komentarima pomognem drugima.
     Koliko ja znam, a i proverom na Internetu na sajtu madjarske ambasade u Vašingtonu, SAD (nažalost na sajtu madjarske ambasade u Beogradu i konzulatu u Subotici ima vrlo malo informacija) ništa se nije promenilo.
     Vidite za uslove na sajtu:
     http://washington.kormany.hu/conditions-for-applying-passport

     Dokaz da je sve isto kao i pre je to i da je BP bez problema podneo zahtev za pasoš u Segedinu.
     Nisu se propisi promenili već je BP
     nažalost imao nesreću da naleti na neraspoloženog službenika.
     Nije retkost da kao i u Srbiji i u Madjarskoj različiti službenici Vam daju različite informacije.
     Što se vadjenja pasoša tiče preporučujem Segedin. Bliži je a i put je stoga kraći i jeftiniji.
     Po redovnoj proceduri možete izvaditi i pasoš i ličnu kartu za desetak dana.
     Jedino ako Vam je pasoš hitno potreban (za 24h) morate ići za Budimpeštu jer je tamo to jedino i moguće uraditi.
     Madjarska lična karta je besplatna, sa njom možete putovati ne samo po EU već i po celoj Evropi (osim Rusije, Ukrajine, Belorusije i Turske) a takodje kao i pasoš služi i kao potvrda da ste EU-madjarski državljanin, a s obzirom da je formata kao i vozačka dozvola lakša je za svakodnevno nošenje (u obavezi ste da u EU u svakom trenutku sa sobom imate identifikacioni dokument sa slikom kojim dokazujete da ste madjarski-EU državljanin).
     Lična karta se može izvaditi samo po redovnoj proceduri.
     Srećno!

 148. Moj muz i ja smo se vencali u decembru prosle godine.
  Ja imam madjarsko drzavljanstvo,on ne. Verovatno putujemo u inostranstvo radi posla.
  Da li moram kod nas u ambasadi prijaviti vencanje,imaju termine tek u junu, ili je dovoljno u drzavi evropske unije u koju odemo. Hvala

  1. I po srpskom i po madjarskom zakonu dužni ste da prijavite sve statusne promene (venčanje, razvod, rodjenje deteta, promenu imena, promenu adrese itd.)
   Pošto ste već madjarski državljanin možete prijaviti statusne promene bilo gde u inostranstvu u madjarskim ambasadama i konzulatima ili u Madjarskoj po mesnim kancelarijama. Dužni su po zakonu da Vam pruže konzularnu pomoć kao madjarskom državljaninu bilo gde u zemlji (Madjarskoj) ili u svetu.
   Nazovite ih obavezno prvo telefonom da bi zakazali termin za predaju dokumenata.
   VAŽNO:
   Obnovite znanje madjarskog jezika ako ste ga u medjuvremenu zaboravili jer Vas mogu prilikom predaje dokumenata ponovo usmeno testirati koliko znate madjarski jezik i ukoliko nedovoljno znate madjarski jezik mogu Vam i ODUZETI madjarsko državljanstvo zbog nedovoljnog znanja jezika.
   Madjarsko državljanstvo se može oduzeti u prvih deset godina od dana sticanja (zakletve) ukoliko nedovoljno znate madjarski jezik.
   Srećno!