Zahtev za izradu pasosa


28.05.2016 Petar, Budimpesta

U subotu sam u Budimpešti predao zahtev za pasoš . U nedelju sam preuzeo gotov dokument.

Na ulazu zatražite od portira da vam da redni broj za predaju za pasoš po ubrzanoj proceduri (ili kojoj želite). Prvo će vam se pojaviti broj na ekranu za pult tj kabinu za slikanje. Tu dajete lakcim karticu i kažete u kojoj proceduri želite pasoš. Ostavićete otiske prstiju i potpisaćete se na zahtev koji će vam u toj kabini dati službenik. Potpišite se u okviru pravougaonika bez da dodirnete ivice. Naravno pisanom latinicom. I svaki dokument potpisujete isto (nije potrebno ni objašnjavati ali neka).

Kada vas uslika, pojaviće se vaša slika na ekranu i vi recite da li je dobra ili treba ponovo. Ja sam u trenutku pogledao u stranu pa sam ga zamolio da me ponovo uslika.

Posle toga izađete iz kabine i plaćate taksu u pošti. Uplatnice bi trebalo da vam da službenik koji vas je slikao. Ja vam savetujem da bi sebi olakšali, taksu platite karticom. Jer tad ne morate da idete do pošte i ne gubite red i ne može doći do nesporazuma oko uplatnica i popunjavanja. Karticu samo ubaci u aparat a vi ukucate PIN.

Pre plaćanja službenica će vas ponovo pitati u kojoj proceduri želite pasoš. Pitaće vas da li se slažete da vam unesu otiske u bazu podataka. Bez toga ne možete dobiti dokument. Platite. Proverite podatke na zahtevu koji će vam ištampati. Potpišete ta dva papira po dva puta, i sa jednim primerkom sutradan podižete pasoš uz lakcim karticu i srpski pasoš.

U mom slučaju službenici su bili prijatni, strpljivi , hteli su da ponove rečenicu, pitanje vezano za otiske su pitali uz gestikulaciju tako da se može razumeti. Komunikacija je razumljiva za one koji su učili.

Kancelarija radi vikendom pa mi je najviše odgovarala varijanta da otputujem sa turističkom agencijom do Budimpešte, prenoćim i sutradan preuzmem dokument. U Beograd se vraća u nedelju u noć pa se stiže na posao u ponedeljak ujutru 🙂 I sve to za 30 evra. Plus doručak u hotelu.

Uz dobru organizaciju i malu pripremu pred put, stigao sam da uzmem pasoš i provedem dva dana u Budimpešti i obiđem taj prelepi grad u koji planiram uskoro da se vratim.

Odlična prilika za korišćenje poznavanja jezika u koji sam uložio tako mnogo truda i vremena. A mađari odlično reaguju i pozitivno se iznenade kada im se turisti obrate na mađarskom.


19.04.2016. ‘StevicaVojvodina’, Subotica

Na ulazu vas saceka ljubazni gospodin ,koji vas zamoli da sve izvadite iz djepova i da pokazete sta imate u torbi
Pa pita imate li nozeve,sprej itd vi kazete nincs
Tessek felmenni a lepcson,i vi odete gore.
Sa desne strane prostorije je jos jedan gospodin za stolom.
Jo napot!Igen?Hogyan birok segiteni?
Az utlevelet szeretnem csinaltatni-kazete vi
Nadje vase ime i prezime na papiru,i proveri kad imate termin
Da mali papiric i kaze da napisete ime i prezime,vasu adresu,broj telefona i na koliko godina zelite pasos,pa kaze koji salter.
Papiric sa vasim dokumentima nosite sa sobom do saltera
E tu vec dobro morate da slusate,slabo se cuje narocito jos kad i deca placu kao danas,a i nema cile-mile
Ponovite zasto ste dosli i date dokumente
Uljon le es varjon ketto percet,majd szolitjuk-sedite ,cekajte dva minuta,zvacemo vas
I zaista,ubrzo vas zovu,i zamole da stanete ispred paravana
Slika
Ujlenyomat-otisak prstiju
Irjon ala a GEPTETON-tu sam razumeo da treba da potpisem ali nisam razumeo gde-to su mi pokazali ljudi oko mene
Potpisuje se na masini
Da uplatnicu,i objasni gde da se ide,i da se stim vratite
Nakon toga islo glatko
Uplatite i vratite se na isti salter
Da papir da proverite vase podatke,pre nego sto potpisete na dva mesta.
On uvek objasnjava,pa vi treba da govorite igen,ertem,jo itd ili ce imati utisak da ne razumete
Taj jedan primerak nosite sa sobom,stim se dize posle pasos i oni vas zovu telefonom kad je gotovo
Dok objasnjava vi govorite jo,igen itd
Svugde isto pospisujte ,ja sam na masini i na papiru drugacije potpisao pa se to moralo ponoviti

Sam sebi sam zakomplikovao
Sve u svemu,da je hteo mogao je da se kaci,ali nije.Bila je profesionalna atmosfera,ni vise ni manje od toga.


09.09.2015, BG ‘Cacaduco’ sa foruma:

Ja bih se u ovom postu osvrnuo na proceduru za pasos koju sam takodje prosao juce vrlo uspesno.

Od samog zakazivanja termina za pasos (telefonom) pre tri meseca,gde se predstavite,objasnite da ste novi madj.drzavljanin,da zelite da zakazate termin za pasos, ostavite svoje podatke, br,telefona i td. i gde vam predustetljiva i ljubazna sluzbenica sa druge strane slusalice da kompletni i krajnje jasnu informaciju sta vam treba od dokumenata da ponesete sa sobom,fotokopije itd. i na kraju da i termin za pasos koji vam ponovi jos jedan put za svaki slucaj ako niste razumeli ili zapamtili.

Termin za pasos ze ceka oko 3-4 meseca.

Sama procedura u konzulatu BGD je slicna i proceduri dolaska na intervju i predaje dokumenata,gde dolazite za vrata konzulata,zvonite na intarfon,predstavite se, kazete zasto ste dosli i kada vam je termin,a ljubazna sluzbenica vas zamoli da udjete u predvorje konzulata,sednete i sacekate dok vas ne prozovu.

Zatim vas zovu da udjete i uvedu vas u sobu gde se ceo proces obavlja, a koji je slican nasem vec vidjenom procesu za pasos ili LK ali teh.prilicno unapredjeniji.

Tu cete opet proci kroz seriju nekih formalnih pitanja vezanih za vase podatke i proceduru, tipa gde da stanete,gde da gledate,kako da stavljate sake radi otisaka itd.

Opet vam ponavljam,sluzbenice su vrlo ljubazne,kulturne i predusretljive i uvek ce vam pomoci ako vam nesto nije jasno a vi se samo potrudite da sa razumevanjem odgovorite na postavljena pitanja.

Naravno sve to nije kruto i stegnuto bas previse i uvek mozete nekom ljubaznom frazom ili komentarom da udjete i u malo neobavezniju konverzaciju sa sluzbenicom (kao sto sam ja i uradio) i da samu atmosferu ucinite opustenijom i zanimljivijom.’